ABD’de yaşayan 134 bin 245 yurtdışı seçmen, 8 ayrı eyaletteki toplam 9 ayrı yerde kurulan sandıklarda bugünden itibaren oy kullanmaya başladı. Sandık başına gelen seçmenler seçimle ilgili beklentilerini VOA Türkçe’ye anlattı.
Your browser doesn’t support HTML5
ABD’deki yurtdışı seçmenler oylarını bugün Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği, New York, Los Angeles, Houston, Boston, Miami, Chicago Başkonsoloslukları, New Jersey eyaletinin güneyindeki Pennsylvania eyalet sınırında bulunan Pennsauken kenti ve Long Island bölgesinde bulunan Holtsville kentinde kullanmaya başladı.
ABD’deki yurtdışı seçmenler temsilciliklerde 7 Mayıs tarihine, ülkede en fazla seçmenin bulunduğu New York Başkonsolosluğu’nun bağlı olduğu ve ilk bu seçimlerde açılan iki ayrı kentteki sandıklarda da 1 Mayıs tarihine kadar oy kullanabilecek.
New York Başkonsolosluğu’na kayıtlı 49 bin 188 seçmen, oylarını New Jersey eyaletinin güneyindeki Pennsylvania eyalet sınırında bulunan Pennsauken kentinde Banquet Hall’da kurulacak sandıklarda verebilecek.
Your browser doesn’t support HTML5
ABD’de kayıtlı yurtdışı seçmen sayısında 28 bin 17 artış kaydedildi
4 Haziran 2018 seçimlerinde ABD’de 106 bin 228 olan kayıtlı Türk seçmen sayısı 134 bin 245'e yükselerek 28 bin 17 kişi daha artı.
2018 seçimlerinde, 2015 yılının Haziran ve Kasım ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerine göre en son 2018 yılında yapılan seçimlere katılım oranı 2015’teki seçimlere göre 4,5 misli artış göstermişti.
2018 seçimlerinin tatil sezonunda gerçekleşmesi nedeniyle gümrük kapılarında ve Türkiye’nin diğer yurtdışı temsilciliklerinde oy kullanan Amerika’daki seçmen sayısında büyük artış yaşanmıştı.
2018 yılında yapılan seçimlerde ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanma oranı yüzde 50’ye yaklaşmıştı. Bu seçimlere katılımın çok daha yüksek olması bekleniyor.
Resmi verilere göre New York Başkonsolosluğu’nda 49 bin 188, Los Angeles Başkonsolosluğu’nda 22 bin 218, Washington Büyükelçiliği’nde 15 bin 619, Chicago Başkonsolosluğu’nda 13 bin 734, Miami Başkonsolosluğu’nda 12 bin 424, Houston Başkonsolosluğu’nda 11 bin 268 ve Boston Başkonsolosluğu’nda 9 bin 794 kayıtlı yurtdışı seçmen bulunuyor.
Adalet, hak ve özgürlük beklentisi
Başkent Washington’da oylarını bugün kullanan seçmenlerin çoğu Millet İttifakı’na destek verdiklerini ifade ederken, ortak beklentilerinde, Türkiye’de ekonomik durumun düzeltilmesinin yanı sıra; hak ve özgürlükler, adalet ve hukuk alanında adımların atılması ön plandaydı.
VOA Türkçe’ye konuşan ve 20 yıldır ABD’de yaşadığını söyleyen Kars doğumlu Songül Önder, “Ailemden önce devlet beni keşfetti. Bir mesleğim oldu ve bunların hepsini Cumhuriyet’in getirdiğine inanıyorum” dedi. Seçimlerden sonraki süreçte tüm ülke için beklentisinin adalet, eğitim ve sağlık alanında fırsat eşitliği olduğunu söyledi.
“Bugünkü Türkiye benim büyüdüğüm Türkiye değil”
Seçimden sonra başa gelecek hükümetin ülkeyi “eski Türkiye haline getirmesini” umduğunu söyleyen genç seçmen Melis Tanyeli Derinci, “Bugünkü Türkiye benim büyüdüğüm Türkiye değil. Bugünkü şartlar benim Türkiye’deyken yaşadığım şartlar değil” diye konuştu.
Ailesinin Türkiye’de olduğunu söyleyen Derinci, “Ben burada ikamet ediyor olsam bile ailem, oradaki arkadaşlarım ve ülkem için daha iyisi olsun istiyorum” ifadelerini kullandı.
Son 2 yılı Washington’da olmak üzere 8 yıldır ABD’de yaşadığını ve daha önceki seçimlerde de oy kullandığını belirten Yusuf Can seçim sonrası dönemden beklentilerini “Öncelikle toplum olarak sakinleşmemiz ve orta vadede parlamenter sisteme dönülmesi” sözleriyle anlattı.
Türkiye’den son yıllarda yurt dışına nitelikli iş gücü göçündeki artışa da değinen Yusuf Can, başka ülkelere göç eden genç insanların dönmesi ve geri kalanının gitmemesi için adım atılması beklentisini de dile getirdi.
“Vaatlerle çok ilgilenmiyorum”
Seçimden beklentilerini VOA Türkçe’ye anlatan Dilek Kerman ise mevcut iktidardan memnun olduğunu ifade etti.
4 yıldır ABD’de yaşayan Kerman, “Ülkenin bölünmeden, ekonomik refahın ve sosyal güvencelerin devam ettiği, barış içinde güzel bir Türkiye içinde yaşamak”olduğunu söyledi.
Adayların hangi vaatlerinin oy tercihinde etkili olduğu sorusunu yanıtlayan Dilek Kerman, “Açıkçası ben vaatlerle çok fazla ilgilenmiyorum. Çünkü geçmişe bakmak benim için yeterli. Geçmişteki iktidarları biliyoruz. Şu anki iktidarı ve muhalefeti biliyoruz“ diye konuştu.
8 yıldır ABD’de yaşayan Saffet Vural gelecek olan iktidardan beklentisinin ülkenin vizyonunun değişmesi olduğunu; Türkiye’nin ve sınırlarının daha güvenli olmasını istediği için oyunu kullandığını söyledi.