Ali Babacan Yeni Yol’un yol haritasındaki temel amacı açıkladı: Parlamenter sistem

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Yeniden Refah Partisi (YRP) gibi başka partilerce TBMM’deki çatı parti oluşumu olan Yeni Yol Partisi’ne katılım olması için “parlamenter sistem talep etmek” şartının olduğunu söyledi.

Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin mevcut grubuna DEVA Partisi’nin de katılımıyla Yeni Yol Partisi çatısı altındaki yeni grup, yarın ilk kez siyaset sahnesine çıkıyor. Lider olarak TBMM’de ilk kez grup kürsüsünde konuşacak olan Eski Başbakan Yardımcısı ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, çatı partisindeki ortak amacı “parlamenter sistem” olarak açıkladı, CHP’de ise sistem ile ilgili farklı görüşler olduğunu söyledi.

Babacan, yarınki ilk grup toplantısı öncesinde Yeni Yol Partisi kapsamında DEVA Partisi olarak Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’yle neleri hedeflediklerini, nasıl bir parti işleyişi sağlayacaklarını anlattı.

Aralarında VOA Türkçe muhabirinin de olduğu gazetecilere “ekonomi” alanında Nobel Ödülü alan Daron Acemoğlu’nun çalışmasını anımsatan Babacan, sözkonusu akademik çalışmada hem güncel hem de tarihi verilerle güçlü ekonomi için güçlü kurumlar gerektiğinin ortaya konulduğunu işaret ederek, “Kurumları güçlü olan ülkelerde topyekun zenginleşme oluyor, topyekun refah artıyor. Ama kurumlar zayıfsa gelir dağılımı bozuluyor” anımsatması yaptı. Dolayısıyla muhalefet cephesinde halen en önemli ortaklaşma zeminini “parlamenter sistem” olarak gördüğünü kaydeden Babacan, Yeni Yol Partisi’ni de, Gelecek ile Saadet partileriyle temel prensiplerde anlaştıkları ve özellikle Türkiye’de sistem değişikliğinin gerektiği ortak temel payda olarak gördüklerini açıkladı.

TBMM’deki çatı parti oluşumuna Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) katılma ihtimaliyle ilgili soru üzerine Babacan, bu konuda Gelecek ve Saadet partileriyle mutabakat sağlanması halinde başka parti ve vekillerin katılımına açık bir çatı partisi kurduklarını aktardı.

Yeni Yol Partisi ile artık seçim ittifakı gibi her türlü kritik karar aşamasında muhalefet cephesinde alternatif bir birliktelik kurulduğunu kaydeden Babacan, Yeni Yol Partisi’nin olası genişlemesiyle ilgili “Türkiye için aynı hedefleri, aynı hayalleri paylaşıyor muyuz? O ortak zemini yakaladığımız anda bu zemin üzerinden yürüyeceğiz” mesajını verdi.

Parlamenter sistem sözkonusu olduğunda “Hangi CHP?” diye sordu

Masasında halen duran, CHP’yle birlikte Millet İttifakı döneminde hazırlanan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metnini işaret eden Babacan, Yeni Yol Partisi’nin çatısı altında siyaset yapmak isteyecek başka partiler veya başka siyasetçiler olacaksa bunun temel ortak paydasını “parlamenter sistem” olarak gösterdi.

Bu noktada CHP’ye eleştirel yaklaştığı gözlemlenen Babacan, “Yeni Yol Partisi çatısı altında grup oluşturulması aslında felsefi olarak Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) gruplara benziyor. Burada üç parti birleşmiyor, tek parti olmuyor. Partiler arasında görüş ayrılığı, nüanslar olabilecektir. Her parti kendi içinde özgünlüğünü koruyacak. Ama temel prensiplerle odaklanıp birlikte çalışılacak. Mesela parlamenter sistem değil mi? Biz daha sonra kafası karışanlardan değiliz mesela parlamenter sistem konusunda. Çok netiz bu konuda. Parlamenter sistem konusunda samimi, kafası net olan partiler ile genişletmemiz mümkün. Ama bazıları değişti bu altı partiden (Millet İttifakı’nı kastederek)” dedi.

Millet İttifakı’ndaki partilerden sistem konusunda görüşü değişen parti olarak CHP’yi mi işaret ettiğinin sorulması üzerine Babacan, “Hangi CHP, diye sormak lazım şimdi. Bir tane değil gibi geliyor bana şu anda. Ama şu var, Altılı Masa’da gördük ki bazı partilerde kuvvetli damarlar vardı. Sadece CHP değil. Yani Başkanlık yetkileri çok önemli. Biz iktidara gelince bu yetkileri biraz kullanmamız lazım diye yaklaşımlar vardı. Bizce kesinlikle böyle bir şey olmaz. Bu ifade, o zaman sistemi değiştirme konusunda samimi olmuyor. Dolayısıyla parlamenter sistemi önemli zemin olarak görüyorum” diye konuştu.

Yeni Yol Partisi’ne Dervişoğlu’nun ilgisi, Özel’in ilgisizliği mi var?

Çatı parti oluşumu sürecinde Millet İttifakı’nın bir başka ortağı İYİ Parti’nin yakın ilgi göstermesine rağmen CHP’nin uzaktan izlemeyi tercih ettiği de belirtiliyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’yla son süreçte detaylı görüşmeler yaptıklarını açıklayan Ali Babacan, “İYİ Parti’nin grubu bulunduğu için çatı partisi ortaklaşması üzerine değil ancak yakın temasta kalmak, bundan sonraki süreçte ilişkilerimiz nasıl bir zeminde ilerleyebilir, birlikte ne yapabiliriz, işbirliği alanlarımız ne olabilir üzerine karşılıklı istişarelerimiz oldu. Şu anda şöyle bir kararımız, çalışmamız var noktasında değiliz ama ilişkilerimiz gayet olumlu, daha yakın diyebiliriz” açıklamasında bulundu.

DEVA Partisi olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le nasıl bir temas içinde olduğu sorulan Babacan, kendisini Kasım 2023’te CHP’de genel başkanlığı dolayısıyla ziyaret ettiğini hatırlatarak, 12 Ekim’de DEVA Partisi’nin kongresi sonrasında örneğin kendisine iade-i ziyaret olmadığını dile getirdi. Ancak Özel ile telefonda görüşmeler yaptığını söyleyen Babacan, son telefon konuşmasında Özel’e, Yeni Yol Partisi çatısı altındaki amacı, hedefleri anlattığını belirterek, “Kendisine bilgi verdim. O sormadı ama ben anlattım” ifadesini kullandı.

DEVA Partisi’nden ayrılanlardan AK Parti’ye geçişler olur mu?

Çatı parti oluşumu gerekçesiyle DEVA Partisi’nden ayrılan İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf ve Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın’ın başka partilere geçişiyle ilgili soru üzerine Babacan, öncelikle istifalar nedeniyle üzgün olduğunu söyledi.

DEVA Partisi Genel Merkezi ve Genel Başkanı olarak “Gidenler ardından konuşmuyoruz ilkesine sadık kalmak istiyoruz” diyen Babacan, “Ancak parti teşkilatında ayrılanlara yönelik maalesef kızgınlık duygusu hakim” yorumunu yaptı.

Şu anda bağımsız olan vekillerden örneğin Kavaf’ın AK Parti’ye geçeceği iddiasıyla ilgili ise Babacan, doğrudan isimlerle ilgili değerlendirme yapmayacağını kaydetti. İlkesel olarak muhalefet cephesinden iktidar cephesine geçişler olmasıyla ilgili soru üzerine ise Babacan, “Seçimden önce ne konuştuğumuz, vatandaşlarla aranızda bir akitleşme anlamına geliyor. Vatandaş, ben sana bunun için oy vermedim diyorsa, bir hak oluşur, bir vebal oluyor. Bizim AK Parti’den ayrılmak ve ayrı bir parti kurmak için gördüğümüz kök sebepler hiç değişmedi. Halen AK Parti’den ayrılma gerekçemiz olan sorunlar orada var. Siyaset sadece iktidar ve güç için yapılıyor olsaydı, o zaman DEVA Partisi olmazdı. Siyaset ilkeler ve değerler için de yapılır. Eğer öyle bir şey olursa üzüntüm kat kat artar” dedi.

Babacan, örneğin kendisinin AK Parti’den milletvekili değilken ve o dönemki yerel seçimler de geçtikten sonra ayrıldığını hatırlattı.

Çatı parti işleyişi nasıl olacak?: 2027’de erken seçim öngörüsü

DEVA, Gelecek ve Saadet partilerince TBMM’de ortak parti grubu oluşturma amacıyla 10 Ocak’ta kurulan Yeni Yol Partisi’nde nasıl çalışılacağı konusunda özellikle “ortaklaşma” diyen Babacan’a göre; sözkonusu üç parti Meclis’te grup çatısı olsa da hem ayrı tüzel kişilikleriyle hem de ayrı parti çalışmalarıyla yollarına devam edecek.

Yeni Yol Partisi’nin Kurucu Genel Başkanlığı’nı DEVA Partisi kadrosundan ancak milletvekili olmayan eski Anayasa Mahkemesi üyesi Celal Mümtaz Akıncı’nın üstlendiğini kaydeden Babacan, parti yönetiminde tüm yönetici görevler için “bir yıl süreli, dönüşümlü olması” şartı getirdiklerini açıkladı. Dolayısıyla Akıncı’nın yerine 1 Ocak 2026 sonrasında ya Gelecek Partisi’nden ya da Saadet Partisi’nden başka ismin görev alacağını belirtti. Babacan, TBMM’de ise Yeni Yol Partisi Grup Başkanlığı’nı Bülent Kaya’nın (Saadet), başkanvekilliklerini ise Mehmet Emin Ekmen (DEVA) ile Selçuk Özdağ’ın (Gelecek) yürüteceğini ifade etti.

“Seçime üç yıl olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu önümüzdeki üç yıl içinde üç partiden isimler çatı parti yönetimini üstlenecek” diyen Babacan, 2027 yılında erken seçim beklentisini de açıklamış oldu.

TBMM’deki aritmetik bakımından; DEVA Partisi’nde Evrim Rızvanoğlu (İstanbul) ile Seda Kaya Ösen’in (İzmir) kalmaya devam edeceğini açıklayan Babacan, DEVA Partili diğer 10 milletvekilinin yanısıra Saadet Partisi’nden 9 milletvekili ve Gelecek Partisi’nden muhtemelen 7 ismin ise Yeni Yol Partisi’nde görev alacağını belirtti. Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan’ın Kayseri milletvekili olarak genel başkan da olduğu için kendi partisinde olacağını kaydetti.

Kürt sorunu çözümü: “1 Ekim Süreci diyorum, tuğla tuğla inşa edilmesi gerekiyor”

DEVA Partisi lideri Babacan, Türkiye’de devlet ile terör örgütü PKK’nın ilk kez masaya oturduğu ve 2013 yılında resmen Çözüm Süreci’nin başlaması öncesinde Norveç’in başkenti Oslo’daki görüşmeler döneminde Dışişleri Bakanı idi.

AK Parti’de kabinede olduğu o dönemde Çözüm Süreci’ndeki tüm gelişmeleri birebir bildiğini işaret eden Babacan, yıllarca Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyesi olduğunu da anımsatarak, böylesi bir süreçte güven oluşması için basamak basamak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Ahmet Türk’ten oluşan İmralı heyetiyle görüştüğünü anımsatan Babacan, öncelikle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarıyla gelişen bu süreci “1 Ekim Süreci” olarak adlandırdığını açıkladı. Sözlerinin devamında Babacan, özetle, “İmralı heyetiyle görüşmemizde gördüğümüz risk alanlarını aktardım. Biz hiçbir zaman günlük siyasette ne söyleyelim, ne öğretelim, ne tüketelim derdinde değiliz. Önce altını dolu yapmak gerekiyor. Tuğla tuğla inşa edilmesi gereken bir süreçin içindeyiz. Mesela iki konu birbirine karıştırılmamalı. Hak ve özgürlükler konusuyla terörle mücadele konusu birbirine karıştırılmamalı. Şimdi heyet ne diyor? Barış ile çözümü birbirinden ayrı tutuyoruz diyor mesela. Değil mi? Bu önemli yani. Kronolojisi, tarzı şu olur, bu olur ama yani iki konuyu birbirine dokundurmamak gerekiyor. Bunu niye söylüyorum. Çünkü hepsinin arkasında sebep var, çünkü yaşanmışlıklar var. Bizim partimizde o süreçte deneyim sahibi isimler var. Ben de bizzat içindeydim yani. Oslo görüşmeleri varken dışişleri bakanıydım. O zaman çok farklı götürüyordum” diye konuştu.

Babacan, Oslo görüşmeleri döneminin detayına ilişkin soru üzerine “Şimdi odak noktamız Yeni Yol Partisi. Bunu başka zaman konuşalım” ifadesini kullandı.