ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Kore askerinin Ukrayna'da Rus birliklerine verdiği destek ve daha geniş anlamda Pyongyang'ın nükleer tehdidi görüşmek üzere Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba ile üçlü zirvede biraraya gelecek.
Görüşme bugün, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu’nun (APEC) yapıldığı Peru'nun Lima kentinde yapılacak.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Çarşamba günü Lima'ya giderken Air Force One uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada, Pyongyang'ın asker konuşlandırmasının “önemli bir gelişme” olduğunu söyledi ve “Bu gelişmeyi hak ettiği ciddiyetle ele alacağız” dedi.
Sullivan üçlü zirvenin, ABD yönetim değişikliğine hazırlanırken, liderlerin Pyongyang'ın nükleer denemeler ve balistik füze fırlatmaları da dahil olmak üzere olası “provokatif” adımlarına karşı hazırlık yapmalarına olanak sağlayacağını söyledi.
Kuzey Kore'nin resmi adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin kısaltmasını kullanan Sullivan, “Geçiş dönemleri, tarihsel olarak Kuzey Kore'nin provokatif eylemlerde bulunduğu zaman dilimleri olmuştur” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri, düşmanlarının Güney Kore ve Japonya da dahil olmak üzere müttefiklerine saldırmasını önlemeyi amaçlayan bir “genişletilmiş caydırıcılık” politikasına sahip. Bu politika Washington’un, saldırıya uğramaları halinde müttefiklerine yardım etmesine ve gerekirse Amerikan nükleer yeteneklerini de kullanmasına olanak veriyor.
İlgili Haberler Güney Kore, Trump'ın geri dönüşüne ve ABD ile olan ittifakın karşılaşacağı gerginliklere hazırlanıyorSullivan, Lima'da yapılacak üçlü toplantıda genişletilmiş caydırıcılık konusunda özel bir açıklama yapılmayacağını söyledi. Ancak Sullivan’a göre toplantı, “ABD’nin gerek Japonya ve gerek Güney Kore ile ikili diyaloğunun, birbirini güçlendirmek için çalıştığından ve aralarında boşluklar ve dikişler olmadığından emin olmak” için bir fırsat olacak.
Liderler, ekonomik güvenlik, istihbarat paylaşımı ve savunma politikası koordinasyonuna ilişkin bir dizi liderler diyaloğu olarak başlayan üçlü işbirliğini “kurumsallaştırma” çabalarının bir parçası olarak üçlü bir sekretarya kurulduğunu duyuracak. Üçlü lider diyalogları Mayıs 2023'te Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 zirvesinin oturum aralarında ve ardından aynı yılın Ağustos ayında Camp David'de başlamıştı.
Üçlü çaba, Biden'ın Seul ve Tokyo'yu yıllar süren düşmanlığın üstesinden gelmeye ve ortak düşmanlar olan Kuzey Kore ve Çin'i caydırmak için birlikte çalışmaya zorlamak için imza attığı bölgesel güvenlik girişimlerinden biri.
İlgili Haberler Rusya, Kuzey Kore'yle ortak savunma anlaşmasını yürürlüğe soktuLiderlerin üçlü tatbikatları da güçlendireceğini söyleyen Sullivan, “Teknolojinin korunması, tedarik zincirinin çeşitlendirilmesi, füze uyarısı ve tüm bu alanlarda yanlış uyarıyla ilgili veri paylaşımı konularında ilerleme kaydettik. Yarın daha ileri adımlar atmayı bekliyoruz” dedi.
ABD, Biden yönetimi dönemindeki son tatbikatını, dün Japonya ve Güney Kore ordularıyla birlikte Kore Yarımadası’nın güneyinde ve Japonya'nın batısındaki sularda başlattığı ortak tatbikatla gerçekleştirdi.
İlk başkanlık döneminde Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile daha dostane ilişkiler kurulmasını savunmuş ve Tokyo ve Seul'e ABD savunma yükünün paylaşımında daha büyük bir pay üstlenmeleri için baskı yapmıştı.
Trump'ın yeniden seçilmesinden bir gün önce ABD ve Güney Kore, Seul'ün 2026 yılında ABD birliklerini desteklemek için 1,19 milyar dolar ödemesini öngören yeni bir anlaşmaya imza atarak bir önceki yıla göre yüzde 8.3'lük bir artış sağladı.
İlgili Haberler Kuzey Kore ABD seçimleri öncesinde balistik füze fırlattı