Vergi Tasarısı Temcilciler Meclisi'nde İkinci Kez Kabul Edildi

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin hazırladığı vergi yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde ikinci kez yapılan oylamada kabul edildi. Tasarı dün de Senato da kabul edilmişti. Tasarı Trump'ın imzasıyla yasalaşacak.

Vergi yasa tasarısı Senato'dan 48'e karşı 51 oyla dün geçti. Oylamada Cumhuriyetçiler tasarı lehine, Demokratlar aleyhinde oy kullandı.

Senato'daki oylamadan önce Temsilciler Meclisi aynı tasarıyı 203'e karşı 227 oyla kabul etmişti. Ancak tasarıdaki üç madde Senato'daki oylamada çıkarılınca Temsilciler Meclisi'nde bugün yeniden oylama yapıldı.

Yaklaşık 1 trilyon 500 milyar dolarlık pakete Demokratlar, tasarının hazırlanması sırasında Cumhuriyetçiler tarafından sürecin dışında tutuldukları için parti çizgisinde hareket ettiler. Tasarı, Demokratlar tarafından sadece zenginlere yarayacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

30 yıldan sonra ilk kapsamlı değişiklik

Tasarının yasalaşmasıyla, 30 yıldan sonra ilk kez vergi kanunlarında kapsamlı bir değişiklik yapılmış olacak. Trump da seçim kampanyası sırasında verdiği vaatlerden birini hayata geçirecek.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, kurumlar vergisini yüzde 31’den yüzde 25’e çeken, bireysel vergilerde ise daha küçük ölçekli indirimler öngören tasarıyı geçirecek çoğunluğa sahip görünüyordu.

Tarafsız bir kuruluş olan Vergi Politika Merkezi, yeni yasayla Amerikalılar’ın yüzde 95’inin vergilerinin düşeceğini öngörüyor. Ancak bununla birlikte zenginlerin bu yasadan çok daha fazla yarar sağlayacağı da bildiriliyor.

Vergi Politika Merkezi’ne göre yasa tasarısı, eski Başkan Barack Obama’nın sağlık reform yasasını kısmen iptal etmiş olacak, kamu borçlarının ise gelecek on yıl içinde 1 trilyon 500 milyar dolar daha artması anlamına gelecek.

Cumhuriyetçiler vergi paketiyle, son sekiz yıldır sürekli olarak büyüyen ekonominin bu trendi sürdüreceğini söylüyor.

Protesto edildi

Öte yandan dün New York’ta tasarıyı protesto etmek için Menkul Kıymetler Borsası binasının girişini kapatan 15 kişi gözaltına alındı.

Tasarıya karşı finans merkezi Wall Street’te gösteri yapan 120 kişilik grup pankart açtı, slogan attı.