ABD istihbarat teşkilatları, on milyonlarca Amerikalı’nın başkanlık seçimleri için sandık başına gitmesinin hemen öncesinde, halkı birbirlerine düşürmeyi amaçladığı anlaşılan etki operasyonlarının arttığına dair uyarı yayınladı.
Seçimden önceki Pazartesi gecesi geç saatlerde yapılan açıklamada, seçmenler ABD seçim sürecine olan güveni sarsmayı amaçlayan yeni bir etki operasyonu dalgasına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Özellikle başkanlık yarışının sonucunu belirleyebilecek kararsız eyaletlerde, öfke yaratmayı ve gerilimi tırmandırmayı amaçlayan çok sayıda sahte video ve yazıların dolaşıma sokulmasının muhtemel olduğu belirtildi.
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Dairesi, FBI ile Siber Güvenlik ve Bilgi Güvenliği Dairesi (CISA) tarafından yayınlanan uyarıda “Rusya en aktif tehdittir” denildi.
İlgili Haberler "İranlı hacker’lar ABD başkanlık seçim kampanyalarını hedef alıyor"İstihbarat kurumlarının açıklamasında, “Özellikle Rusya ile bağlantılı etki aktörleri, seçimin meşruiyetini zayıflatmak, seçmenlere seçim süreciyle ilgili korku aşılamak ve Amerikalılar’ın siyasi tercihleri nedeniyle birbirlerine karşı şiddet kullandıklarını öne sürmek için videolar üretiyor ve sahte makaleler oluşturuyor” ifadesi yer aldı.
“Rus aktörlerin seçim günü boyunca ve sandıklar kapandıktan sonraki gün ve haftalarda bu temaları içeren ilave üretilmiş içerikler yayınlayacağını tahmin ediyoruz” denilen açıklamada, bu çabaların şiddeti kışkırtma riski taşıdığı vurgulandı.
Seçime saatler kala gelen son dakika uyarısı, ABD istihbarat yetkililerinin 5 Kasım seçimlerinden önceki haftalarda ve aylarda yayınladıkları bir dizi gizliliği kaldırılmış değerlendirmenin ardından geldi.
Her ne kadar oyların çoğu sorunsuz bir şekilde kullanılmış olsa da eyalet seçim görevlilerini temsil eden kuruluşlar, bazı aksaklıkların yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Ulusal Eyalet Seçim Direktörleri Birliği ise “Her seçim gününde olduğu gibi operasyonel sorunların ortaya çıkabileceğini unutmamak önemlidir” açıklamasını yaptı.
Açıklamada, “Oy verme yerleri geç açılabilir, yoğun dönemlerde kuyruklar oluşabilir ya da bir bölgede elektrikler kesilebilir. Bunlar seçim günü ortaya çıkacak kaçınılmaz zorluklar” ifadesi kullanıldı.
Seçimi etkilemeye yönelik başka çabalar da olduğu belirtildi. CISA, internet üzerinden yapılan saldırılarla resmi seçim sitelerini çökertme çabalarının yanı sıra oy sandıklarının patlatılması ya da ateşe verilmesi gibi “küçük ölçekli olaylar” gözlemlediğini bildirdi.
İki hafta önce yayınlanan ve gizliliği kaldırılan en son değerlendirmede Rusya, İran ve Çin'in “Amerikalılar’ı bölmek ve Amerikalılar’ın ABD'nin demokratik sistemine olan güvenini kendi çıkarları doğrultusunda zayıflatmak için bölücü söylemleri körükleme niyetlerini sürdürdükleri” uyarısında bulunulmuştu.
İlgili Haberler Çinli bilgisayar korsanları ABD telekom sisteminin bazı bölümlerini ihlal ederek Trump ve Harris'in kampanyalarını hedef aldıAyrıca, ABD istihbarat kurumlarının elde ettiği istihbaratın, Rusya'nın “şiddeti kışkırtmayı amaçlayan” planlar yapmaya başladığına ve İran'ın da Moskova'nın izinden gidebileceğine dair “giderek daha emin” olmalarına yol açtığı belirtilmişti.
Yeni uyarıda paylaşılan bilgiler bu değerlendirmenin üzerine inşa edilerek Rusya ile bağlantılı yeni bir faaliyet telaşına işaret ediyor. Yeni açıklamada özellikle Kremlin bağlantılı aktörler, kilit eyaletlerdeki ABD'li yetkililerin oy pusulası doldurma ve siber saldırılar gibi taktikler kullanarak seçimlere hile karıştırma planı düzenlediğini iddia eden bir makaleyi yayınlamak ve yaymakla suçlanıyor.
Ayrıca Rus aktörleri, Arizona'da sahte denizaşırı oy pusulaları ve üzerinde oynanmış seçmen kütükleriyle Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris lehine oy devşirmeyi amaçlayan bir plan olduğunu iddia eden kişinin sahte röportaj videosuyla da ilişkilendiriyor.
FBI, adının kullanıldığı uydurma videolar konusunda uyardı
Bu arada, oylama devam ederken FBI’dan da sahte videolar ve haberler hakkında açıklama yapıldı.
FBI'dan geldiği iddia edilen bir haber klibinde, seçmenlere oy verme merkezlerindeki yüksek terör tehdidi nedeniyle uzaktan oy kullanmaları gerektiğine yönelik ifadeler bulunduğu belirtildi.
Ancak FBI, klibin sahte olduğunu, kendileri tarafından hazırlanmadığını ve oy verme yerlerindeki güvenlikle ilgili endişeleri doğru yansıtmadığını bildirdi.
Ayrıca bazı eyaletlerde hapishane yönetimlerinin, mahkumların oy kullanmasına hile karıştırdığını ve siyasi partilerden biriyle işbirliği yaptığını iddia eden sahte bir basın açıklamasına yer veren, FBI’a ait olduğu ileri sürülen videonun da sahte olduğu kaydedildi.
Uydurma videolardan sorumlu olabileceğini düşündüğü herhangi birinin kimliğini açıklamayan FBI, geçen iki hafta boyunca daha geniş bir dezenformasyon kampanyasının parçası olan uydurma internet ilanları ve videolar için Rus etki aktörlerini suçlamıştı.