ABD, İsrail'in İran'ı vurma planlarına ilişkin istihbarat sızıntısı nedeniyle endişeli

Beyaz Saray, İsrail'in İran'a misilleme saldırısı hazırlıklarını anlatan gizli istihbarat belgelerinin sızdırılmasından “derin endişe” duyduğunu kaydetti. Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı Kirby, başka belgelerin de ele geçirildiğine dair bir işaret olmadığını söyledi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby, Başkan Joe Biden'ın İsrail'in İran'a olası bir misilleme saldırısı hazırlığına ilişkin gizli belgelerin yayınlanmasından “derin endişe” duyduğunu söyledi.

Amerikalı yetkililer, yönetimin İsrail'in İran'a saldırı planlarını değerlendiren gizli belgelerin izinsiz olarak yayınlanmasını soruşturduğunu Cumartesi günü doğrulamıştı.

John Kirby, haftanın ilk gününde gazetecilere verdiği telefon brifinginde, yönetimin kamuoyuna açıklanan gizli bilgilerin sızdırıldığından ya da “hacklendiğinden” hala emin olmadığını söyledi.

Yönetim yetkililerinin bu noktada “bunun gibi başka belgelerin de kamuda dolaşıma girdiğine” dair herhangi bir göstergeye sahip olmadıklarını kaydeden Kirby, ABD Savunma Bakanlığı’nın konuyu araştırdığını belirtti.

Kirby, “Gizli bilgilerin kamuya sızması konusunda son derece endişeliyiz ve Başkan da bu konuda son derece endişeli. Bunun olmaması gerekir ve olması da kabul edilemez” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel sızdırılan belge konusunun İsrail ile yapılan ikili ya da diplomatik görüşmelerde gündeme geldiğini söyleyemeyeceğini kaydetti.

İlgili Haberler Blinken Gazze’de savaş sürerken 11. kez Ortadoğu'ya gidiyor

Patel, konunun bugün Ortadoğu turuna çıkan Dışişleri Bakanı Antonu Blinken’ın ziyaretlerine ve hedeflerine herhangi bir etkisi olmasını kesinlikle beklemediğini de vurguladı.

Ulusal Coğrafi Mekansal İstihbarat Dairesi ve Ulusal Güvenlik Dairesi’ne atfedilen belgeler, İsrail'in İran'ın 1 Ekim'deki şiddetli balistik füze saldırısına karşılık bir saldırı düzenlemek üzere askeri varlıklarını harekete geçirmeye devam ettiğini belirtiyor. Belgeler ABD, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan oluşan istihbarat ittifakı, “Beş Göz” arasında paylaşılabilir nitelikteydi.

Çok gizli olarak işaretlenen belgeler Telegram mesajlaşma uygulamasına gönderildi.

İlgili Haberler "İsrail'in İran misillemesi nükleer ya da petrol tesislerini değil, askeri tesisleri hedef alacak"

Belgeler, 15-16 Ekim tarihli uydu görüntülerine dayanarak İsrail Hava Kuvvetleri ve Donanması'nın planlamasına ilişkin ABD yorumlarını içeriyor.

İlk belge, “İsrail: Hava Kuvvetleri İran'a Saldırı Hazırlıklarını Sürdürüyor ve İkinci Bir Büyük Kuvvet İstihdam Tatbikatı Gerçekleştiriyor” başlığını taşıyor; balistik ve havadan karaya füze kullanımını da içeren faaliyetler anlatılıyor.

İkinci belge de “İsrail: Savunma Güçleri İran'a Saldırı İçin Önemli Mühimmat Hazırlıklarını ve Gizli İHA Faaliyetlerini Neredeyse Kesin Olarak Sürdürüyor” başlıklı.

Ulusal Coğrafi Mekansal İstihbarat Dairesi ve Ulusal Güvenlik Dairesi ise yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.