ABD istihbaratı Trump'ı İran'ın suikast tehditleri konusunda uyardı

Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump.

Trump'ın kampanyası, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın dün ABD istihbarat yetkilileri tarafından İran'dan kendisine yönelik suikast tehditleri konusunda uyarıldığını açıkladı.

Kampanyadan yapılan açıklamada “Başkan Trump bugün erken saatlerde Ulusal İstihbarat Başkanlığı (ODNI) tarafından İran'ın ABD'de istikrarı bozmak ve kaos yaratmak amacıyla kendisine suikast düzenleyeceğine dair gerçek ve spesifik tehditler konusunda bilgilendirildi” denildi.

Kampanya, istihbarat yetkililerinin İran'dan gelen tehditlerin “son birkaç ayda arttığını” tespit ettiğini ve ABD hükümet yetkililerinin Trump'ı korumak ve seçimlerin etkilenmemesini sağlamak için çalıştığını söyledi.

Trump daha sonra Truth Social sitesinde İran tarafından hayatına yönelik “büyük tehditler” olduğunu söyledi ve İran'ın hamlelerinin başarılı olmadığını “ama tekrar deneyeceklerini” ekledi.

Tahran, ABD’nin içişlerine karıştığı iddialarını daha önce reddetmişti. İran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği dün geç saatlerde yapılan yorum talebine yanıt vermedi.

Bir ODNI sözcüsü, brifingin yapıldığını kabul etti ancak ayrıntıya değinmeyi reddetti.

İlgili Haberler Trump’a göre Zelenski, ABD seçimlerini Demokratlar’ın kazanmasını istiyor

Bu ayın başlarında, İran'la bağlantılı olduğu iddia edilen Pakistanlı bir adam, İranlı askeri komutan Kasım Süleymani'nin 2020'de ABD tarafından öldürülmesine misilleme olarak Amerikalı bir siyasetçiye suikast planladığı iddiasından kaynaklanan suçlamaları kabul etmemişti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre, sanık Trump'ı potansiyel hedef olarak gösterdi ancak eski başkana suikast planı yapmadı.
Federal yetkililer Trump'a Eylül ortasında Florida'daki golf sahasında düzenlenen suikast girişimini ve 13 Temmuz'da Cumhuriyetçi başkan adayının Pennsylvania'daki bir mitingde vurulmasını ayrı ayrı soruşturuyor. Bu iki olayda da İran'ın parmağı olduğuna dair herhangi bir işaret bulunmuyor.

ABD devlet kurumları geçen hafta, İranlı bilgisayar korsanlarının Cumhuriyetçi eski başkanın kampanyasından çalıntı materyal içeren e-postaları Demokrat Başkan Joe Biden'ın o dönemki kampanyasında yer alan kişilere gönderdiğini ve bunun Tahran'ın ABD seçimlerini etkilemeye yönelik daha geniş çaplı bir çabasının parçası olduğunu iddia etti.

Biden Temmuz sonunda adaylıktan çekildi ve 5 Kasım’daki rekabeti yüksek yarışta Trump'ın karşısına Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris geldi.

Ağustos ayında ABD, İran'ı her iki ABD başkan adayının kampanyalarına karşı siber operasyonlar başlatmakla suçladı. İran bu iddiaları reddetti.

Tahran, Washington'un onlarca yıldır içişlerine karıştığını söylüyor ve 1953'te başbakana karşı yapılan darbeden, 2020'de askeri komutanının bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülmesine kadar uzanan olayları emsal gösteriyor.

İlgili Haberler Trump, 5 Kasım’daki seçimi kaybederse bir daha aday olmayacağını açıkladı