Beş siyahi polisin 29 yasındaki Tyre Nichols’a Tennessee eyaletinin Memphis kentinde 7 Ocak’ta gözaltına alırken, uyguladığı şiddet görüntülerinin kamuoyuyla paylaşılmasının ardından ülke genelinde polis şiddetine karşı protestolar düzenleniyor.
Nichols kaldırıldığı hastanede üç gün sonra hayatını kaybetmişti.
Your browser doesn’t support HTML5
Polis ve güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerin yayınlanmasıyla birlikte ülkenin birçok kentinde binlerce kişi, polis şiddetini protesto etmek için sokaklara döküldü.
Tyre Nichols'ın annesinin 'barış içinde protesto' çağrısı, Boston'da düzenlenen protestolarda karşılığını buldu. Boston'da valilik binası önünde bir araya gelen protestocular çeşitli pankartlar taşıdılar.
Your browser doesn’t support HTML5
"Irkçı polis terörünün bütün kurbanları için adalet", "Tyre Nichols için adalet", "katil polisleri cezaevine atın", "siyah Amerika'ya karşı savaşı durdurun", "polis terörüne son verin" yazılı pankartlar taşıyan protestoculara, 5 yasındaki bir kız çocuğu da elinde tuttuğu 'siyahların hayatı önemlidir' yazılı pankartla annesiyle birlikte destek verdi.
Gösteride ayrıca "adalet yoksa barış da yok", "katil polisleri hapse atın" şeklinde sloganlar da atıldı.
Yapılan konuşmalarda Tyre Nichols'i döverek ölümüne yol açan polislerin 'ikinci derecede cinayetten' yargılanacak olmaları eleştirildi.
“Birinci derecede öldürmekten yargılanmaları gerekirdi”
Erkek kardeşi Juston Root polisler tarafından 31 kurşun sıkılarak öldürülen Jennifer Root, Nichols'in ölümüne yol açan polislerin birinci derecede cinayetle yargılanmaları gerektiğini belirttikten sonra, “Benim kardeşime 31 kurşun sıktılar. Bu beş Boston polisi bir de eyalet polisi tarafından Boston'da yapıldı. Polislerin göğüslerinde taşıdığı kamera görüntülerini izleyecektik. Ne oldu biliyor musunuz? Yalnızca bir polisin kamerası kayıttaymış, o da silahını çekip kollarını uzatınca kamera görüntüleri örtülmüş. O polisler hala görev başında, bu nasıl bir adalet” şeklinde konuştu.
Jennifer Root, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada da “Bizim ailemizin yaşadığı trajediye başka aile bireylerinin de katılmasını yüreğim kaldırmıyor. İnsanları öldürmek yanlış, ne zaman birisi öldürülse canımız yanıyor, benim ailemin canı yanıyor. Öldürülen kardeşimin arkadaşlarının canı bir kez daha yanıyor, bu sürekli yayılan bir acı” diye konuştu.
Protestocular, Boston sokaklarını turlayıp buralarda da polis şiddetine karşı mesajlarını dile getirdikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Protestocuların çevresinde tek bir resmi giysili polisin bulunmaması da dikkat çekti.
2022 yılında 1176 Amerikalı polis şiddeti kurbanı oldu
ABD'de, 2022 yılında polislerin uyguladığı şiddet sonucu 1176 kişi yaşamını yitirdi. Buna göre, geçtiğimiz yıl içinde her gün ortalama üç kişi, ya da her ay yaklaşık 100 kişi polislerin uyguladığı şiddetin kurbanı oldu. Kar amacı taşımayan Polis Şiddetinin Haritalandırılması adlı sivil toplum kuruluşunun verilerine göre, 2021'de 1145, 2020'de 1152, 2019'da 1097, 2018'de 1140, 2017'de de 1089 kişi polisler tarafından uygulanan silahlı yada fiziki şiddet nedeniyle yaşamını yitirdi.