ABD'den Ukrayna'ya Patriot Füze Savunma Sistemi

ABD’nin Ukrayna'ya Patriot füze savunma sistemi gönderme planlarına son şeklini verdiği ve kararın bu hafta içinde açıklanabileceği bildirildi.

İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan Amerikalı yetkililer, açıklamanın bu hafta içinde yapılabileceğini ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Başkan Joe Biden'dan resmi onay beklendiğini söyledi.

Pentagon'un planının Başkan Biden'a imzaya gönderilmeden önce Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından onaylanması gerekiyor.

Ukrayna, enerji altyapısını da hedef alan yoğun Rus füze bombardımanına karşı koruma sağlamak amacıyla Batılı ortaklarından ABD yapımı Patriot sistemleri dahil hava savunma sistemleri talep etmişti.

Amerikan savunma şirketi Raytheon Technology yapımı Patriotlar gibi karada konuşlandırılan hava savunma sistemleri gelen füzeleri engellemek için üretiliyor.

Karar doğrulanırsa, Patriotlar Ukrayna’ya gönderilen en etkili uzun menzilli savunma silah sistemi olacak. Yetkililer bu sistemin, Doğu Avrupa'daki NATO ülkeleri için hava sahasının güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını söylüyor.

Kaç adet füze rampası gönderileceği henüz belirsiz

Kaç adet füze rampası gönderileceği net değil; ancak standart bir Patriot bataryası hedefleri tespit ve takip eden bir radar seti, bilgisayarlar, güç üreten ekipmanlar, bir angajman kontrol istasyonu ve her biri ateşlenmeye hazır dört füze taşıyan sekiz adete kadar rampa içeriyor.

CNN televizyonuna konuşan üst düzey yetkililer de, planların kesinleşmesinin ardından Patriotların önümüzdeki günlerde hızla sevk edilmesinin beklendiğini ve Ukraynalılar’ın Almanya'nın Grafenwoehr kentindeki ABD üssünde sistemleri kullanmak üzere eğitileceğini söyledi.

Daha küçük hava savunma sistemlerinin aksine, Patriot füze bataryaları çok daha kalabalık bir mürettebata ihtiyaç duyuyor. Patriotları düzgün şekilde çalıştırmak için onlarca personel gerekiyor.

Patriot füze bataryalarının eğitimi normalde birkaç ay sürerken, ABD şimdi bu süreci Rusya'nın neredeyse her gün gerçekleştirdiği hava saldırılarının baskısı altında yürütecek.

İlgili Haberler Medvedev'den NATO'ya Patriot Uyarısı

Moskova'nın ABD’den gelen bu savunma desteğini, gerilimi tırmandırma işareti olarak görmesi muhtemel.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e en yakın isimlerden biri olan Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Dimitri Medvedev, NATO'yu Ukrayna'ya Patriot füze savunma sistemleri sağlamaması konusunda uyarmıştı.

Medvedev, Kasım ayı sonunda Telegram hesabından paylaştığı mesajında “NATO eğer Genel Sekreter Stoltenberg’in bahsettiği gibi Ukraynalı fanatiklere NATO personeliyle birlikte Patriot füze savunma sistemi temin ederse bunlar doğrudan silahlı kuvvetlerimizin meşru hedefi haline gelecektir” ifadelerini demişti.

ABD daha önce de Polonya gibi NATO müttefiklerine savunmalarını güçlendirmek amacıyla Patriot bataryaları göndermiş ve Rus işgaline karşı Ukrayna'ya başka silah sistemleri sevketmişti.

Son yıllarda ABD, İran ve vekil güçlerinin oluşturduğu tehditlere karşı koymak için Suudi Arabistan ve Irak'a, Kuzey Kore'yi caydırmak için de Pasifik bölgesine Patriot füzeleri gönderdi.

Aralarında Almanya, Japonya ve İsrail'in de bulunduğu ondan fazla ABD müttefiki de bu sistemi satın aldı.

2013 yılında Türkiye kara ve hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak için NATO müttefiki ABD’den Patriot füzesi almak için başvurmuş, Ankara’nın Patriot füzelerini teknoloji transferiyle satın alma talebi ABD’de olumlu karşılanmamıştı.

Bunun üzerine 2017’de Türkiye, Rusya’yla S-400 hava savunma sistemleri için anlaşma yapmış ancak Rusya’nın savunma ihracatı dairesi Rosoboronexport teknoloji transferi ve yazılım kodları konusunda çekinceleri olduğunu belirtmişti.