ABD’li üst düzey yönetim yetkilisinden İş Bankası ve Denizbank’ın Rus ödeme sistemi MIR kullanımını askıya almaları konusunda açıklama geldi.
Bankaların attığı adımların çok mantıklı olduğunu belirten üst düzey yetkili, “MIR kullanımını kesmek, bir bankayı Rusya ile iş yapmaktan kaynaklanan yaptırım riskinden korumanın en iyi yollarından biri” dedi.
VOA Türkçe'nin sorusunu yanıtlayan üst düzey yetkili, daha fazla sayıda bankanın MIR kullanımını kesmesini beklediklerini, çünkü “bankaların koalisyonun uyguladığı yaptırımların yanlış tarafında olma riskini almak istemediklerini” belirtti.
Türkiye’deki özel bankalardan İş Bankası ve Denizbank dün, ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımların delinmesine yardım eden kişi ve kurumlara yönelik yaptırım baskısını artırmasının ardından, Rus ödeme sistemi MIR’in kullanımını askıya aldığını açıklamıştı.
İlgili Haberler Türkiye'de İki Banka Rus Ödeme Sistemini Askıya Aldı"Bankalar çapraz ateşte kalmak istemiyor"
İki bankadan ayrı ayrı yapılan açıklamalar öncesinde, Moskova’ya Ukrayna işgali sebebiyle mali yaptırım uygulayan ABD geçtiğimiz hafta, MIR sistemini işleten Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi Bankası’nın (NSPK) genel müdürünü yaptırım listesine almıştı.
ABD Maliye Bakanlığı bu ödeme sisteminin yaptırım listesinde yer alan kişilere ait para transferleri ve benzer işlemlerde kullanılabileceği uyarısında bulunmuş ve bu ödeme sistemi aracılığıyla yaptırımların delinmesi çabalarına dikkat çekmişti.
Rus ödeme sistemi MIR bu yıl içinde Türkiye'ye giden on binlerce Rus turist tarafından sıklıkla kullanılan bir uygulama.
Türkiye'de Rus ödeme sistemini MIR'i kullanan beş bankadan ikisinin bu sistemi askıya alma kararı, bankaların Batı ve Rusya arasındaki mali çapraz ateşte kalmaktan kaçınma çabasının bir yansıması olarak değerlendirildi.
Türkiye'de iki özel bankanın şu an için kullanımını askıya aldığı Rus ödeme sistemi MIR, devlet bankaları Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası tarafından hala kullanılıyor.
VISA ve Mastercard gibi uluslararası ödeme sistemleri, Rusya’nın Ukrayna işgalinin başlamasının ardından Moskova’ya uygulanan yaptırımlar kapsamında Rus bankalarıyla faaliyetlerine son vermişti.
Bunun üzerine Rusya kendi bankalararası ödeme sistemi olan MIR’i genişletme çabalarını hızlandırmıştı.