ABD'de işsizlik yardımı talebinde ılımlı artış, işten çıkarmalarda düşüş

COVID-19 salgını sırasında işgücü bulmakta zorlanan işyerleri işçi stoklarken, işgücü piyasası genel olarak sağlam bir tablo ortaya koyuyor.

İşsizlik yardımı için ilk kez başvuran Amerikalılar'ın sayısı geçen hafta az da olsa yükseldi. Öte yandan işten çıkarmalar Temmuz ayında son 11 ayın en düşük seviyesine indi. Ancak çalışma piyasasında sıkı koşullar devam ediyor.

Çalışma Bakanlığı'nın raporuna göre 29 Temmuz'la biten haftada eyalet işsizlik yardımına ilk kez başvuranların sayısı 6 bin artarak mevsimsel etkilerden arındırılmış haliyle 227 bine çıktı.

İşgücü piyasası, ABD Merkez Bankası'nın 2022 yılının Mart ayından bu yana toplamda 525 baz puanlık faiz arttırımlarını büyük ölçüde atlattı.

İlgili Haberler Tüketicilerin erimeye başlayan tasarrufları ekonomide yumuşak iniş umutlarını söndürebilir

İşsizlik yardımı başvuruları bu yıl için 194 bin-265 bin aralığının alt sınırında kaldı.

COVID-19 salgını sırasında işgücü bulmakta zorlanan işyerleri işçi stoklarken, işgücü piyasası genel olarak sağlam bir tablo ortaya koyuyor.

Teknoloji ve finans sektörlerinde önemli işten çıkarmalar yaşansa da büyük şirketlerin işçi alımı karşısında sıkıntı çeken küçük işletmeler de istihdam sağlamaya devam ediyor.

İlgili Haberler ABD ekonomisi beklentilerin üstünde büyüdü, işsizlik azaldı 

İstihdam piyasasındaki sağlamlık ve enflasyondaki azalma ekonominin resesyondan kaçınabileceği umudunu arttırıyor.

Rapora göre 22 Temmuz'la biten haftada, ilk hafta işsizlik yardımı aldıktan sonra yardım almaya devam edenlerin sayısı 21 bin artarak 1 milyon 700 bine çıktı. İstihdamın hesaplanmasında kullanılan bu devam eden işsizlik yardımları tarihi standartların altında kaldı, bu da işten çıkarılan bazı işçilerin yalnızca kısa süreli işsiz kaldıklarını gösteriyor.

Çalışma Bakanlığı Salı günü Haziran ayında işsiz başına 1,6 iş pozisyonu olduğunu bildirmişti. Bu veri Mayıs ayındakine yakın bir tabloya işaret ediyor.

İlgili Haberler Sürpriz yok: FED gösterge faiz oranını 25 baz puan arttırdı

Reuters'ın konuştuğu ekonomistler tarım dışı istihdamın Haziran'daki 209 bin artışından sonra Temmuz'da 200 bin artmış olabileceğini belirtti. Temmuz ayında işsizlik oranının değişmeden yüzde 3,6'da kalması bekleniyor.

İnsan kaynakları şirketi ADP'nin dünkü raporu geçen ay özel istihdamın güçlü olduğunu ortaya koydu. Araştırma şirketi Conference Board'un güven anketi de tüketicilerin istihdam piyasasındaki gidişi olumlu değerlendirdiklerini gösterdi.

Challenger, Gray & Christmas firması da ABD merkezli istihdamda Temmuz ayında 23 bin 697 azalma olduğunu, bunun da 2022 Ağustos ayından bu yana en düşük rakam olduğunu kaydetti. Haziran ayında işten çıkarmalar yüzde 42 azaldı.

Challenger, Gray & Christmas'ın başkan yardımcısı Andy Challenger ihtiyaç duydukları işçileri kaybetmek istemeyen şirketlerin maliyet kısmanın başka yollarını aramaya başladıklarını kaydetti.