ABD'de Göçmen Kaligrafi Sanatçısının Başarısı

Your browser doesn’t support HTML5

Koreli Kwon Myoung-Won’un uzun saatler çalıştığı bir dükkanı var. Kwon, küçük bir çocukken öğrendiği kaligrafi sanatına olan tutkusunu hiç kaybetmemiş. Myoung-Won’un eserleri Amerika’daki birçok sanat galerisi ve müzede sergileniyor.

Kwon Myoung-Won tezgahta müşterileriyle ilgilenirken eşi So-Young sandviçleri hazırlıyor. Çift, sandviç, bira ve şarap sattıkları bu dükkanı 20 yıldır birlikte işletiyor: “Dükkanımız sabah saat altı buçuktan akşam ona kadar açık. Ben sabah saat altıda buradayım. Günde 16 saat çalışıyorum.”

Washington yakınlarındaki dükkanda tezgahın altında pirinçten yapılmış kağıt ruloları var. Kwon, dükkanın çok kalabalık olmadığı öğlenden sonra saatlerinde kaligrafiye zaman ayırıyor. Korece ‘kapı’ anlamına gelen kelimeyi defalarca yazıyor: “Hayatın farklı aşamalarından geçmek kapıları açmak anlamına gelir. Bunu çabalarımız olmadan yapamayız. Hayallerimizi gerçekleştirecek kapıları açmak için çok çalışmalıyız.”

Kwon, eserlerinin çoğunda, Kore alfabesindeki harfleri çok küçük yazıyor: “Dükkanımda uzun saatler çalışırken buradaki zamanımı daha iyi değerlendirmem gerektiğini düşündüm. Müşteriler geldiğinde yazmayı bırakıyordum. Fırçamın ucu kuruyordu. Ben de küçük harflerle daha rahat çalışacağımın farkına vardım.”

Kwon, eserlerinden birinde Koreli Olimpiyat şampiyonu buz patenci Kim Yu-Na’nın silüetini yaratmış. Sporcunun lakabı olan ve Korece ‘çiçek’ anlamına gelen kelime, binlerce küçük harfle oluşturulmuş: “Kaligrafiye yedi yaşımdayken başladım. Köydeki okula giden ağabeylerim fırçayla harfler yazardı. İnce bir fırçayla yazı yazmalarını adeta büyülenerek izlerdim. Sonra kendim de başladım.”

Kwon’un bazı eserleri Washington’daki Kongre Kütüphanesi’nde ve Smithsonian Ulusal Doğal Tarih Müzesi’nin Uzakdoğu Bölümü’nde sergileniyor. Bölümün küratörü Paul Taylor: “Kwon Myoung-Won’un kaligrafisinin en önemli öğesi, klasik formu dinamik, modern ve yeni bir gelenek oluşturarak yansıtması. Eserler Kore’deki Korelileri değil, Washington’daki Kore toplumunu yansıtıyor.”

Kwon, bu eserinde Başkan Lincoln’ün Gettysburg Hitabesi’nden esinlenmiş.

Kwon, eseri, Chicago yakınlarındaki Lincoln Başkanlık Kütüphanesi’ne bağışlıyor.

Smithsonian Halk Festivali’nde geleneksel Kore kaligrafisinin örneklerini sunan Kwon, sanatını üniversitelerde de tanıtıyor: “Bu ülkede farklı kültürlerden gelen insanlar var. Başkalarının Kore dilini ve Kore kaligrafi sanatının güzelliğini anlamaları için çalışıyorum. Hayalim bu.”

Kwon Myoung-Won, hayalini gerçekleştirmek için çok çalışıyor.