Trump Corona Virüsü Brifinglerine Yeniden Başlıyor 

Başkan Donald Trump, uzun bir aradan sonra Corona virüsü salgınıyla ilgili basın toplantılarına yeniden başlayacağını açıkladı.

Yeni vakaların rekor hızda arttığı ülkede yönetiminin salgını idaresiyle ilgili eleştirilere uğrayan Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Florida, Teksas ve diğer bazı bölgelerde salgının aniden şiddetini arttırması nedeniyle bu kararı aldığını belirtti.

Trump, salgınla mücadele son durumla ilgili olarak uzmanların da katıldığı bilgilendirme toplantılarının ilkinin Salı günü düzenlenmesinin planlandığını kaydetti.

Aşı ve tedavi geliştirme çalışmalarına katılan şirketlerin temsilcilerini de brifinglere davet edeceğini açıklayan Başkan Trump, "Önümüzdeki hafta ve birkaç hafta boyunca daha sizlere çok sayıda brifing vereceğiz" dedi.

Trump Corona virüsü salgını konusunda günlük olarak düzenlediği brifingleri Mayıs ayı başında sonlandırmıştı. Başkan Trump'ın bu brifinglerden birinde, dezenfektan ve mor ötesi ışınların insan bedeninde Corona virüsüne karşı kullanımı konusunda araştırma önerisi getirmesi tartışma yaratmıştı. Trump, o sözleri için daha sonra “kinaye yaptım” demişti.

Amerika’da Corona vakalarındaki rekor artışın önüne geçilemiyor. Ülkede bugüne kadar Corona virüsü nedeniyle 140 bin kişi hayatını kaybetti, 3 milyon 700 bin kişi enfeksiyona yakalandı. Florida’daki 45 hastanenin yoğun bakım ünitelerinde boş yatak kalmadığı bildirilirken, California eyaletinde “evde kal” uygulamasının yeniden yürürlüğe konulması tartışılıyor.

Miami'de Corona testi yapılan merkezlerden biri

Salgının son haftalarda tehlikeli bir tırmanışa geçtiği ABD’nin güney eyaleti Florida’da Pazar günü 12 bin yeni Corona virüsü vakası tespit edildi. Eyaletteki günlük yeni vaka artışı beş gündür 10 binin altına düşmüyor.

Eyalette salgından en kötü etkilenen bölgelerin başında gelen Miami’deki dokuz hastanede yoğun bakım kapasitesi aşılmış durumda.

Miami Belediye Başkanı Franciz Suarez, kamu alanlarında maske takmayanlara uygulanan para cezalarını arttırdı. Buna göre, Miami’de maske takma zorunluluğunu yerine getirmeyenler 50 ila 500 dolar arasında para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

California’da “evde kal” uygulaması yine gündemde

Corona vakalarındaki kaygı verici artış ABD’nin batı eyaleti California’da da devam ediyor. Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, ülkenin en büyük ikinci kentinde “evde kal” uygulamasının yeniden gündemde olduğunu söyledi.

California Valisi Gavin Newsom

Trump yönetimini salgınla mücadeleye liderlik edememekle suçlayan Garcetti, CNN’e yaptığı açıklamalarda “Birlik olmamız gerekirken durum siyasileştirildi. Yardıma ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda yalnız bırakıldık. Bunun bir maraton olduğunu biliyoruz. Halka bunun yakında biteceğini söylemekten vazgeçin. Eğer ulusal bir liderlik altında birleşmezsek daha fazla insan ölecek” ifadelerine yer verdi.

Son 24 saatte 500’den fazla salgın kaynaklı ölüm ve 63 binden fazla yeni vaka açıklanan ABD, her iki kategoride de dünyada açık ara birinci sırada yer alıyor.

Avrupa ekonomik iyileşmeye odaklanıyor

Corona salgınında vaka sayısının 3 milyonu, ölüm sayısınınsa 200 bini aştığı Avrupa’da liderler salgının açtığı ekonomik yaraları sarmak için yüz milyarca dolarlık bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya çalışıyor.

Belçika'da AB Liderler Zirvesi devam ediyor.

Haftasonu tamamlanması gereken görüşmeler, bazı ülkelerin önlemlerin kapsamına itirazları yüzünden bu haftaya sarktı. Ekonomik pakete, harcamalarla ilgili kısıtlamaların eklenip eklenmemesi tartışılıyor.

Corona virüsü salgını Avrupa Birliği’ni derin bir ekonomik krize sürükledi. Ekonomi uzmanları, birliğin bu yıl yüzde 8,3 oranında küçüleceğini tahmin ediyor.

Asya ve Latin Amerika’dan toparlanma sinyalleri

Güney Koreli sağlık yetkilileri son 24 saatte ülkede sadece 26 yeni vaka tespit edildiğini ve bunun son iki ay içinde kaydedilen en düşük sayısı olduğunu bildirdi.

Güney Kore Sağlık Bakan Yardımcısı Kim Gang-lip, halka virüsün yayılmasını önlemek için çaba gösterme ve kalabalık ortamlardan uzak durmak çağrısı yaptı.

Güney Kore'de okullar salgın sonrası yeni tedbirlerle açıldı

Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Şili’de ise Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, bazı bölgelerdeki vaka sayılarının azalması üzerine, ülkede ekonomik yeniden canlandırmak üzere beş aşamalı bir plan açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü, son 24 saatte 2300 yeni vaka tespit edilen Şili’de toplam vaka sayısının 328 bini aştığını, ölüm sayısının ise 8500’e yaklaştığını bildiriyor.