Alman Büyükelçi'den Tutuklanan Türk Avukatla İlgili Açıklama

Arşiv

Ankara’da Almanya Büyükelçiliği için görev yapan bir Türk avukatın "casusluk" şüphesiyle Eylül’de tutuklandığı haberleri üzerine Büyükelçi Martin Erdmann açıklama yaptı. Erdmann, “Bu tutuklama anlaşılabilir değil. İsnat edilen suçların açıklığa kavuşturulması için yoğun girişimde bulunuyoruz" dedi.

Alman medyasında yer alan haberlere göre, Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği için görev yapan bir Türk avukat "casusluk" şüphesiyle tutuklanmıştı. NDR ve WDR televizyon kanallarıyla, Der Spiegel dergisinin verdiği habere göre Ankara’da tutuklanan Yılmaz S. adlı avukatın yüzlerce dosyasına el konulmuştu.

“Hukuk danışmanımızla ilgili girişimde bulunuyoruz”

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Marin Erdmann son çıkan haberler üzerine bugün elçilikte Türk medyasına açıklamalarda bulundu. Türk medyasındaki haberler itibariyle Erdmann, “Hukuk danışmaları, Ankara Büyükelçiliğimiz için olduğu gibi tüm yurtdışı temsilciliklerimiz için bulunduğumuz ülkenin mevzuatına ilişkin konuları açıklığa kavuşturmak ve daha iyi değerlendirebilmek için önemli muhataplarımızdır. Avukatlar ve diplomatik temsilcilikler arasındaki işbirliği tüm Avrupa'da, dış temsilciliklerin görevlerini Viyana Anlaşması'nın hükümlerine uyumlu şekilde yerine getirmelerini sağlayan, olağan bir uygulamadır. Hukuk danışmanımız Büyükelçiliğimize, uluslararası düzeyde olağan ve kanaatimizce yasak olmadığı tartışmasız olan bir destek sağlamıştır. Bu tür bir işbirliğinin engellenmeden mümkün olması gereklidir. Bu tutuklama bizim için anlaşılabilir değil. Bu nedenle isnat edilen suçların açıklığa kavuşturulması için yoğun girişimde bulunuyoruz ve bu konuyu Türkiye'ye karşı müteaddit defalar dile getirdik” dedi.

İlk gözaltı haberi 18 Eylül'de çıkmıştı

18 Eylül’de Türk basınında çıkan bazı haberlerde, Yılmaz S. ile başka bir avukatın, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının kişisel verilerini derledikleri, bunları raporlayarak Avrupa Birliği’ne üye bazı ülkelerin büyükelçiliklerine verdikleri gerekçesiyle gözaltına alındıkları bildirilmişti.

Alman basınında çıkan son haberlerde ise, tutuklanan Yılmaz S.’nin casuslukla suçlandığı, somut olarak da “15 Temmuz darbe girişiminden sonra Almanya’ya sığınan PKK’lı ve FETÖ’cü kişilerin iltica başvurularının karar verici konumundaki Alman makamı Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi tarafından kabul edilmesi için ilgili bilgilerde oynama yaptığı” öne sürülüyor.

Haberlerde, Yılmaz S.’nin gözaltına alınmasından sonra, Ankara’da çalıştığı büronun arandığı ve en az 280 dosyaya el konulduğu da aktarılıyor. Dosyalarda “Türkiye’den Almanya’ya iltica başvurusu yapan terör örgütü PKK üyeleriyle FETÖ’cü olarak bilinen isimlere ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı” ve “Bu dosyaların Milli İstihbarat Teşkilatı’nın eline geçtiği” iddia ediliyor.

Ankara’daki Alman Büyükelçisi Martin Erdmann’ın Türk Dışişleri ile bağlantı kurarak, söz konusu avukatın Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’ne ilettiği bilgilerin "rutin" olduğunu söyleyerek, avukatın serbest bırakılmasını istediği de Alman basınında yer alan haberler arasında.

Bu arada Alman Dışişleri Bakanlığı Der Spiegel dergisine; Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi (BAMF) ise WDR ve NDR kanallarına gelişmeleri ve iddiaları doğruladı. BAMF sözcüsü avukatın dosyalarının kişisel ve gizli bilgileri içerdiğini, bu yüzden iltica işlemleri tamamlanmış veya süren kişilerin durumdan haberdar edildiğini açıkladı.

Bir Alman Dışişleri yetkilisiyse, "Suçlamaların doğru olmadığını ispatlamaya ve avukatın serbest bırakılmasına çabalıyoruz. Avukat alışılmış uluslararası kurallar ve hukuki sınırlar kapsamında bilgi transferine katkıda bulundu. Bu açıdan tutuklanması kabul edilemez bir durum" değerlendirmesini yaptı.

Alman basınındaki haberlerde avukatın "17 Eylül’de büyükelçiliğe giderken, yolda durdurularak gözaltına alındığı" öne sürülürken, suçlama ve gözaltı gerekçesinin neden iki ay sonra açığa çıktığı konusunda herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

Ankara'dan açıklama yok

Türk Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ise VOA Türkçe'ye "Henüz teyit ettiğimiz bir gelişme söz konusu değil" dedi.

CHP'nin hukukçu vekili Sezgin Tanrıkulu ise, Ankara'daki bir meslektaşlarıyla ilgili Eylül ayında böyle bir gelişme yaşandığını söyledi. Ancak konuya ilişkin detaylı bilgi sahibi olmadığını kaydeden Tanrıkulu, Almanya Elçiliği için görev yapan avukatın halen tutuklu olduğunu belirtti.