Helene Kasırgası ABD’de en az 48 kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin elektriksiz kalmasına yol açtı

28 Eylül 2024 - Helene Kasırgası ABD'nin Florida eyaletinde Horseshoe Beach bölgesinde çok sayıda evi yıktı

Helene Kasırgası, ABD'nin güneydoğusunda geniş bir alanda en az 48 kişinin ölümüne ve milyarlarca dolarlık yıkıma yol açarken, 3 milyondan fazla kişi hafta sonuna elektriksiz girdi. Bazı bölgelerde sel riski devam ediyor.

Helene Kasırgası, Perşembe günü geç saatlerde Florida'nın Big Bend bölgesinde saatte 225 kilometre hızla esen 4. kategori bir kasırga olarak kıyı kesimlerini vurdu. Kasırga ardından hızla Georgia, Kuzey ve Güney Carolina ile Tennessee'ye doğru ilerleyerek ağaçları kökünden söktü, evleri parçaladı, dere ve nehirleri taşırarak barajları zorladı.

Fırtınada en az 48 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bu kişiler arasında 3 itfaiyeci, 1 kadın ve 1 aylık ikizleri ile evine düşen bir ağacın çarptığı 89 yaşındaki bir kadın da bulunuyor.

27 Eylül 2024 - Kuzey Carolina eyaletinde Helene Kasırgası nedeniyle bir otoyolun çöktü

Associated Press (AP) haber ajansına göre ölümler Florida, Georgia, Kuzey Carolina, Güney Carolina ve Virginia'da meydana geldi. Yetkililer çeşitli eyaletlerde ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Cuma günü geç saatlerde zayıflamaya başlayan Helene Kasırgası, çeşitli eyaletlerde şiddetli yağışlar üretmeye devam etti. Kasırga, birçok kasabayı sular altında bırakabilecek baraj çökmeleri gibi hayati tehlike arz eden sellere neden oldu.

Cumartesi günü erken saatlerde 5 eyalette en az 3 milyon 250 bin kişi güne elektriksiz uyandı. Yetkililer hizmetlerin tamamen eski haline dönmesinin birkaç gün sürebileceği uyarısında bulundu. En kötü kesintiler 1 milyondan fazla ev ve işyerinin elektriksiz kaldığı Güney Carolina'da ve 777 bin kişinin elektriksiz kaldığı Georgia'da yaşandı.

Moody’s Analytics, kasırganın yol açtığı zararın 15 milyar ila 26 milyar dolar arasında olduğunu tahmin etti.

28 Eylül 2024 - Florida'nın Horseshoe Beach bölgesinde Helene Kasırgası'nın yarattığı tahribat drone ile görüntülendi


Kuzey Carolina'nın batısında Interstate 40 ve diğer birçok yol toprak kaymaları ve sel nedeniyle kapanınca trafik büyük ölçüde kesintiye uğradı. Asheville kentinin bazı bölümleri sular altında kaldı.

Doğu Tennessee'deki Unicoi County kırsalında bir hastane sel sularının ortasında kalınca düzinelerce hasta ve personel, hastane çatısından helikopterle kurtarıldı.

Ulusal Kasırga Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, zayıflayarak post-tropikal bir siklona dönüşen fırtınanın Cumartesi ve Pazar günleri Tennessee Vadisi üzerinde gezinmesi bekleniyor.

Güney ve orta Appalachians'ın bazı bölgelerinde çeşitli sel ve ani sel uyarıları devam ediyor. Ayrıca Tennessee ve Ohio'nun bazı bölgeleri için şiddetli rüzgar uyarıları yapılıyor.

27 Eylül 2024 - Helen Kasırgası'nın etkilediği ABD eyaletlerinden Kuzey Carolina'da birçok yol sel suları altında kaldı


TV muhabiri canlı yayında bir kadını kurtardı

Georgia eyaletinin Atlanta kentinde bir televizyonun hava durumu muhabiri, Cuma günü Helene Kasırgası ile ilgili canlı yayın yaparken, yükselen sel suları nedeniyle mahsur kalan bir kadını aracından kurtardı.

FOX Weather meteoroloji uzmanı Bob Van Dillen, canlı yayında bir kadının kullandığı aracın nasıl sular altında kaldığını anlatırken kadına yardım için 911’i aradığını söyledi. Kadının çığlıklarının duyulmasının ardından yayını keserek kadına yardıma giden Van Dillen, daha sonra kadını sırtına alarak güvenli bir yere taşıdı.

Van Dillen, olayı anlatırken, “Cüzdanımı çıkarıp oraya gittim. Suya girdim, su göğüs hizasına kadar geliyordu. Kadın arabanın içindeydi ve kemeri hala bağlıydı. Su yükseliyor ve arabanın içine giriyordu. Kadın arabasının içinde neredeyse boğazına kadar suya gömülmüştü” dedi.

Kurtarılan kadın ve eşi daha sonra yine canlı yayında Van Dillen’a teşekkür etti.