Alman Milletvekillerinin Türkiye Ziyareti Basına Kapalı Olacak

Türkiye’nin Konya’daki NATO üssü için Alman milletvekillerine ziyaret izni vermesinin ardından, ziyaretin basına kapalı gerçekleştirileceği öğrenildi. Bir NATO Sözcüsü, Alman parlamenterlerin ziyaretinin Alman ve Türk basınına tamamen kapalı olacağını aktardı.

Yetkili ziyaretin baştan beri kamuoya açık olarak planlanmadığını, nitekim NATO’nun basın ekibinden gazeteci ve fotorafçıların da Konya’ya götürülmeyeceğini söyledi.

Türkiye, Alman Federal Savunma Komisyonu’nda bulunan vekillerinin Konya'daki Alman askerlerini ziyaret etmesini, ikili ilişkilerin şu anki durumunu gerekçe gösterek reddetmiş ve konu Almanya ve Türkiye arasında son dönemde çeşitli konularda yaşanan gerilimin daha da artmasına neden olmuştu.

Daha sonra NATO'nun devreye girmesi sonucu Türk hükümeti milletvekili heyetine Konya Üssü'nü ziyaret etme izni verdi. Alman vekillerden oluşan heyet, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller'in liderliğinde Alman askerlerini 8 Eylül Cuma günü ziyaret edebilecek.

NATO üssü olan Konya'da Almanya'nın IŞİD'le mücadele kapsamında görevlendirdiği AWACS uçakları bulunuyor. Alman askerleri keşif uçaklarında mürettebat olarak görevli. Üstte toplam 30 Alman askeri görev yapıyor. Bu arada Alman diplomatik kaynaklarından, Konya’ya gidecek Alman milletvekili sayısının ve delegasyondaki isimlerin belli olmadığı, ayrıntılar üzerinde çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

Alman basınında çıkan haberlerde, Ankara’nın milletvekillerine NATO üssünü ziyaret izni vermemesinin nedeninin Federal Savunma Komisyonu üyesi Sol Parti milletvekili Alexander Neu olduğu öne sürülmüş, Neu'un PKK ile ilişkili olduğu gerekçesiyle Türk tarafınca reddedildiği belirtilmişti.

Bu haberler üzerine söz konusu vekil geziye katılmak istediğini duyurarak, Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan güvence talep etti. Dışişleri Bakanlığı ise, parlamento savunma komisyonun seçeceği milletvekillerinin Konya üssüne ziyaretinin gerçekleşmesini garanti altına almak için Türk yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü açıkladı, ancak geziye kimin katılabileceği konusunda son sözün Türkiye'de olduğunu da bildirdi.

Geçen ilkbahar aylarında Federal Meclis Savunma Komisyonu üyelerinin İncirlik Üssü'nde görevli Alman askerlerini ziyaretine izin verilmemesi sonrasında, Almanya askerlerini İncirlik'ten çekerek Ürdün'de konuşlandırmıştı. Alman askerlerinin bir NATO ülkesinden NATO üyesi olmayan Ürdün'e taşınması, Alman federal ordusunun tarihinde bir ilk oldu. Alman anayasasına göre, federal ordu parlamentonun kontrolü altında ve bu nedenle hükümet milletvekillerinin yurtdığında konuşlanrılan askerleri ziyaret etmesi gerektiğini savunuyor.