ABD’de yıllık enflasyon yüzde 3,7 oldu; gözler Merkez Bankası’nda

  • Associated Press

ABD’de yıllık enflasyon Ağustos ayında yüzde 3,7 oldu.

ABD’de enflasyon Ağustos ayında petrol fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle beklentilerin üzerinde arttı. Yıllık bazda enflasyon yüzde 3,7 oldu.

Son açıklanan verilere göre, ABD’de enflasyon Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 3,7 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında 3,2 olan enflasyon yıllık bazda beklentileri aşarak daha da yükseldi. Genel beklenti 3,6 olması şeklindeydi. Ancak gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon yüzde 4,3 olarak gerçekleşti. Bu da bir ay önceki 4,7’lik artışa göre bir gerilemeyi işaret etti.

Mevcut durumda ABD’de enflasyon Merkez Bankası FED’in yüzde 2’lik hedefinden daha bir hayli uzak seyrediyor. Bu durum Merkez Bankası’nın faiz artışlarına devam edeceği kaygılarını arttırıyor.

Yetkililer enflasyondaki artışın petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığına dikkat çekiyorlar. Bu noktada FED’in özellikle enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon verisini dikkatle takip ettiği biliniyor. Çekirdek enflasyon verisi geleceğe dönük enflasyonun yönüne dair daha net bir işaret veriyor olarak kabul ediliyor.

İlgili Haberler ABD’de işsizlik maaşı başvuruları Şubat’tan bu yana en düşük seviyesinde 

Piyasaların genel beklentisi enflasyondaki son yükselişe karşın FED’in önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faiz artışına gitmeyerek oranları sabit tutması şeklinde. Ancak yine de yıl sonuna kadar FED’in Kasım ya da Aralık ayında bir faiz artışına gitme olasılığı yüksek olarak değerlendiriliyor.

Enflasyonda Ağustos ayında aylık bazdaki artış 0,6 oldu. Bu bir yıldan uzun bir süredir görülen en yüksek artış olarak kayda geçti. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon da aylık bazda Ağustos ayında yüzde 0,3 oranında yükseldi.

Sektörel artışlar

Enerji fiyatları Ağustos ayında yüzde 5,6 oranında artış gösterdi. Bu geçen yıl Haziran ayından bu yana görülen en yüksek artış olarak kayda geçti.

Oto sigorta fiyatları da geçen ay yüzde 2,4 ve bir yıl öncesine kıyasla yüzde 19,1 artarak yükseldi. Son iki yılda yeni araç fiyatlarındaki keskin artış, bu araçların sigortalanmasını ve tamir edilmesini de daha pahalı hale getirdi.

Uçak biletleri iki aylık keskin düşüşün ardından Ağustos ayında Temmuz ayına göre %4,9 arttı. Aynı zamanda ikinci el araç fiyatları %1,2 ile üst üste üçüncü kez düşerken, otel fiyatları da yüzde 3 ile üst üste üçüncü kez düştü.

Birçok hanenin mali durumunu zorlayan market alışverişi maliyeti de yüzde 0,2 oranında arttı. Ancak gıda maliyetlerindeki artışlar azalıyor: Bir yıl öncesine kıyasla yüzde 3 oranında artan gıda fiyatları, geçen yılki çift haneli artışların gerisinde kaldı.

Her ne kadar fiyat artışları yavaşlasa da devam eden enflasyon nedeniyle otomobilden gıdaya beyaz eşya kadar her ürün bir yıl öncesine göre ABD’de artık daha pahalıya satılıyor.