Avrupa Birliği, şiddetin tırmandığı Suriye konusunda giderek artan bir rahatsızlık içerisinde. Şu ana kadar ortak tutum belirleme yönünde adım atmayan Avrupa Birliği’nin konuyu Cuma günü Brüksel’de masaya yatırması öngörülüyor.
Libya konusunda uzlaşmaya varmakta oldukça zorlanan Avrupa Birliği şimdi de Suriye konusunda ciddi sıkıntı yaşıyor. Suriye yönetiminin gösterileri bastırmak için şiddet dozu son derece yüksek yöntemler kullanması ve ölü sayısının her geçen gün daha da artması Avrupa Birliği’nin bu konudaki sıkıntısını artırıyor.
Birlik şu ana kadar yaptığı kınama açıklamalarının ötesine geçen bir ortak yaklaşım sergilemedi. Gelen tepkiler de ülke bazında kaldı. Dün Avrupa Birliği’nin büyük beşleri olarak adlandırılan Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya koordineli bir diplomatic girişimde bulunarak Suriye’nin ülkelerindeki büyükelçilerini dışişleri bakanlıklarına çağırarak durumdan duyulan rahatsızlığı dile getirdi.
Avrupa Birliği’nin ortak tavrıyla ilgili ilk adımı görmek için ise bir kaç gün daha beklemek gerekecek. Avrupa Birliği Dış Politka Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Michael Mann konunun cuma günü özel bir toplantıda ele alınacağını ve tüm opsiyonların masada olduğunu söyledi. “Tüm opsiyonlar” ifadesi oldukça güçlü bir ifade olmakla birlikte Avrupa Birliği’nin, işlerin daha da kötüye gitmesi halinde Libya düzeyinde alınan önlemler kadar ileri gitmesi ihtimali oldukça düşük. Askeri müdahale benzeri bir opsiyonun devreye sokulma ihtimali ise eldeki veriler ışığında sıfıra yakın gözüküyor.
Avrupa Birliği’nin Suriye konusunda tereddüt eden bir izlenim vermesi ise daha şimdiden eleştirilmeye başlandı. Almanya ve İtalya’dan yaptırım seslerinin yükselmeye başlaması ise Avrupa Birliği’nin rotasını bu yöne çevirme ihtimalinin giderek yükseldiğini gösteriyor. Avrupa Birliği, bu doğrultuda adım atması halinde mevcut rejimin manevra alanını daraltacak yaptırımlar üzerine odaklanacak. Mann, somut eylem gerektiren bir durum olursa ilgili kararların çok hızlı bir şekilde alınabileceğini söyledi.
Gerek AB’de gerekse ABD’de, Libya’daki stratejik ve jeopolitik çıkarlarla Suriye’dekilerin aynı olmaması nedeniyle benimsenecek yaklaşımın da aynı olmayacağı görüşü hakim. Suriye’nin Libya’ya göre daha zor bir dosya olduğu da gizlenmiyor.