2019 yılındaki yerel seçimde Şanlıurfa’da Zeynel Abidin Beyazgül’ü aday gösteren AK Parti, yüzde 60,8 oranında oy alarak seçimi kazanmıştı. 31 Mart seçimleri ise AK Parti’nin kurulduğundan beri Şanlıurfa’da bir partiye karşı kaybettiği ilk seçim olarak tarihe geçti.
Dört dönem AK Parti’den Şanlıurfa Milletvekili seçilen Gülpınar, bir süre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı. 31 Mart seçimlerinde aday gösterilmeyen Gülpınar, AK Parti’den istifa ederek Yeniden Refah Partisi’ne katıldı. YRP’den büyükşehir belediye başkan adayı olan Gülpınar 347 bin 600 oyla ipi göğüsledi. Yüzde 38,86 oranında oy alan Gülpınar’ı, yüzde 33,63 oyla AK Parti adayı Zeynel Abidin Beyazgül takip etti.
AK Parti ve YRP arasındaki yarışa DEM Parti’nin dahil olacağı tahmin ediliyordu. Büyükşehir belediyesi seçimlerinde yüzde 21,15 oy alan DEM Parti, 7 ilçe belediyesi kazandı. AK Parti kurulduğundan beri sadece bir kez, 2009 seçimlerinde, aday göstermediği dönemin belediye başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba bağımsız aday olunca, seçimi kaybetmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Fakıbaba daha sonra yeniden AK Parti’ye geçmişti.
AK Parti kalesini nasıl YRP’ye kaptırdı?
Peki AK Parti yıllardır seçim kaybetmediği bir yerde nasıl kaybetti? Siyaset bilimci Vedat Koçal’a göre kentin sosyo-kültürel yapısının tabloda etkisi bulunuyor.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Koçal, Türkiye’nin genelindeki ekonomik ve politik tepkinin Şanlıurfa’da seçim sonucu belirleyecek ölçüde etkili olmadığını savundu.
Kasım Gülpınar’ın etrafındaki aşiret temelli geleneksel sosyal ilişki ağlarının sonucu belirlediğini savunan Koçal, “Nitekim yedi ilçe belediyesini DEM Parti’nin kazanmış olması, Gülpınar’ın kişisel etkisinin, seçmen algısı ve davranışı nezdinde, parti etkisinden bağımsız olduğunu doğruluyor. Bu bakımdan, Şanlıurfa’daki sonucu, Yeniden Refah Partisi’nin yerel seçmen nezdinde propaganda başarısı ve hatta kararı ve eylemi olarak bile görmenin mümkün olmadığı, sadece, AK Parti’den adaylık hususunda parti yönetimi ile anlaşamayan Gülpınar’ın adaylık başvurusunun hukuksal işlemi için Yeniden Refah Partisi’ni bir araç olarak kullanma tercihinin, parti adına resmi görünümünden ibaret bir durumun sözkonusu olduğunu söylemenin doğru olacağı ortadadır. Bu da aday belirleme süreçlerinde, DEM Parti’nin yerel sosyo-kültürel dokuya nüfuz etmedeki sınırlılığını ortaya koymaktadır” dedi.
DEM Parti destek verdi mi?
Yıllardır kentte görev yapan serbest gazeteci Kadir Çelikcan ise DEM Parti’nin Gülpınar’a destek verdiği görüşünde. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Çelikcan, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı'na halkın bir bölümünün tepkili olduğunu altını çizdi. Çelikcan, tepkiye rağmen Gülpınar’ın tek başına bu oyu alamayacağını belirterek, “DEM belli alanlarda YRP’nin büyükşehir adayını destekledi. İsmi konulmayan ittifak diyelim buna. Tek başına olsaydı, DEM destek vermeseydi kazanması riskliydi. O yüzden zor aldı. Çünkü DEM Parti’nin Urfa'da kemikleşmiş 250 bin civarında sabit oyu var” dedi.
Çelikcan, DEM Parti’nin 7 ilçede belediye kazanmasını da YRP’nin aday çıkarması, oyların bölünmesine bağlayarak, “DEM’in kazandığı 7 ilçenin tamamında olmasa da 2-3 ilçede Yeniden Refah adaylarının etkisi oldu. AK Parti'nin kaybettiği oylar Yeniden Refah'a gitti. Bu da DEM’e yaradı” diye konuştu.
Hilvan’da Kürt siyaseti 45 yıl sonra ilk kez kazandı ancak seçim iptal edildi
DEM Parti’nin Şanlıurfa’da kazandığı ilçeler arasında Hilvan dikkat çekiyor. Kürt siyasetinin ilk kez 1979 yılında belediye başkanlığı kazandığı ilçede 45 yıl aradan sonra bir ilk gerçekleşti. DEM Parti adayı Serhan Paydaş, Kürt siyaseti adına 45 yıl sonra belediye başkanı oldu.
Ancak AK Parti’nin itirazları üzerine seçimlerin yenilenmesine karar verildi.