ABD’li yetkili: “İran’ın saldırısının ciddi sonuçları olacak”

ABD’li yetkililer İsrail’in İran’ın balistik füze saldırısına bir karşılık vermesini bekliyor. İsrail’den gelen açıklamalar da bu yönde.

İran’ın Katar üzerinden ABD’ye “tek taraflı itidalin sona erdiği” mesajını ilettiği iddia edildi. İran’la iletişim için kullanılan kanalların olduğunu söyleyen ancak ayrıntı vermeyen ABD’li bir yetkili, İran’ın saldırısının ciddi sonuçları olacağını söylemekle yetindi.

İranlı bir kaynak Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, Tahran’ın Katar üzerinden ABD’ye bir mesaj ilettiğini ve bu mesajda tek taraflı itidalin sona erdiğini söylediğini iddia etmişti.

İranlı kaynağın iddiasına göre, İsrail’in İran’a saldırması halinde bunun İsrail altyapısının hedef alınması dahil “alışılmadık bir yanıtla” karşılanacağı belirtildi.

İlgili Haberler İsrail Beyrut'un merkezini vurdu, Lübnan'ın güneyinde yaşayanlara bölgeyi boşaltması çağrısı yaptı

Yetkilinin iddiasına göre, Washington’a dolaylı olarak iletilen mesajda, İran’ın bölgesel bir savaş istemediği de vurgulandı.

VOA’in İranlı kaynağın bu açıklamalarına istinaden yönelttiği soruyu yazılı olarak yanıtlayan ABD’li bir yetkili, bu yöndeki haberleri gördüklerini; İran’la iletişim için bazı kanalların olduğunu ancak bu kanallardan kurulan iletişim konusunda ayrıntılı açıklama yapmayacağını söyledi.

ABD’li yetkili, İran’ın 200 balistik füzeyle İsrail’e yönelik saldırısının ciddi sonuçları olacağını söylemekle yetindi, başka ayrıntı vermedi.

İran İsrail’e 200’den fazla balistik füzeyle saldırmış, İran bu füzelerin çoğunun hedeflerini vurduğunu söylese de İsrail füzelerin çoğunun etkisiz hale getirildiğini belirtmişti.

Balistik füzelerin çoğunun hem İsrail’in çok katmanlı füze savunma sistemi hem de ABD’nin bölgede bulunan iki savaş gemisinin desteğiyle etkisiz hale getirildiği kaydedilmişti.

İsrail nasıl bir karşılık verecek?

ABD’li yetkililer İsrail’in İran’ın balistik füze saldırısına bir karşılık vermesini bekliyor. İsrail’den gelen açıklamalar da bu yönde.

İsrail’in nasıl bir karşılık verebileceğine ilişkin tartışma devam ederken, bazı uzmanlar İsrail’in İran’ın balistik füze imalatının gerçekleştiği bazı askeri noktaları hedef alabileceği görüşünde.

İsrail’de gündeme getirilen bir diğer olasılık da İran’ın nükleer tesislerinin hedef alınması. Ancak Washington böyle bir adıma destek vermeyeceğini söylemişti.

İlgili Haberler Başkan Biden: “İran’ın nükleer tesislerine saldırı yapılmasını desteklemiyorum”

ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İran’ın İsrail'e yönelik füze saldırısına karşılık olarak İran'ın nükleer tesislerinin vurulmasını desteklemediğini söylemişti.

Biden, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine İsrail tarafından düzenlenecek herhangi bir saldırıyı destekleyip desteklemeyeceği şeklindeki soruya, “Yanıt, hayır” şeklinde cevap vermişti.

Biden, Air Force One uçağına binmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “İsrailliler’le ne yapacaklarını tartışacağız” dedi.

G7 ülkelerine atıfta bulunarak, “Yedimiz de İsrail’in yanıt verme hakları olduğu ancak orantılı bir şekilde yanıt vermeleri gerektiği konusunda hemfikiriz” şeklinde konuştu.

İsrail’in İran’ın petrol endüstrisini hedef alabilecek bir saldırı düzenlemesi ihtimali de gündemde. Böyle bir saldırının İran’ı Suudi Arabistan ya da diğer Körfez ülkelerindeki petrol üretim tesislerini hedef almaya kışkırtabileceği yorumu yapılıyor. Böyle bir durumda da petrol fiyatlarının artabileceği belirtiliyor.

Reuters’ın haberinden bir bölüm kullanılmıştır.