ABD Suriye'ye Asker Göndermiyor

Your browser doesn’t support HTML5

Başkan Barack Obama, Suriye’nin kimyasal kullandığı doğrulanırsa Amerika’nın iki yıldır süren iç savaşla ilgili askeri seçeneklerini yeniden değerlendireceğini söyledi. Ancak Obama’nın seçeneklerden biri olarak Suriye’ye asker göndermesi iç siyasi baskılar nedeniyle çok zayıf bir olasılık sayılıyor.

President Obama has repeatedly said that would be a game changer.
Suriye’de ülkeyi yakıp yıkan iç savaş devam ederken Başkan Obama Şam hükümetinin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığı yolundaki inancını doğrulamaya çalışıyor.

Başkan Obama, kimyasal kullanımının Suriye konusundaki denklemi tümüyle değiştireceğini tekrarladı: “Bu bizce uluslararası topluluk, müttefiklerimiz ve Amerika için büyük bir güvenlik tehdidi oluşturur. Bu nedenle şu sırada kullanmayı düşünmediğimiz bazı seçenekleri ciddi biçimde ele almamız gerekir.”

Bazı Cumhuriyetçiler Amerika’nın Suriye’de daha aktif olması için yeterince kanıt bulunduğu, isyancıları silahlandırma ya da yasak hava sahası kurma gibi önlemler alması gerektiği görüşünde.

Geçenlerde Suriyeli mültecileri ziyaret eden Senatör John McCain bir televizyon kanalına izlenimlerini anlattı: “Öğretmen olan bir kadın bana ‘Senatör Mccain şu çocukları görüyor musunuz? Kendilerine yardım etmeyi reddeden insanlardan intikam alacaklar. Acı ve öfke içindeler. Yardım etmezsek bugünü hiç unutmayacaklar’dedi.”

Ancak McCain bile Amerika’nın kara birlikleri göndermesine karşı çıkıyor. Washington’daki Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon da aynı görüşte: “Bence Obama yönetimi birşey yapmak zorunda. Ya da en azından birşey yapması gerektiğini düşünmeli. Ama bu, küçük çapta sınırlı kimyasal silah kullanıldı diye Suriye’ye 75 bin Amerikan askeri göndermek anlamına gelmez.”

Kamuoyu yoklamaları Amerikalılar’ın çoğunun Suriye’ye müdahaleye karşı olduğunu gösteriyor. Washington’u ziyaret eden turistler de bu görüşte.

Howard Ebenstein, “Dünyayı kontrol edemeyiz, Suriye’ye girmek için gerçekten çok iyi bir neden olması gerek,” şeklinde konuşuyor.

Richard Gottlieb, “Bence Suriye’ye asker gönderme konusunda kendimizi yorgun hissediyoruz. Elbette özgürlük için bir bedel ödemek gerekiyor. Biz de bunu sık sık yaptığımız için yorgun düştük,” diyor.

Pew Araştırma Merkezi uzmanı Carroll Doherty uzun süren Afganistan ve Irak savaşlarından sonra Amerikalılar’ın dış askeri müdahalelere sabrı kalmadığını söylüyor: “Amerikan halkı Suriye’ye karışmak istemiyor. Eskiden olduğu gibi askeri müdahalenin doğru mu yoksa yanlış mı olduğu konusunda partizan bölünmeler yine var. Ama bu savaşlar, askerlerimizin hala tam olarak çekilmediği Afganistan dahil bıkkınlık yarattı.”

Ancak Amerika’nın Suriye’de daha güçlü rol üstlenmesini isteyenler Obama yönetiminin yaşanan insani krize seyirci kalmayacağı konusunda hala umutlu.

İlerici Politikalar Enstitüsü uzmanı Jim Arkedis de bunlardan biri: “Obama ekibi dış politikada bırakacağı mirası şekillendirirken uluslararası toplulukta asker göndermeden de aktif olunabilecek yollar üzerinde duruyor. Amerika’nın dıştaki rolünü daha güçlü yürütecek bir noktaya ulaşacaklarını umuyorum.”

CBS Televizyonu ve New York Times gazetesi tarafından yapılan yeni bir anket Amerikalılar’ın sadece yüzde 24’ünün Suriye’ye müdahaleyi desteklediğini gösteriyor. Karşı çıkanların oranı ise yüzde 62.