ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, İran yanlısı görüşleriyle bilinen ve Irak siyasetinin önde gelen isimlerinden eski Başbakan Nuri el-Maliki ile biraraya geldi.
Irak’ta İran bağlantılı militan grup “Irak İslam Direnişinin” önceki gün Irak’ın batısında Amerikan güçlerinin bulunduğu bir üsse balistik füzelerle saldırmasının ardından yapılan görüşmeye ilişkin Maliki'nin ofisinden bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, İran yanlısı militanların ülkedeki ABD güçlerine saldırmasından bir gün sonra, ABD'nin Irak Büyükelçisi Pazar günü eski Başbakan Nuri El Maliki ile görüştüğü kaydedildi. Görüşmede ikili ilişkilerin yanısıra bölgesel gerilimin ele alındığı belirtildi.
İsrail-Hamas çatışmasının patlak verdiği Ekim ayının ortalarından bu yana Irak ve Suriye'de IŞİD’le mücadele için konuşlu bulunan ABD ve koalisyon güçlerine karşı onlarca saldırı düzenlendi.
Çatışmaların bölgeye yayılabileceği endişesinin devam ettiği sırada yapılan görüşmede, Maliki'nin Bağdat ve Washington arasındaki "dostluk ve işbirliği bağlarını güçlendirmenin önemini" vurguladığı belirtildi.
Maliki ayrıca “Filistin toprakları, Lübnan, Kızıldeniz, Suriye ve Irak'ta bölgenin karşı karşıya olduğu çoklu krizlerler ile savaşın genişlemesine” karşı uyarıda bulundu.
Eski Irak Başbakanı, "Gerilimi azaltmak ve karşılıklı saldırılara son vermek için hızlı hareket edilmesi" çağrısında bulundu.
İran yanlıları Irak hükümetinde
ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Romanowski ise toplantı hakkında yorum yapmadı. Romanowski düzenli olarak Iraklı yetkililer ve Irak siyasetinin farklı kesimlerinden liderlerle biraraya geliyor.
Maliki'nin grubu, Irak'ın İran yanlısı ana koalisyonu olan ve parlamentoda çoğunluğa sahip Koordinasyon Çerçevesi'nin bir parçası.
Irak'ın şu anki başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Koordinasyon Çerçevesi tarafından aday gösterilmişti. Sudani son haftalarda defalarca yabancı askerlerin Irak'tan ayrılmasını istediğini söyledi.
Koordinasyon Çerçevesi eski politikacıları ve eski paramiliterleri biraraya getiriyor.
Eski diktatörü deviren ABD öncülüğündeki 2003 işgalinden bu yana yönetimi ele geçiren Saddam Hüseyin rejimi karşıtlarının yanısıra, şu anda Irak silahlı kuvvetlerine entegre edilmiş, çoğunlukla İran yanlısı eski paramiliter birliklerden oluşan Haşdi Şabi'yi (Halk Seferberlik Güçleri) de bulunuyor.
Haşdi Şabi'nin gruplarından biri olan Kataeb Hizbullah Pazar günü "Irak'ta İslami Direniş "i desteklediklerini açıkladı. Grubun sözcüsü Ebu Ali el-Askeri yaptığı açıklamada, "direnişin kardeşleri düşmanın kalelerini vurmaya devam ediyor" dedi ve "operasyonların tırmandırılmasına devam edilmesi" çağrısında bulundu.
ABD’nin Irak'ta yaklaşık 2 bin 500, Suriye'de ise yaklaşık 900 askeri bulunuyor.