Maliye Bakanlığı tarafından 18 Ekim tarihinde aralarında petrol ve gaz ticaretinin de olduğu bazı yaptırımların 6 ay süre ile kaldırıldığı açıklandı. Bu açıklama, Venezuela hükümeti ile muhalefetin, Barbados’ta yürütülen müzakerelerde, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerine dair seçme ve seçilme hakkı, seçimlere uluslararası gözlemcilerin katılması, Venezuela’nın Guayana’daki hakları, bazı siyasi tutukluların serbest bırakılması gibi bazı başlıklarda uzlaşmaya varmasının ardından geldi.
Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi Direktörü Juan Gonzalez, “Bizim Venezuela’daki beklentilerimiz arasında Kasım ayına kadar aday olma hakkı elinden alınan muhalif başkan adaylarının, yeniden aday olabilmesinin önünün açılması ve haksız bir şekilde tutuklu bulunan Amerikan vatandaşları ve Venezuelalılar’ın serbest bırakılması” açıklamasını yaptı.
Gelişmelerin ardından aralarında bir gazetecinin de bulunduğu toplamda altı siyasi tutuklu salıverildi. Toplamda 273 siyasi tutuklunun bulunduğu ülkede, önümüzdeki günlerde serbest bırakılan tutuklu sayısının da artması bekleniyor.
6 ayda en az 2 milyarlık dolar ek gelir beklentisi
Günde 750 bin ila 800 bin varil olan petrol üretiminin, yaptırımların hafifletilmesinin ardından kısa süre içinde 200 bin varil artarak 1 milyon varile ulaşabileceği belirtiliyor.
Venezuela’da ekonomik ve finansal danışmanlık hizmeti veren EcoAnalitica’dan ekonomist Graciela Urdaneta’ya göre petrol ticaretine uygulanan yaptırımın kalkmasının yol açtığı en büyük fayda, Venezuela’nın petrolünü satmak için bazen yüzde 30’ları bulan fiyat kırmalara gitmek zorunda kalmayacak olması.
İlgili Haberler "Yaptırımların Bedeli Günde 24 Milyon Doları Aşıyor"VOA Türkçe’ye konuşan Urdaneta, “Bu altı aylık süreçte üretim 200 bin varil artabilir ancak buradaki esas konu, Venezuela’nın elindeki petrolü satmak için bugünden itibaren, varil başına 15-20 doları bulan zorunlu indirimler yapmayacak olması” diye konuştu.
Günlük yaklaşık 600 bin varil petrol ihraç eden ülkede, yaptırımların kaldırılması ekonomik olarak günde yaklaşık 12 milyon, 6 ayda ise 2 milyar doların üzerinde bir ek gelire denk geliyor.
Yaptırımların kaldırılmasının, çok ciddi sorunların yaşandığı Venezuela ekonomisi için kısa vadede istihdamdan nakit akışına kadar birçok alanda olumlu etkilerinin olacağını belirten ekonomist, benzer durumun gelecek yıl da devam etmesi durumunda çift haneli büyüme rakamlarına ulaşılabileceğini kaydetti.
Son yılların en ağır ekonomik krizlerinden birinin yaşandığı ülkede, petrol üretiminin 2013 yılındaki günde 3 milyon varil seviyesine tekrar gelebilmesi için en iyimser tahminle 5 yıl gerektiğini söyledi.
İlgili Haberler “ABD’nin Yaptırımlardan Vazgeçmesini Umuyorum”Maduro: “Doğru yoldayız”
ABD’nin yaptırımları hafifletmesinin ardından canlı yayına çıkan Nicolas Maduro’dan, “Doğru yoldayız ve tarihin doğru tarafındayız” açıklaması geldi.
Her durumda müzakereden yana olduklarını söyleyen Maduro, Venezuela’ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasının bir zafer olduğunu belirtti.
Türkiye’den de mesaj
Venezuela’da muhalefetle hükümetin anlaşması ve ardından ABD’nin Venezuela’ya yönelik yaptırımlarını hafifletmesi üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada 2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinin demokratik ilkelere uygun, şeffaf ve adil bir şekilde gerçekleşmesi için Türkiye’nin Venezuela makamlarına destek vermeye hazır olduğu iletildi.
“Taahhütlere uyulmazsa yaptırımlar tekrar uygulanacak”
Washington’dan yapılan açıklamaya göre, yaptırımların hafifletilmesinin nedenleri arasında Venezuela’daki demokrasi ve insan haklarına katkıdan göçün önlenmesine kadar çok sayıda başlık bulunuyor ancak iktidardaki Nicolas Maduro hükümetinin taahhütlerine uymaması durumunda hafifletilen yaptırımlar yeniden uygulanmaya başlanacak.