İkinci Demokrasi Zirvesi’ne evsahipliği yapan ABD’de özel sektörden 150’den fazla şirket dünya genelinde demokrasinin ilerletilmesine destek sözü verdi. ABD hükümetinden gelen çağrı üzerine teknoloji şirketleri gazeteci, aktivist ve insan hakları savunucularının desteklenmesine yönelik adım atma vaadinde bulundu.
ABD hükümetinden yapılan çağrıda, demokrasi için teknolojinin geliştirilmesi, yolsuzlukla mücadele, insan hakları savunucularının korunması ve çalışan haklarının ilerletilmesi alanlarına dikkat çekilmişti.
İlgili Haberler ABD’den 690 Milyon Dolarlık Fon TaahhüdüDışişleri Bakanlığı sözcülüğünden paylaşılan bilgi notu ve açıklamaya göre, Demokrasi Zirvesi ile veya hükümetin çağrısıyla bağlantılı olarak, özel sektörden 150’nin üzerinde şirket, çeşitli alanlarda demokrasinin desteklenmesi için adım atma sözü verdi.
Doğrudan şirketler tarafından paylaşılan bilgiye göre, aralarında Microsoft, Meta ve Amazon’un da bulunduğu şirketler, teknolojinin kötüye kullanılmasına karşı koymak amacıyla bazı ortak ilkeleri benimsedi.
150’den fazla şirketi kapsayan platform Siber Güvenlik Teknoloji Anlaşması adını taşıyor.
İlkeler kapsamında şirketlere ürün ve hizmetlerinin kullanıcılara zarar vermek amacıyla kötüye kullanılmasını engellemek için adım atmaları tavsiyesi yapılıyor.
Google’dan 2 milyon dolarlık fon
Teknoloji şirketi Google insan hakları savunucularına destek vermek amacıyla 2 milyon dolarlık fon açıkladı.
Bu fon kapsamında taciz ya da hesapların siber saldırıya uğraması gibi faaliyetlere karşı savunmasız olan insan hakları savunucularına yardım amacıyla dijital güvenlik yardım hatları desteklenecek.
Google, gazeteciler, insan hakları savunucuları gibi siber saldırıya uğrama riski yüksek olan kişilere ücretsiz 100 bin adet güvenlik anahtarı sağlayacağını açıkladı.
Şirket yurtdışında dezenformasyonla mücadele kapsamında da Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesinde çeşitli kampanyalar yürütecek.
Meta’dan hükümetlerin dijital teknolojiyi istismarına karşı adım
Facebook’un bağlı olduğu Meta şirketi, hükümetlerin dijital teknolojiyi kötüye kullanmasına karşı koymak amacıyla güvenli ve özel bağlantı imkanı sağlayacak.
Şirket bu kapsamda internet bağlantısı bloke olduğunda, kullanıcıların Whatsapp mesajlaşma uygulamasına aracı üzerinden bağlanmalarını sağlayan yeni bir özelliği uygulamaya koyduğunu belirtti.
İlgili Haberler Türkiye'de Seçim Güvenliği İçin Freedom House'dan Sosyal Medya Şirketlerine ÇağrıKullanıcıların güvenli bir şekilde iletişim sağlamaları ve gizliliği korumak için yeni özellikler geliştirmeye devam edeceğini belirten şirket, insan hakları savunucularını hedef alan otoriter hükümetlerin faaliyetlerini düzenli olarak raporlama vaadinde bulundu.
Meta, aktivist ve gazetecilere yönelik şiddet tehdidine karşı daha fazla koruma sağlayacağını da belirtiyor.
Şirket bu kapsamda, otoriter devletler ya da çatışma ortamlarında tutuklanan veya gözaltına alınan insan hakkı savuncularının hesaplarına polis, güvenlik servisleri ya da çatışma aktörlerinin izinsiz erişim sağlamaması için adım attıklarını kaydediyor.
Yolsuzlukları araştıran gazetecilere destek
Yolsuzlukla mücadele kapsamında, aralarında Amazon, Google, Novartis, Rolls-Royce ve Tesla’nın da bulunduğu 25 şirket, “Yolsuzlukla Mücadelede Özel Sektörün Harekete Geçirilmesine Yönelik Küresel Girişim” adlı platforma katılma sözü verdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Narkotik ve Kanun Uygulama Bürosu, bu girişime 6,5 milyon dolarlık fon ayrılacağını açıklamıştı.
Teknoloji şirketi Microsoft, geçtiğimiz yıl araştırmacı gazetecilere seçimlerde devlet kaynaklarının kötüye kullanılmasına ilişkin eğitim müfredatının genişletilmesi amacıyla Seçim Sistemleri için Uluslararası Dernek (IFES) ile işbirliği başlatmıştı.
Projenin pilot uygulaması 2022 yılında Tunus ve Sırbistan’da 29 yerel gazeteciyle yapılmış; program kapsamında dijital güvenlik konusunda verilen eğitimle, gazetecilerin kamu kaynaklarının devlet tarafından istismarını güvenli bir şekilde araştırmaları imkanının güçlendirilmesi amaçlanmıştı.
Bu eğitim programına talebin 33 ülkede yoğun olduğu ve program kapsamında bu yıl ve gelecek yıl ilave eğitimler sağlanacağı belirtiliyor.
“Adımlar hayata geçerse çözüme katkı sağlar”
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin paylaşılan bilgi notunda, “kötü niyetli aktörlerin dünya genelinde sistematik olarak demokrasinin altını oymak amacıyla şirketlerin ürünlerini sık sık kötüye kullandığı bir dönemde, şirketler de hükümetler gibi demokrasi ve insan haklarını desteklemek için daha fazla çaba gösterebilir” denildi.
Açıklamada, şirketlerin açıklamış olduğu adımların dürüst bir şekilde uygulanması halinde önemli sorunların giderilmesine katkı sunacağı belirtildi.