Amerikan Toplumu Araştırması’nda (ACS) 2022 Eylül verilerine göre ABD’de kayıtlı 545 bin 200 Venezuelalı bulunuyor. Uzmanlar, ülkedeki kaçak göçmenler de eklendiğinde bu rakamın çok daha fazla olduğunu kaydediyor.
Ekonomik krizde temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği için ülkesini terk eden çok sayıda Venezuelalı için ABD en tercih edilir ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
ABD’ye ulaşmak için dünyanın en tehlikeli yürüyüş güzergahlarından biri olan ve barındırdığı zor doğa koşulları, vahşi hayvanlar ve suç örgütlerinden dolayı Yeşil Cehennem olarak bilinen Darien Ormanı’nı kullanan Venezuelalı sayısı, geçen yıl 323 binin üzerine çıktı.
Panama Göçmenlik Servisi Başkanı Samira Gozaine, 26 Mart’ta yaptığı açıklamada 2024’te Darien Ormanı’nı geçen kişi sayının 103 bini aştığını, bu göçmenlerin yüzde 68’inin Venezuelalılar’dan oluştuğunu söyledi.
Bu yıl sonu itibarıyla 480 bin Venezuelalı’nın, ABD’ye ulaşmak için Darien Ormanı’nı kullanması bekleniyor.
Komşu ülkelere hava veya deniz yoluyla ulaştıktan sonra ülkeye ABD’ye geçmek isteyenler de eklendiğinde, bu sayı oldukça artıyor.
Venezuelalılar’ın göçü üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan sosyolog Emilio Osorio’ya göre bu göç, ABD’de demografik yapıdan siyasete kadar yaşamın birçok alanını etkiliyor.
Venezuelalı göçmen ve sığınmacıların daha çok genç ve çalışma çağındaki nüfus olduğunu kaydeden Osorio, entegrasyon sürecinde ekonomik, yasal, kültürel bir dizi zorluk yaşansa da göçün, ABD’deki yaş ortalamasını düşürmesi, işverenler için düşük maliyet ve yönetimler için vergi gelirinin artması gibi olumlu etkilere yol açtığına da dikkat çekiyor.
“Venezuelalıların göçüne en çok Latin göçmenler karşı”
Kendisi de ABD’ye yaşayan Osario, Venezuelalı göçmen ve mülteci profilinin esas olarak 2 başlıkta toplanabileceğini kaydediyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Osario, “Bunlardan ilki çoluk çocuk tüm aile fertleriyle birlikte ABD’ye ulaştıktan sonra federal yetkililerin teslim aldığı ve sonrasında da çoğunlukla kuzey eyaletlere gönderilen ve entegrasyon süreci diğerlerine göre daha kolay olan görece “şanslı” kesim. Diğer bir kesimse, çaresizlikten dolayı ülkelerini terk ederek kurtuluşu ABD’de arayan, daha çok güney eyaletlerinde kalan dar gelirli ve eğitimsiz kesim” diyor.
Bu grup içinde az sayıda da olsa suça bulaşmış ve ABD’de de Venezuela’daki gibi, motorla insanları gasp etmek, haraç almak gibi faaliyetlerde bulunan göçmenler bulunuyor.
Suça bulaşan ve bir kısmı ülkelerine geri iade edilen bu göçmenlerin hedefindekiler de Amerikalılar değil yine Venezuelalılar ya da Latin Amerikalılar.
Osorio, “Venezuelalılar’ın bu tür yasadışı faaliyetleri ya da toplumsal kurallara uymamasından dolayı Amerikalılar’da oluşan hoşnutsuzluk, Latin göçmenlerin geneli hakkında olumsuz yargıya yol açıyor. Bu nedenle Venezuelalılar’ın ABD’ye göç etmesinden en çok rahatsız olan kesim, başta Venezuelalılar olmak üzere Latin Amerikalı göçmenler” diye konuşuyor.
Osario, bu rahatsızlığın, ABD’de yaşayan Latin Amerika kökenli yurttaşları, göçmen politikasından ötürü daha önce oy verdiği Demokratlar’dan uzaklaştırarak, göçmenlere karşı daha sert tedbirleri savunan Cumhuriyetçiler’le yakınlaştırdığını iddia ediyor.
Venezuelalı sosyolog, göçün ve göçmen politikalarının ülke siyaseti ve seçmen eğilimleri açısından daha da önem kazandığına dikkat çekiyor.