Washington’daki Potomac Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda terörizm konusunda uzman Profesör Yonah Alexander, Ortadoğu’daki son gelişmeleri Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi. Var olan sorunları çözmenin en iyi yolunun müzakere etmek olduğunu belirten Alexander, Amerika ve Türkiye’nin de sorunların çözümü için müzakere yolunu seçmesi gerektiğini söyledi.
Potomac Enstitüsü uzmanı Profesör Yonah Alexander, Türkiye’yi yakından tanıyan bir isim.
Türkiye’de çeşitli üniversitelerde zaman zaman ders veren Alexander, Türkiye’yle Amerika arasında Suriye’nin kuzeyi konusunda yaşanan anlaşmazlığın çözüleceğinden emin olduğunu söyledi.
Sorunların müzakere yoluyla çözülmesinin önemini vurgulayan Alexander, Rakka’nın alınması için Türkiye ve Amerika’nın güçlerini birleştirmesi gerektiğini de kaydetti: “Amerika ve Türkiye, aralarındaki sorunları çözmek için müzakere etmeli, yollar bulmalı. Örneğin Rakka’ya saldırma konusunda güçlerini birleştirmeliler. Çünkü Türkler bölgede en önemli unsurlardan biri, Amerika bir şekilde bunu anlamalı. Amerika da Meksika ya da Kanada’dan ülkeye saldırı olmasına izin vermez. Bu diplomasiden başka bir mesele değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan Mayıs ayında Beyaz Saray’da görüşmeler yaptı. Bence müzakereler hala devam ediyor. Eminim bir çözüm bulunacak. Çünkü Amerika’nın Türkiye’ye, Türkiye’nin de Amerika’ya ihtiyacı var. Ortak çıkarlar en önemli etken ve eminim bir çözüm bulunacak.”
Hiçbir ülkenin ister Türkiye, Amerika, Almanya ya da Fransa olsun nedeni ne olursa olsun kendisine silah yöneltilmesine izin veremeyeceğini kaydeden Alexander, Türkiye’de en tehlikeli terör örgütünün PKK olduğunu söyledi.
Yonah Alexander, sorunun en iyi çözümünün siyasi çözüm olduğunu da vurguladı: "Siyasi çözüm demek, Türkiye’deki Kürt toplumunun ve diğer azınlıkların vatandaş olarak kendi dillerindeki okullara gidebilecekleri, parlamentoda temsil edilecekleri anlamına geliyor. Fakat hiçbir zaman PKK’nın Türkiye’deki güvenlik güçlerine saldırmasına ya da masum insanları öldürmesine izin vermiyor. ‘Fakat’, ‘neden’ ya da ‘eğerler’ olmadan bu yapılmalı. Türkiye’nin kendi topraklarında ayrı bir Kürt devleti kurulmasına izin vermesini bekleyemezsiniz, Türkiye’de halkın çoğunluğu ülkesine bağlı."
Türkiye’nin Avrupa ve NATO’yla olan ilişkilerine de değinen Alexander, Avrupa Birliği’yle yaşanan bazı sorunlardan Avrupalılar’ın sorumlu olduğunu söyledi: "Avrupalılar’ı sorumlu görüyorum, çünkü birkaç yıl önce Avrupa Birliği’ne girmek için çaba sarfettiği sırada Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne kabul etmediler. Türkiye ve NATO arasında yaşananlarsa stratejik farklılıklardan değil, taktiksel farklılıklardan kaynaklanıyor. NATO’nun Türkiye’ye, Türkiye’nin de NATO’ya ihtiyacı var.Çünkü birimize karşı yapılan terör eylemleri hepimize karşıdır. Bu prensiptir. Türkiye, terörizmle mücadelesinde yalnız olmamalı. Dünyanın da terörizmle savaşta Türkiye’nin yardımına ihtiyacı var. Yani karşılıklı çıkarlar söz konusu. İki seçeneğimiz var, işbirliği yaparak çözüm bulacak ya da birbirimizi yok edeceğiz.”
Londra ve Paris’te yaşanan son terör saldırılarına da değinen Yonah Alexander, terörün toplumda kaos yaratmak açısından etkili bir yöntem olduğunu söyledi. Alexander, terörle mücadele konusunda hükümetlerin izlemesi gereken iki strateji olduğunu belirtti: ”Belki insanları korkutabilirler ya da öldürebilirler ancak bir ülkeyi yok ederek kazanamazlar. Hükümetlerin izleyebileceği iki yöntem var, kısa vadede terörden etkilenenlerle yakından ilgilenmek, ikincisi hemen istihbarat ve kanun güçlerini harekete geçirmek, Londra’daki saldırı gibi, bunun 3 kişi ya da daha fazla kişi tarafından yapıldığını öğrenmek, bağlarını bulmak, bu şüphelileri yakalamak, bu kısa vadede yapılması gereken bir iş. Uzun vadede toplumları seferber etmek, okullarda çocukları eğitmek, çocukların ve büyüklerin topluma katkıda bulunmasını sağlamak. Takım oyununa ihtiyaç var, birlikte daha güçlüyüz. Eğer vatandaşların hükümetlerine güveni kalmazsa teröristler kazanır, bu en kötüsü olur.”
Katar krizine de değinen Prof. Alexander, konuyla ilgili olarak ‘iki taraflı gidemezsiniz’ diye konuştu: ”Bir başka deyişle Katar’la ilgili sorun, bir yandan Hamas, Hizbullah gibi örgütlerin kurucusu olan Müslüman Kardeşler’i desteklemesi bir yandan da İran’la çalışma çabası içinde olması. Bölgeyi hem istikrarsızlaştırıp aynı zamanda Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır’la işbirliği yapamazsınız. Türkiye tarafları biraraya getirmek için önemli bir rol oynuyor. Katar, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin birbirlerine ihtiyacı var. Bu onların çıkarına. Barışı sağlamak için çok açık davranmalısınız.”
Başkan Donald Trump’ın bir süre önce Ortadoğu’ya gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan Alexander, Trump’ın bu ziyaret sırasında Türkiye’ye de uğramış olması gerektiğini söyledi.