Ankara'da Türk ve Amerikalı askeri yetkililerin sürdürdüğü, özellikle Suriye'de kurulması planlanan güvenli bölge üzerine odaklanan müzakerelere ilişkin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Toplantıda muhataplarımızın görüşlerimize yaklaştıklarını memnuniyetle müşahade ettik. Toplantıların olumlu geçtiğini, oldukça yapıcı yaklaşım içinde olunduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır” dedi.
Bakan Akar, 11. Büyükelçiler Konferansı kapsamında basına kapalı konuşması öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Akar, ABD’yle 5 Ağustos’ta başlayan ve bugün biteceğini belirttiği Suriye’de “güvenli bölge” oluşturulmasına ilişkin müzakere sürecine ilişkin olumlu değerlendirmelerini paylaştı.
Türkiye’nin geçtiğimiz Aralık ayından bugüne “güvenli bölge” konusundaki şartlarında herhangi bir değişiklik olmadığı mesajını da verdiği gözlemlenen Akar, ABD’yle müzakerelere ilişkin“Bu görüşmeler sırasında bütün görüş ve taleplerimizi arkadaşlarımız muhataplarına ilettiler. Bu çerçevede bizim terör örgütleri DEAŞ (IŞİD) ile YPG ile mücadele ettiğimizi ve bu mücadelenin sürmekte olduğunu, ayrıca ABD ile birlikte güvenli bölgeyi tesis etmeyi arzu ettiğimizi, bu manada taleplerimizi sıraladığımızda, 30-40 kilometrelik derinlik olması gerektiği, bu bölge içindeki YPG’lilerin tamamen buradan çıkarılması gerektiği, ayrıca YPG’nin elindeki ağır silahların toplanması ve bölge dışına çıkarılması, bunun dışında teröristler tarafından yapılmakta olan birçok tünel, tahkimat ve mevzilerin tahrip edilmesi ve bunları da Türk ve ABD askerlerinin birlikte yapması konusundaki taleplerimizi, isteklerimizi açık ve net bir şekilde masaya koyduk. Burada biz ABD'’li dostlarımızdan müttefiklik ruhuna, stratejik ortaklık ruhuna uygun bir şekilde davranmalarını bekliyoruz. Başta silah, mühimmat olmak üzere YPG'lilere verdikleri destekleri sonlandırmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
İlgili Haberler Jeffrey’den Güvenli Bölge ve YPG AçıklamasıBu noktada Türkiye’nin askeri operasyon seçeneğini masada tutmaya devam ettiği sinyalini verdiği gözlemlenen Akar, Türkiye’nin güney sınırında terör koridoru oluşturulmasına asla izin vermeyeceğini söyleyerek, “Bu konuda yapılması gereken neyse bunu mümkünse ABD ile birlikte, değilse kendi başımıza yapmaya kararlı olduğumuzu yine ifade ettik. Toplantılarda bütün güvenlik endişelerimizi dile getirdik. Bu dile getirdiğimiz endişeler konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Toplantıda muhataplarımızın görüşlerimize yaklaştıklarını memnuniyetle müşahade ettik. Toplantıların değerlendirmesini yaptığımızda, olumlu geçtiğini, oldukça yapıcı yaklaşım içinde olunduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır” diye konuştu.
Bakan Akar, Milli Savunma Bakanlığı’ndan görüşmeler bitiminde yazılı bir açıklama yapılacağını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği üzere Türkiye’nin öncelikle ABD’yle birlikte hareket etmek istediğini ancak uzlaşma sağlanmazsa kendi başına gerekenleri yapacağını ifade etti.
İlgili Haberler SDG: ‘Türkiye’nin Operasyonu IŞİD’i Yeniden Ortaya Çıkarır'Akar, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da birçok kez dile getirildiği üzere biz bu konuda ABD’li müttefiklerimizle beraber hareket etmeyi, davranmayı, çalışmayı arzu ediyoruz. Eğer bu mümkün olmazsa bu konuda ülkemizin, milletimizin ve bölgedeki dost ve kardeş halkın da güvenliğini, huzurunu sağlamak bakımından yapmamız gereken neyse bunları da yapacağımızı söylemiş bulunuyoruz. Bu konudaki planlarımız, hazırlıklarımız, sahadaki birliklerimizin konuşu, duruşu hepsi tamamlanmış vaziyette. Ama biz dost ve müttefik ABD ile birlikte hareket etmeyi arzu ettiğimizi de söyledik, bu şekilde arzu ediyoruz” dedi.