Amerikan Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre Amerika'da Temmuz ayında perakende satış hızı, Haziran ayına kıyasla aynı düzeyde seyretti. Bunun nedeni, yükselen faiz oranlarına bağlı olarak Amerikalılar'ın harcama yaparken daha dikkatli davranmaları.
Your browser doesn’t support HTML5
Ticaret Bakanlığı raporuna göre perakende satışlar, Haziran'da binde 8 oranında artış gösterdikten sonra Temmuz'da aynı seviyede kaldı. Ekonomistler, Temmuz'da perakende satışlarda az da olsa artış bekliyordu.
Yine de bugün açıklanan rapor olumlu işaretler de içeriyor. Buna göre otomobil ve otomobil yedek parça satışlar hariç tutulduğunda perakende satışlarda Temmuz'da binde 4 oranında artış gözlendi.
Benzin fiyatlarındaki düşüşün tüketicilere başka harcamalar yapmaları için tasarruf imkanı sağladığı düşünülüyor. Benzin satışlarında yüzde 1,8 oranındaki düşüş, fiyatlardaki gerilemeyi yansıttı.
Yatırım ve servet yönetimi firması LPL Financial'dan başekonomist Jeffrey Roach, "Benzin fiyatları düştükçe tüketicilerin cebinde mobilya ve elektronik eşya gibi başka kalemler için daha fazla para kalmaya başladı" dedi.
Yapı ve bahçe malzemeleri satışlarıyla elektronik gereç ve beyaz eşya satışlarıysa sabit kaldı.
Öte yandan tüketiciler, gerekli olmayan ürünlere harcama yapma konusunda temkinli davranmaya devam ediyor. Büyük mağazalardaki satışlar binde 5 oranında, hazır giyim mağazalarındaysa binde 6 oranında geriledi.
12 ay öncesine kıyasla genel olarak perakende satışlar Temmuz'da yüzde 10,3 arttı.
Amerikan ekonomisinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamaları, yıldan yıla enflasyon oranının son 40 yılın en yüksek seviyesinde seyretmesine, ekonomik belirsizliklerin artmasına, konut kredisi (mortgage) ve borçlanma maliyetlerinin yükselmesine rağmen direnç göstermeye devam ediyor. Yine de genel olarak harcamaların zayıfladığı, elektronik eşya, mobilya ve yeni kıyafet gibi zaruri olmayan ihtiyaçlardan çok gıdaya ve bakkaliyeye yöneldiği gözleniyor.
Amerikan hükümetinin aylık perakende satış raporu, tüm tüketici harcamalarının yaklaşık üçte birini kapsıyor ve uçak bileti, kira ya da doktor muayene ücreti gibi hizmetleri içermiyor. Amerikalılar son aylarda alışverişi üründen çok seyahat, otel ve uçak biletine yönlendiriyor.
Enflasyon ise birçok aile için ciddi zorluk yaratmaya devam ediyor. Benzin fiyatları en yüksek seviyelerden düşse de gıda, kira, ikinci el otomobil ve diğer ihtiyaçların fiyatı geçmişe kıyasla çok arttı.
Amerikan ekonomisi, güçlü istihdam piyasasına rağmen 2022'nin ilk yarısında daraldı. Bu durum, olası bir resesyon korkularını da beraberinde getirdi. Büyümedeki zayıflama, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) enflasyonu dizginlemek ve ekonomideki ısınmayı gidermek için attığı agresif faiz artışı adımlarının bir sonucu.
FED'in faiz arttırma hamlelerinin etkisi en çok emlak piyasasına yansıdı. Yeni olmayan konut satışları, kredi faizlerinin artması nedeniyle beş aydır art arda düşüyor. Konut fiyatlarındaki artık, ev sahibi adaylarının piyasadan uzaklaşmasına neden oluyor.
Ancak ekonominin en önemli ayağı olan İş piyasası dayanıklılığını koruyor. Amerikalı işverenler Temmuz'da 528 bin kişiye istihdam sağladı. İşsizlik oranı yüzde 3,5 olarak kaydedildi. Bu oran, 2020 yılı ilkbaharında Corona virüsü pandemisi patlak vermeden önceki işsizlik oranına paralel.
Amerikalı tüketicilerin hala harcama yapmaya devam ettiği, ancak pandeminin etkisi azaldıkça paranın başka yerlere yöneldiği görülüyor. Amerika'daki en büyük perakendeci Walmart, son çeyrekte beklenenden daha iyi satış ve kar oranları açıkladı, ancak tüketicilerin düşük fiyatlı bakkaliye kalemlerine öncelik verdiğinin altını çizdi.
Hesaplı ürünlere yönelen düşük gelirli kesimlere hitap eden Walmart, son çeyrekte bakkaliye kalemlerinin yüzde 75'inin, yılda en az 100 bin dolar geliri olan hanehalkı tarafından satın alındığını açıkladı.
Walmart ayrıca düşük gelirli müşterilerinin mağaza içindeki alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdiğini, örneğin şarküteri ürünleri yerine sosis gibi daha ucuz ürünlerin tercih edildiğini kaydetti.