Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması’nın üçüncü tur görüşmeleri, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman‘ın başkanlığında bugün Washington’da gerçekleştirildi.
Görüşmelere, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland da katıldı. Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, Türkiye ile ABD arasındaki köklü ortaklık ilişkisine vurgu yapıldı.
Açıklamada, NATO müttefiki iki ülke arasındaki güçlü işbirliğinin teyit edildiği, ikili ilişkiler ile stratejik ve küresel meselelere dair kapsamlı görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.
Ortak açıklamaya göre toplantıda, Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin temellerini oluşturan ekonomik, güvenlik, kültürel ve sosyal derin bağlar gözden geçirildi.
Açıklamada, ‘’Taraflar, uluslararası barış ve istikrarın desteklenmesine ve Türkiye ile ABD arasındaki sarsılmaz savunma ortaklığının daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesine dair ortak taahhütlerini teyid etmişlerdir. İkili ticari ilişkilerde son dönemde sağlanan büyümeden duyulan memnuniyeti dile getirmişler ve ekonomik işbirliğini her alanda daha da ilerletmek konusundaki kararlılıklarını vurgulamışlardır. Taraflar ayrıca, Türkiye ile ABD’nin küresel kamu sağlığı ile gıda ve enerji güvenliğini desteklemek konusunda ortak iradeye sahip olduklarını belirtmişler, keza, enerji arzı, erişimi, verimliliği ve bağımsızlığını güçlendirmek için de birlikte çalışacaklarının altını çizmişlerdir’’ ifadeleri yer aldı.
Tahıl anlaşmasına ABD'den övgü
Bölgede yaşanan siyasi gelişmelerin ele alındığı belirtilen açıklamada, ‘’Taraflar Transatlantik ilişkilerin güçlendirilmesinin önemi üzerinde fikir teatisinde bulunmuşlar, terörizmin her türlü biçim ve tezahürüyle mücadelenin gerekliliğini vurgulamışlardır. Heyetler, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne güçlü desteklerini yinelemişler, NATO’nun birliği ile aralarındaki eşgüdümün daha da güçlendirilmesi imkanlarını ele almışlardır’’ denildi.
ABD’nin Ukrayna tahılının Karadeniz’den güvenli geçişinin sağlanmasına yönelik İstanbul anlaşmasının hayata geçmesi için Türkiye’nin sergilediği arabuluculuk çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği belirtilen ortak açıklamada, ‘’Taraflar, Ortadoğu ve Afrika dahil dünyanın çeşitli bölgelerinde Türkiye ile ABD arasında olası işbirliği fırsatlarını değerlendirmişler, Güney Kafkasya’da barışın teşvikinin önemini vurgulamışlardır’’ sözlerine de yer verildi.
Gelecekte üst düzeyli karşılıklı ziyaretlerin sürdürülmesi konusunda tarafların mutabık kaldığı kaydedilen açıklamaya göre Türkiye ile ABD, gelecek Stratejik Mekanizma toplantılarında, ilişkilerde sağlanan ilerlemeleri ve yeni işbirliği alanlarını gözden geçireceklerini de ifade etti.
İlgili Haberler Stratejik Mekanizma İşe Yarayacak mı?Önal, Amerika’daki temasları kapsamında ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Colin Kahl ile de biraraya geldi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ikili görüşmede ortak çıkarlar, bölgesel istikrarı arttırma, savunma işbirliğini sürdürme ve NATO'nun güçlendirilmesi konularının ele alındığı bildirildi. Kahl ve Önal'ın bölgesel ihtilafların çözümünde diyaloğun önemi konusunda hemfikir oldukları vurgulandı.
ABD Başkanı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen yıl Ekim ayında Roma’da G-20 zirvesi kapsamında yaptığı görüşmede, stratejik bir mekanizma kurulması gündeme gelmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, 4 Nisan’da Türkiye'ye giderek Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile biraraya gelmiş ve aynı gün "Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması 4 Nisan 2022 tarihinde Ankara’da başlatılmıştır’’ açıklaması yapılmıştı.
İki ülke arasında “stratejik mekanizmanın”, özellikle Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla ABD’nin devreye soktuğu yaptırımlara çözüm sağlaması olasılığı gündemde.
Ankara ve Washington, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma sistemleri dahil birçok konuda görüş ayrılığı yaşıyor. Türkiye’nin bu hamlesi ABD’nin yaptırımlarına ve Ankara’nın hem müşterisi hem de üreticisi olduğu F-35 programından çıkarılmasına neden olmuştu.
Ortak mekanizmanın, Türkiye'nin F-16 avcı savaş uçağı ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın alma talebi dahil işbirliğini arttırmak için önemli olduğu görüşü hakim.