200 ton yardım taşıyan bir gemi, yardım kuruluşlarının kıtlığın eşiğinde olduğunu söylediği Gazze'ye malzeme ulaştırmak için bir deniz yolu açma pilot projesi kapsamında Salı günü Kıbrıs'tan ayrıldı.
Open Arms adlı yardım gemisi Larnaka limanından ayrılırken un, pirinç ve protein içeren bir mavnayı çekerken görüldü. Yardım misyonunun finansmanı büyük ölçüde Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sağlandı ve ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) tarafından organize edildi.
Your browser doesn’t support HTML5
Larnaka’dan Gazze'ye yolculuk yaklaşık 15 saat sürüyor. Ancak ağır bir mavna, yolculuğun çok daha uzun sürmesine, muhtemelen iki güne kadar uzamasına neden olabilir. Kıbrıs, Gazze'nin 320 km kuzeybatısında yer alıyor.
ABD ordusu, General Frank S. Besson adlı gemisinin de Gazze'ye deniz yoluyla insani yardım ulaştırmak üzere yola çıktığını açıkladı.
Yardım kuruluşlarının 7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana Gazze'ye yapılan teslimatların bürokratik engeller ve güvenlik sorunları nedeniyle aksadığını söylemesi ve İsrail'in müttefiklerinin bile bölgeye daha kolay yardım ulaştırılmasını talep etmesi üzerine dikkatler, deniz ve hava yoluyla yapılacak yardımlar da dahil olmak üzere alternatif güzergahlara çevrildi.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macit El Ensari, Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Gazze'yi kontrol eden Hamas arasında ateşkes arayışında olan müzakerecilerin bir anlaşmaya yakın olmadığını söyledi.
Washington haftalardır bu hafta başlayan Ramazan ayına kadar bir ateşkes anlaşması imzalanmasını umduğunu söylüyordu; ancak şu ana kadar bir anlaşma sağlanamadı.
Ortadoğu'daki karışıklıkların yayılma etkilerini dikkatle izleyen Kıbrıs, şimdiden Lübnan'dan göç akınlarının arttığına tanık oluyor. Pazartesi günü 400'den fazla kişi balıkçı tekneleriyle Kıbrıs'a ayak bastı.
Gazze'deki liman altyapısının yetersizliği nedeniyle yardım kuruluşu WCK, ABD Başkanı Joe Biden tarafından geçen hafta açıklanan geçici bir iskele inşa etme planından ayrı bir girişim olarak, yıkılan binalardan ve molozlardan elde edilen malzemelerle bir iskele inşa ettiğini bildirdi.
WCK'nın kurucusu ünlü şef Jose Andres, X paylaşımında, buldozerlerin denize yakın bir yerde zemini düzleştirdiğini gösteren bir fotoğrafı paylaştı ve kazıklı iskelenin inşasının "iyi gittiğini" bildirdi.
WCKyetkilisi Juan Camilo Jimenez de Reuters'e yaptığı açıklamada ikinci bir geminin önümüzdeki birkaç gün içinde yola çıkacağını söyledi.
Birkaç aydır Gazze'de bulunan WCK ekibine atıfta bulunan Jimenez, "Hesaplamalarımızın bir parçası da oraya vardığımızda limanın hazır olacağı ve daha da önemlisi orada bu yardımın dağıtımını destekleyecek bir ekibimizin olacağıdır" dedi.
Kara geçişi Hala hayati önem taşıyor
Birleşmiş Milletle İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA), deniz ve hava yoluyla yardım sağlama çabalarını memnuniyetle karşıladı, ancak bunun yeterli olmayacağını kaydetti. Yardım kuruluşları, kara geçişlerinin çoğu İsrail tarafından tamamen kapatıldığı sürece bu tür çabaların sadece sınırlı bir yardım sağlayabileceğini söylüyor.
Sözcü Jens Laerke, "Bu, Gazze'ye gıda ve diğer acil yardımların karadan taşınmasının yerini tutmaz. Bunu telafi edemez" dedi.
İsrail, Gazze'deki açlıktan kendisinin sorumlu olmadığını çünkü bölgenin güney ucundaki iki geçitten yardım geçişine izin verdiğini belirtiyor. Yardım kuruluşları ise bunun, özellikle de ulaşımın fiilen kesilmiş olduğu Gazze'nin kuzey kısmına malzeme ulaştırmak için yeterli olmadığını söylüyor.
Öte yandan Dünya Gıda Programı, Salı günü yaptığı açıklamada, 20 Şubat'tan bu yana Gazze kent merkezine bir yardım konvoyu ulaştırmayı başardığını söyledi.
Gıda Programı Sözcüsü Shaza Moghraby, "Nihayet bu sabah erken saatlerde Gazze kent merkezine 25 bin kişiye yetecek kadar gıda ulaştırmayı başardık. Bu, karayoluyla gıda taşımanın mümkün olduğunu kanıtlıyor. Ölçeği büyütmeyi umuyoruz. Erişimin düzenli ve tutarlı olmasına ihtiyacımız var" dedi.
BM, Gazze'deki nüfusun dörtte birinin şu anda açlık riski altında olduğunu tahmin ediyor.
Ailesi Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr El-Balah'a sığınan dört çocuk babası Yamen, "İki şekilde açlıktan ölüyoruz: Yiyecek çok az ve mevcut olan az şey de hayal gücünün ötesinde pahalı" dedi.
İlgili Haberler Savaşın ortasında açlıkla mücadele eden Gazzeliler Ramazan’a girdiÇatışmalar sürüyor
Salı günü Filistinli sağlık yetkilileri, Gazze Şehri'ndeki Kuveyt Meydanı'nda yardım kamyonlarını bekleyen kalabalığa İsrail tarafından açılan ateş sonucu dokuz Filistinli'nin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail'den olayla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.
Hamas kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref El-Kidra, "Aç insanların toplandığı yerleri bombalamak, işgal tarafından uygulanan ve uluslararası toplum tarafından ekranlardan izlenen günlük bir rutin haline geldi. Açlık kuzey Gazze'de yaşayan herkesin hayatına mal olacak. Yardım çok az" dedi.
Gazze'deki sağlık yetkililerine göre İsrail'in misilleme saldırılarında ölen Filistinli sayısı en az 31 bin 184'e, yaralı sayısıysa 72 bin 889'a yükseldi.
Ateşkes görüşmeleri şu ana kadar bir sonuca ulaşamadı. İsrail sadece rehinelerin serbest bırakılması için geçici bir ateşkesle ilgilendiğini söylerken Hamas, rehineleri ancak savaşı kalıcı olarak sona erdirecek bir anlaşmanın parçası olarak bırakacağını kaydediyor.
Mısır ve ABD ile birlikte arabuluculuk yapan Katar, Salı günü yaptığı açıklamada, kısa süreli bir ateşkes yerine kalıcı bir ateşkes sağlanması için çalıştıklarını bildirdi.
Katar'dan El Ensari, Doha'da düzenlediği basın toplantısında "Gazze'de ateşkes anlaşmasına yakın değiliz ama umutluyuz" dedi.