Biden yönetiminin Suriye’de Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın devrilmesine öncülük eden muhalif grup Heyet Tahrir el-Şam’ı (HTŞ), ülkenin liderliğini hemen kendiliğinden üstlenmemeye, bunun yerine bir geçiş hükümeti oluşturmak için kapsayıcı bir süreç yürütmeye çağırdığı bildirildi.
ABD'nin grupla ilk temasları hakkında bilgilendirilen iki Amerikalı yetkili ve bir Kongre yetkilisine göre, daha önce El Kaide ile müttefik olan ve ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan HTŞ ile iletişim, Washington'un Türkiye dahil Ortadoğu'daki müttefikleriyle koordinasyon içinde yürütülüyor.
Yetkililerden biri, yönetimin konuyla ilgili olarak ABD’de başkan seçilen Donald Trump'ın ekibiyle de temas halinde olduğunu söyledi.
Son birkaç gün içinde gerçekleşen görüşmeler, Washington'un Pazar günü Esat rejiminin aniden çöküşünün ardından yaşanan kaotik süreci yönetmeye çalışırken Suriye içindeki çeşitli gruplarla koordinasyon sağlama çabasının bir parçası.
Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, ABD'nin ülke için resmi bir yönetim yapısının kurulmasına yönelik ilk çabalara rehberlik etmesi amacıyla gruba mesajlar gönderdiğini söyledi.
Kaynaklar, mesajların doğrudan mı yoksa bir aracı vasıtasıyla mı gönderildiğini söylemekten kaçındı.
Yetkililer, Washington'un geçiş hükümetinin Suriye halkının arzularını temsil etmesi gerektiğine inandığını ve yeni liderlerin seçilmesi için resmi bir süreç olmadan HTŞ'nin kontrolü ele geçirmesini desteklemeyeceğini belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yorum yapmayı reddetti.
İlgili Haberler ABD Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby: ''SDG ile IŞİD'e karşı işbirliği yapıyoruz, Türkler'le görüşmeyi sürdüreceğiz''
HTŞ terör örgütü ilan edilmişti
ABD, 2013 yılında HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani olarak bilinen Ahmed el-Şara'yı terörist ilan etmiş, Irak'taki El Kaide'nin kendisini Esat yönetimini devirmek ve Suriye'de İslami şeriat hukukunu tesis etmekle görevlendirdiğini bildirmişti.
ABD yönetimi, HTŞ'nin öncülü olan Nusra Cephesi'nin sivilleri öldüren intihar saldırıları düzenlediğini ve şiddet yanlısı mezhepçi bir görüşü benimsediğini kaydetmişti.
HTŞ ile temaslar hakkında konuşan ABD’li yetkili, yönetimin Colani'nin gelecekte bir Suriye hükümetindeki rolü ya da hala aşırılık yanlısı ideolojilere sahip olup olmadığı konusunda net olmadığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Salı günü, Suriye'nin siyasi geçiş sürecine ilişkin kriterleri açıklayarak Washington'un güvenilir, kapsayıcı ve mezhepçi olmayan bir yönetim organı olan gelecekteki bir Suriye hükümetini tanıyacağını söylemişti.
İlgili Haberler Suriye’de geçici başbakan belirlendi, 1 Mart’a kadar yönetimi devralacak
Bazı Kongre üyeleri yaptırımların kaldırılmasını istiyor
Kongre yetkilisinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, bazı Kongre üyeleri, örgütün ABD'nin bazı taleplerini yerine getirmesi karşılığında özellikle HTŞ ile ilgili yaptırımlar da dahil olmak üzere, ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarını kaldırmayı düşünmesi için yönetime baskı yapıyor.
Yetkili, bazı Kongre üyeleri arasında ABD'nin Suriye'deki geçiş hükümetinin küresel ekonomiyle bağlantı kurmasına ve ülkeyi yeniden inşa etmesine yardımcı olması gerektiğine dair artan bir his olduğunu söyledi. Yardımcı, yaptırımların bunun gerçekleşmesini engellediğini dile getirdi.
Yetkililerden biri, Washington'un HTŞ ve sahadaki diğer aktörlerle de savaş operasyonları konusunda iletişim halinde olduğunu söyledi.
ABD'li üst düzey yetkililer, Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD'e karşı askeri operasyonlara devam edeceklerini ve ülkedeki mevcut güç boşluğu göz önüne alındığında radikal örgütün yeniden bir tehdit haline gelmemesini sağlamayı amaçladıklarını defalarca dile getirdiler. Yetkililerden biri, Suriye'deki ABD güçlerinin İran destekli vekil grupların zemin kazanmasını engellemeye de devam edeceğini vurguladı.