ABD sorunlu olduğu gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan Gazze tasarısını veto etti

BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de acil ve koşulsuz ateşkes çağrısı yapan ve ayrı olarak rehinelerin serbest kalmasını talep eden karar tasarısını ABD veto etti.

BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de acil ve koşulsuz ateşkes çağrısı yapan ve ayrı olarak rehinelerin serbest kalmasını talep eden karar tasarısını ABD veto etti. Ateşkesle rehinelerin serbest kalmasının “ayrılmaz şekilde bibirine bağlı olduğunu” vurgulayan Amerikalı diplomatlar, tasarı metninde bunun gözardı edildiğini savundu.

Tasarı, BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üye ülkeleri olan Cezayir, Ekvador, Guyana, Güney Kore, İsviçre, Japonya, Malta, Mozambik, Sierra Leone ve Slovenya tarafından hazırlanmıştı.

Savaşın başlamasından bu yana BM Güvenlik Konseyi’ne Gazze’de ateşkesin sağlanmasıyla ilgili 12. kez karar tasarısı sunuldu. Tasarı için 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada 14 evet, 1 hayır oyu kullanıldı. Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip olan daimi üyelerinden ABD tasarıyı veto etti.

Oylama sonrasında Güvenlik Konseyi’nde konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, tasarıya neden destek vermediklerini anlattı.

Robert Wood, ateşkesle birlikte ancak açık bir şekilde tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yapan bir tasarıya destek vereceklerini daha önce açıkça ifade ettiklerini söyledi.

İlgili Haberler ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah'la ateşkes sağlamak üzere İsrail'e gidiyor

Wood, “Kalıcı bir ateşkes rehinelerin serbest kalmasını da beraberinde getirmeli. Bu iki hedef ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı. Bu karar tasarısı ise bu gerekliliği bir kenara bırakmıştır ve ABD bu nedenle kararı destekleyememiştir” dedi.

ABD’li temsilci: “Tasarı metni Hamas’a müzakere masasına dönmeye gerek yok mesajı veriyor”

Tasarı konusunda orta yolu bulmaya çalıştıklarını söyleyen Amerikalı diplomat, tasarı metninin Hamas’a, “Müzakere masasına dönmeye gerek yok” şeklinde tehlikeli bir mesaj göndermiş olacağını söyledi.

Hamas'ın elinde hala yedi Amerikan vatandaşının rehin olduğunu hatırlatan Wood, Gazze'deki Filistinliler’e barış, güvenlik ve özgürlük getirecek diplomatik bir çözüm arayışını sürdüreceklerini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bazı üyeleri, tasarıyı veto etmesinin ardından ABD’yi eleştirdi.

İlgili Haberler ABD yeni yaptırımlarla Türkiye’deki Hamas üyelerini hedef aldı

Büyükelçi Robert Wood, Güvenlik Konseyi’nin bazı üyelerinin kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda Hamas'ın uzlaşmaz tavrını görmezden gelip Hamas'ı kınamayı reddettiğini kaydetti.

Wood, “Konseyin bazı üyeleri, bugün ateşkes ve rehine anlaşmasının önünde duranın İsrail olmadığı gerçeğiyle yüzleşmek istemiyor gibi görünüyor. Reddettiğimiz bu karar tasarısında başka sorunlar da vardı. Hamas 7 Ekim'de gerçekleştirdiği terör saldırısı nedeniyle kınanmadı. Aradan 13 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen Güvenlik Konseyi'nin bazı üyelerinin bu çatışmayı başlatanın Hamas olduğunu kabul etmeyi reddetmeleri anlaşılır gibi değil. Milyonlarca Filistinli sivili tehlikeye atan ve bölgeyi daha geniş çaplı bir savaşın eşiğin getiren Hamas'tır” ifadelerini kullandı.

İsrail memnun, Filistinli temsilci tepkili

BM Güvenlik Konseyi’nde oylama sonrasında konuşan İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, karar tasarısının reddedilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

İlgili Haberler ABD İsrail'in Gazze'ye yardımı engellemediğini düşünüyor, yardım kuruluşları aynı fikirde değil

Gazze'deki acı koşullardan Hamas'ın sorumlu olduğunu söyleyen İsrailli temsilci, “Bugün bu konsey haklının ve adaletin yanında olmuştur. Tarih bu oylamayı, rehinelerin yanında duranları ve teröristleri korumak için onlara ihanet edenleri hatırlayacak” dedi.

Filistin BM Temsilcisi Majed Bamya, karar tasarısının reddedilmesinin, “sivillerin toplu olarak öldürülmesine, aç bırakılmasına, zorla yerlerinden edilmesine sessiz kalmak olduğunu” savundu.

Güvenlik Konseyi’nin bir diğer daimi temsilcisi olan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise ABD’yi Gazze'deki durumu ele almak üzere Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesini engellemekle suçladı.

Adını vermemek koşuluyla basın mensuplarına açıklama yapan ABD’li bir yetkili, İngiltere’nin tasarıda kullanılmak üzere Amerika’nın da destekleyebileceği yeni bir ifade önerdiğini ancak bunun üyeler tarafından reddedildiğini söyledi.

Yetkili, bazı üyelerin “karar tasarısı konusunda çözüm ve orta yolu bulmak yerine sürecin tasarıyı ABD’nin veto etmesiyle sonuçlanmasıyla daha çok ilgilendiğini” savundu, Rusya ve Çin’i de bu üyeleri teşvik etmekle suçladı.

Bu haberde Reuters’ın bir haberinden alıntı yapılmıştır.