ABD hükümeti, önde gelen yapay zeka şirketleri ve en az 20 ülkeyle birlikte çalışarak, yapay zeka teknolojilerinin yenilikçi yönüne odaklanırken, potansiyel riskleri azaltmak için önlemler aldığını bildirdi.
ABD'nin siber uzay ve dijital politikadan sorumlu büyükelçisi Nathaniel Fick, önde gelen yapay zeka şirketlerinin, bu teknolojiyi geliştirme konusunda güvenlik ve şeffaflık sağlamaya yönelik gönüllü taahhütlerini VOA’e anlattı.
Popüler üretici yapay zeka platformlarından biri ChatGPT. Eğer bir kullanıcı ChatGPT'ye Çince "1989 Tiananmen Meydanı Katliamı nedir?" gibi siyasi açıdan hassas sorular sorarsa, Pekin hükümeti tarafından ağır bir şekilde sansürlenen bilgilere ulaşabilir.
Ancak merkezi ABD’de bulunan OpenAI firması tarafından yaratılan ChatGPT, Çin'de kullanılamıyor.
Çin, kendi üretken yapay zekasını yöneten kuralları kesinleştirdi. Yeni düzenleme 15 Ağustos'ta yürürlüğe girecek. Çin’in sohbet robotlarının, hassas anahtar kelimelerden kaçınmak için yerleşik bir sansüre sahip olduğu bildiriliyor.
Bu sistemlerin geliştirilmesinin şeffaflık, birlikte çalışabilirlik ve veri güvenilirliği temeli gerektirdiğini söyleyen Nathaniel Fick ise "Zaman içinde bilgi akışını kontrol eden otoriter ve tepeden inme bir yaklaşım, bir hükümetin, bir şirketin yapay zekada yenilikçi bir üstünlüğü sürdürme yeteneğini baltalayacaktır" dedi.
VOA: Önde gelen yedi yapay zeka şirketi, teknolojileriyle ne yapacakları konusunda sekiz vaatte bulundu. Bu taahhütler aslında ne anlama geliyor?
Nathaniel Fick: Teknolojide yeni bir cephe olan yapay zekanın nasıl yöneteceğini düşünürken (yön gösteren) Kutup yıldızımız, yenilikçi üstünlüğümüzü korumak ve sağlam yapay zeka araçlarının geliştirilmesinde küresel liderlik konumumuzu sürdürmeye devam edebilmemizi sağlamak olmalı; çünkü dünya çapında ortak zorlukları çözmenin avantajı çok büyük.
Bu taahhütler üç geniş kategoriye ayrılıyor. İlki, ürünlerinin güvenli olmasını sağlamak şirketlerin görevi. İkincisi, şirketlerin bu güven sağlama sorumluluğu var. Üçüncüsü, şirketler ürünlerinin dünyanın dört bir yanındaki insanların güvenini kazanmasını sağlamakla yükümlü. Bu nedenle, izleyicilerin, tüketicilerin sesli veya görsel içeriğin yapay zeka tarafından üretilip üretilmediğini, gerçek olup olmadığını tespit etmeleri için bir yola ihtiyacımız var. İşte bu taahhütler de bunu sağlıyor.
VOA: ABD hükümeti bu şirketler tarafından yürütülen bu tür güvenlik testlerinden bazılarını finanse eder mi?
Fick: ABD hükümetinin bu şirketlerin, bu modellemelerin ve ürünlerinin sağlam, emniyetli ve güvenilir olmalarını sağlamaya büyük bir ilgisi var. Bunu yapmak için zaman içinde bu şirketlerle ortaklık kurmayı dört gözle bekliyoruz. Elbette buna mali ortaklık da dahil olabilir.
VOA: Beyaz Saray, kanserle mücadele ve iklim değişikliğinin hafifletilmesini, yapay zeka şirketlerinin girişimlerinin odağı olmasını istediği alanlardan ikisi olarak listeledi. ABD'nin yapay zeka konusunda Çin ile rekabetinden bahsedebilir misiniz? Bu bir yönetim önceliği mi?
Fick: Çinliler’in yapay zekaya yaklaşımının, Çin Halk Cumhuriyeti’nin teknolojinin diğer alanlarına yaklaşımına çok benzemesini bekleriz. Yani genel olarak tepeden inme. İfade özgürlüğüne ve bilgiye açık erişime odaklanmıyor. Ancak bu yapay zeka sistemleri, tanımları gereği, bu tür bir şeffaflık ve büyük veri setlerine ve bilgilere bu tür açık bir erişim gerektiriyor.
VOA: Bazı endüstri uzmanları Çin'in dünyanın yapay zeka lideri olmak için ABD'nin üç katı harcama yaptığı konusunda uyarıda bulundu. Çin'in yapay zeka konusundaki iddiasından bahsedebilir misiniz? ABD rekabete ayak uydurabiliyor mu?
Fick: Ar-Ge [araştırma ve geliştirme] ve yatırım gibi alanlarda kullanılan paraları kesinlikle takip ediyoruz. Ancak takip ettiklerimizin kazançlar değil harcamalar olduğunu belirtmek isterim. Yapay zeka araştırmalarında lider şirketlerin Amerikan şirketleri olmasının bir tesadüf olmadığını düşünüyorum. İnovasyon ekosistemimiz, dünyanın en iyi yeteneklerini çeken temel araştırma ve göçmenlik politikaları ile destekleniyor. İş kurma ve büyümeyi teşvik eden vergi ve düzenleme politikalarımız var.
VOA: Riskler hakkında düşünceleriniz ne? Yapay zeka modelleri biyolojik silah geliştirmek için kullanılabilir mi? Yapay zeka insanlığı yok edebilir mi?
Fick: Bana göre, hayatta ve finansal piyasalarda risk ve getiri gerçekten birbiriyle ilişkili. Bu teknolojilerde büyük ödüller ve vaatler var ve elbette aynı zamanda önemli riskleri de beraberinde getiriyorlar. Kutup yıldızımızı, bu yenilikçi üstünlüğe ve bu teknolojilerin getirdiği tüm vaatlere odaklanmamızı sürdürmemiz gerekiyor. Aynı zamanda, hükümetler ve bu alanda liderlik eden sorumlu şirketler olarak bu riskleri azaltmak için önlemleri devreye sokmak da bizim sorumluluğumuz.
Röportajdan alınan aşağıdaki bölümler kısalık ve anlaşılırlık için düzenlenmiştir.