ABD’de başkan yardımcısı adayları Vance ve Walz arasında dış politika farklılıkları neler?

Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı adayı JD Vance ve Demokrat Başkan Yardımcısı adayı, Minnesota Valisi Tim Walz.

ABD’de başkanlık seçimine bir aydan biraz fazla bir süre kala iki başkan yardımcısı adayının dış politika duruşları yakından izleniyor.

Demokrat Parti’nin başkan adayı Tim Walz ve Cumhuriyetçi JD Vance küresel zorluklara birbirinden keskin şekilde farklı yaklaşımlara sahip.

Birbirine zıt bu görüşler her iki adayın dış politika önceliklerinin Amerika’nın dünya sahnesindeki rolünü nasıl etkileyebileceğine işaret ediyor.

Rusya-Ukrayna çatışması

JD Vance: Vance, mühimmat üretimindeki kısıtlamaları gündeme getirerek ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımı sürdürme kapasitesi konusunda endişelerini dile getirdi. Vance ,savunma odaklı bir stratejiye destek veriyor ve müzakere yoluyla sağlanacak barışın uzun süreli askeri destekten daha uygulanabilir olduğunu düşünüyor.

Tim Walz: Walz Rusya’nın Ukrayna işgalini kınadı ve hala devam eden yardım çabalarını destekliyor. Walz, Rusya’nın saldırganlığına karşı Ukrayna’nın savunulmasına yönelik bağlılığını vurgulayarak Minnesota ve Ukrayna’nın Çernihiv kenti arasında ortaklık kurulmasını sağladı. İşgalin ikinci yıldönümünde, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda desteğini bir kez daha teyit etti.

İlgili Haberler ABD Adalet Bakanlığı’ndan İran’ın Trump kampanyasını hacklediği iddiasıyla 3 kişiye suçlama

Çin

JD Vance: Vance, Fox News’a verdiği röportajda Çin’i önemli bir tehdit olarak gördüğünü ve yükselişine karşı koymaya yönelik politikaları desteklediğini söylemişti. Bu konudaki yaklaşımı, ABD’de imalatın güçlendirilmesi ve Çin’e avantaj sağlayan ticaret statüsünün iptal edilmesi için Çin’den ithalata yönelik vergilerin artırılmasını kapsıyor. Channel News Asia’ya göre Vance, para birimi manipülasyonuna çözüm getirmek ve mali regülasyonların uygulanmasını sağlamak amacıyla yasa tasarısı teklifinde bulunmuştu.

Tim Walz: Walz, Çin’in insan hakları ihlallerini eleştirdi ancak eski Başkan Donald Trump’ın Pekin’e yönelik ticaret savaşına karşı çıktı. Düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’ne göre Walz, Çin’le bir yandan işbirliğini muhafaza ederken insan haklarına ilişkin endişelerinin gündeme getirilmesine destek veriyor.

İsrail-Filistin çatışması

JD Vance: Vance güçlü bir ABD-İsrail ittifakını ve İsrail için sürekli güvenlik yardımını destekliyor. VOA News’un aktardığına göre Vance, bölgesel istikrarın korunması için askeri desteğin önemini vurgulayarak, ABD’nin Ortadoğu’da rol üstlenmesi konusunda pragmatik bir yaklaşımdan yana.

Tim Walz: Hamas’ın İsrail’e saldırılarını kınayan Walz, ateşkese ve Filistinlilere insani yardımın artırılmasına destek veriyor. Dış İlişkiler Konseyi’ne göre Walz, iki devletli çözümün yanı sıra ABD’nin İsrail’e yardımını destekliyor. Walz, İran’la nükleer anlaşmaya da destek vermişti.

Göçmen politikası

JD Vance: Vance, güçlendirilmiş sınır güvenliğine ve yasadışı göçün önlenmesine odaklanarak daha sıkı göçmen politikalarının uygulanmasına destek veriyor. The Hill’e göre, yasal göçe öncelik vererek yasadışı ve kayıt dışı göçe kısıtlama getirilmesi ile göçmenlik yasalarının sıkı bir şekilde uygulanmasını savunuyor.

Tim Walz: Walz, belgesi olmayan belirli grup göçmenlere vatandaşlık yolunun açılmasına ve kapsamlı bir göç reformu yapılmasını istiyor. Belgesi olmayan göçmenlerin Minnesota’da ehliyet alabilmesine yönelik politikalara destek verdi ve geçen yıl buna ilişkin bir tasarıyı imzalayarak yasalaştırdı.

İlgili Haberler Harris üreticilere vergi indirimi vadederken, Trump gümrük vergilerini savundu

Ticari ilişkiler

JD Vance: Vance, özellikle Çin’le şu anki ticaret anlaşmalarını eleştiriyor. Çin’den ithalata yönelik vergilerin artırılmasına ve ABD’nin yabancı imalata bağımlılığının azaltılması gerektiğini savunuyor. Vance, ABD’de sanayinin yeniden canlandırılması, Amerikan istihdamının ve fikri mülkiyet hakkının korunmasına yönelik politikalar öneriyor.

Tim Walz: Walz, Minnesota Valisi olarak Kanada ile ticareti artırmayı amaçlamış ve Avrupa’ya ticaret misyonu göndermeyi planlamıştı. Dış İlişkiler Konseyi’ne göre, Walz, bazı serbest ticaret anlaşmalarına şüpheyle baksa da Minnesota’daki şirketler için uluslararası ekonomik ilişkilerin genişletilmesine destek veriyor.