Almanya 1500 Mülteci Çocuğu Kabul Edecek

Alman hükümetinin, Yunanistan'daki mülteci kamplarında özellikle korunmaya muhtaç çocukların yaklaşık 1500’ünü ülkeye kabul etme kararı aldığı açıklandı.

Koalisyon hükümetinin liderlerinin dün gece saatlerine kadar süren kriz toplantısından çıkan karara göre, söz konusu çocuklar ağırlıklı olarak acil tedaviye ihtiyaç duyan ve 14 yaşından küçük refakatsiz olanlardan seçilecek.

Zirvede alınan kararı yorumlayan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Almanya’nın bu konuda üzerine düşen sorumluluğu üstlendiğini belirterek, diğer AB üyelerinin de mülteci çocukların kamplardan alınması için devreye girmesi gerektiğini belirtti.

Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer de, AB ülkelerindeki meslektaşlarıyla bağlantı kurduğunu ve çocuk yaştakilerin kamplardan alınması ve AB ülkeleri arasında paylaştırılması konusunda ortak bir tavır belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Söz konusu zirveden basına yansıyan ayrıntılara göre, Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Ralph Brinkhaus, çocuk göçmenleri kabul etme kararı öncesinde Başbakan Angela Merkel’e ve doğrudan İçişleri Bakanı Horst Seehofer’e sert sözlerle çıkıştı.

Toplantıya katılanlardan alınan bilgiye göre Brinkhaus, "2015’te yaşananlardan halen ders çıkarmadınız. Almanlar başka mülteci istemiyor. Siz burada Bakanlar Kurulu’ndaki koltuklarınızda oturuyorsunuz. Ben seçim bölgelerini dolaşıyorum ve insanlarla konuşuyorum, sığınmacı istemediklerini biliyorum" şeklinde bağırdı. Merkel ve Seehofer’in bu sözlere cevap vermediği öğrenildi.

2015’ten sonra yaklaşık bir milyon sığınmacının Almanya’ya gelmesi, Merkel’in güç kaybetmesine ve mülteci düşmanı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin güç toplamasına yol açtı. Bu arada Almanya’da aralarında başkent Berlin’in de olduğu 140 belediye daha fazla sığınmacı almaya hazır olduğunu açıkladı. Belediyeler tarafından yapılan açıklamada, altyapı koşullarının buna uygun olduğu, ayrıca ülke nüfusundaki demografik değişim nedeniyle her alanda genç iş gücüne ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Öte yandan Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’de AB yöneticileriyle bu akşam yapacağı görüşme öncesinde, "Çaresiz bir durumda olan insanların siyaset tarafından şantaj aracı olarak kullanılmasını kabul edemeyiz" diye konuştu. Sığınmacıların hayati ve insani ihtiyaçları konusunda konuşmaya ve yardıma hazır olduklarını ifade eden Maas, ek yardım için Türkiye’nin AB ve Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşmasının taahhütlerine uyması gerektiğini belirtti.

Türkiye-Yunanistan sınırında yaşanan mülteci dramının Berlin’de Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Başbakan Angela Merkel arasındaki görüşmenin ana konusu olması bekleniyor.

Yunanistan-Almanya Ortak Ekonomi Forumu’nun açılışı için Berlin’e gelen Miçotakis’in, Merkel’le ortak bir basın toplantısı düzenleyeceği açıklandı. Merkel, Yunanistan’ın "olağanüstü hal" ilan ederek, iltica hakkını bir ay boyunca askıya alması ve Türkiye’den gelen sığınmacıları ülkeye sokmamasına destek vermişti. Alman medyasında çıkan haberlerde, Miçotakis’in söz konusu kararı Merkel’le telefonda görüştükten sonra aldığı iddia edilmişti.