Açık Radyo kapatıldı: “Karara itiraz ettik, yeni lisans başvuruları yapacağız”

30 yıldır yayın yapan Açık Radyo bugün RTÜK kararıyla kapatıldı.

Açık Radyo bugün Radyo Televizyon Kurulu (RTÜK) kararıyla kapatıldı.

Yaklaşık 30 yıldır yayın yapan Açık Radyo bu süre zarfında 16 bin programcı ile aralarında Noam Chomsky’den Robert Fisk’e 26 bin konuğun katıldığı yayıncılık faaliyeti yürüttü.

Daha önce yürütme durdurma kararı veren Ankara 21. İdare Mahkemesi’nin bir üyesinin değiştirilmesi sonrası RTÜK’ün yeni başvurusunda yürütmeyi durdurma talebini reddedince üst kurul 11 Ekim Cuma günü “beş gün içinde yayının durdurulması” kararını Açık Radyo’ya tebliğ etmişti.

“Kainatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine açık radyo” mottosuyla 95.0 FM frekansından yayıncılık yapan Açık Radyo, bu sabah yayınladığı açıklamada saat 13.00’te yaklaşık 30 yıldır kesintisiz devam eden radyo yayının kesileceğini ilan etti.

Açık Radyo gazetecileri, dinleyicileri ve programcıları radyo binasına davet etti

Açık Radyo’nun kurucusu ve en bilinen programı Açık Gazete’nin programcılarından Ömer Madra gazetecileri, dinleyicileri ve programcıları kurumun sürece dair görüşlerini ve yeni yol haritasını aktarmak üzere 17.30’da Tophane’deki radyo binası önünde yapacağı basın açıklamasına davet etti.

Açık Gazete programcılarından Özdeş Özbal da programın kapanışında Alman şair ve tiyatro yazarı Bertolt Brecht’ün “Mücadele edenler her zaman kazanamayabilir ancak kazananlar hep mücadele edenlerdir” sözüne atıfta bulunarak, “kendileri hakkında verilen haksız “halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” kararıyla mücadele edeceklerini” söyledi.

Ömer Madra da Özbal’a katılarak Açık Radyo’nun kurulduğu günden beri “kin, nefret, şiddet, milliyetçilik ve düşmanlık karşıtı” bir yayıncılık faaliyeti yürüttüğü söyledi.

İlgili Haberler RTÜK Açık Radyo’nun lisansını iptal etti: “Yayınımız şu an bile kesilebilir”


Gençtürk: “En kısa sürede izin süreçleri için de yasal başvuruları yapacağız; yayınları bir şekilde sürdüreceğiz”

VOA Türkçe’nin dün ulaştığı Açık Radyo Yayın Koordinatörü Didem Gençtürk karara uymak zorunda olduklarını ama hukuki itirazlarını da yaptıklarını söyledi.

Gençtürk, “Dijital alanda, birçok farklı mecradan yayın yapmak mümkün; hepsinin kendi içinde olumlu ve olumsuz tarafları bulunuyor. Bunları teknik olarak değerlendiriyoruz. Ancak, yasal olarak internet yayıncılığı için de lisans alınması gerekiyor. Bunları da değerlendiriyoruz; en kısa sürede izin süreçleri için de yasal başvuruları yapacağız. Yayıncı olarak başvurma hakkımızın olduğu farklı lisans biçimleri var. Bunlardan birisiyle yayınımızı karasal ortamda olmasa bile sürdürmeyi umuyoruz. Açık Radyo’yu, yayınları bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

RTÜK üyesi Taşçı: “30 yıla yakın bir süredir bütün kuralları yerine getirmiş bir radyonun kapatılması kabul edilemez”

Radyo Televizyon Üst Kurulu ise süreçle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

VOA Türkçe’nin konuyla ilgili ulaştığı RTÜK üyesi İlhan Taşçı, “Radyonun önünde iç hukuk yolları tükenmiş değil. Bölge İdare Mahkemesi’ne konuya taşıyabilir. Aslında bu karar sonrası radyonun durumu kesinleşecek. Hukuki durum bu olsa bile hem vicdani hem insani açıdan hem de yayıncıyı desteklemek bakımından 30 yıla yakın bir süredir bütün kuralları yerine getirmiş bir radyonun insani bir hatayla kapatılması kabul edilemez. Üstelik yayıncı iki aşamalı cezasının birinci aşamasını tebligat yapılır yapılmaz yerine getirmiş. Kötü niyetli olsa onu da yerine getirmez, idari para cezasını ödemezdi. Açık Radyo’nun bu tutumunu iyi niyet olarak değerlendirmek gerekir. Başka türlü düşünmek Türkiye’yi çok sesli hale getirmez” diye konuştu.

Ne olmuştu? Açık Radyo neden kapatıldı?

Açık Radyo’nun sabah programı Açık Gazete’ye 24 Nisan 2024’te katılan bir programcı “Ermeni soykırımı” ifadesini kullandı.

RTÜK 22 Mayıs tarihindeki toplantısında “… yayına katılan konuğun '…Ermeni, yani Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. Yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da yasaklandı biliyorsunuz Ermeni soykırım anması' şeklindeki ifadeleriyle ilgili olarak programcıların, bir düzeltme girişiminde bulunmamasının kamusal sorumluluk ve sorumlu yayıncılık anlayışıyla bağdaşmadığı gibi toplumu kin ve düşmanlığa tahrik eden ve toplumda nefret duyguları oluşturabilecek nitelikte olduğu kanaatine varılmıştır” görüşüne vararak, beş gün program durdurma ve üst sınırdan para cezası verdi.

Açık Radyo para cezasının ilk taksitini ödedi ancak program durdurma kararını yerine getirmedi. Radyo yöneticileri bu durumu “Elektronik tebligat sisteminin yazılımsal bir hatasından dolayı kapatma günlerinin belirtildiği yazı açılamadı; dolayısıyla, haberdar olmamamız sebebiyle de karar uygulanamadı” diye bir dilekçe ile açıklasa da RTÜK 3 Temmuz’da yayın lisansının iptaline karar verdi.

Radyo avukatlarının itirazlarını değerlendiren Ankara 21. İdare Mahkemesi 8 Temmuz’da yürütmenin durdurulması kararını verdi. Mahkeme RTÜK’ün itirazını da 10 Temmuz’da reddetti ve Açık Radyo yayınlarının durdurulması engellendi.

Ancak idare mahkemesinin bir üyesinin değişmesi sonrası RTÜK yeniden yaptığı başvuruyu 8 Ekim’de oy birliği ile kabul etti.

Açık Radyo ise hem idare mahkemesinin kararına üst mahkemede itiraz etti hem RTÜK kararına karşı yürütmenin durdurulması istemli dava açtı. İki dava da henüz sonuçlanmadı.

İlgili Haberler Mahkeme RTÜK'ün Açık Radyo kararını durdurdu: Bundan sonra ne olacak?