ABD’nin Hatay’da Türk hükümetinin talebi üzerine kurmaya başladığı sahra hastanesinin önümüzdeki bir hafta içinde faaliyete geçmesi bekleniyor. Amerikalı yetkililer idaresi Sağlık Bakanlığı’na devredilecek sahra hastanesinin afetten sonra ortaya çıkabilecek hastalıklarla mücadeleye de yardımcı olacağını belirtti.
Your browser doesn’t support HTML5
ABD’nin Altıncı Filo Görev Gücü’nden askerler Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın talebi üzerine, Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) aracılığıyla depremden en çok etkilenen yerlerden biri olan Hatay’da sahra hastanesinin kurulması için 25 Şubat’ta çalışmalara başlamıştı.
İlgili Haberler Pentagon Türkiye’ye Sahra Hastanesi GönderdiAntakya’da bulunan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi bahçesinde tahsis edilen alanda sahra hastanesinin kurulması için çalışmalar devam ediyor.
Türkiye’de depremin ardından ABD’nin yardım faaliyetlerine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan USAID yetkilileri, sahra hastanesinin idaresinin Türkiye Sağlık Bakanlığı’na sorunsuz bir şekilde devrinden önce, bakanlıktan bir ekip ve ABD Savunma Bakanlığı ekibinin koordinasyon toplantıları yaptıklarını belirtti.
“Sahra hastanesinin devri için koordinasyon toplantıları yapılıyor”
USAID Afet Yardım Müdahale Ekibi Lideri Stephen Allen bugün gazetecilerle yapılan bilgilendirme toplantısında VOA Türkçe’nin sahra hastanesinin ne zaman aktif hale geçeceği sorusunu yanıtladı.
Stephen Allen, “Savunma Bakanlığı’ndaki arkadaşlarımızın sevk ettiği inşa ekibi çalışmalarını yürütüyor. Çoğu Almanya’daki Ramstein üssünden geldi. Hızlı bir ilerleme var. Kesin bir takvim vermek istemem; ancak önümüzdeki bir hafta içinde çalışmaların tamamlanacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Sahra hastanesinin devredilmesi sürecinde Türkiye Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını vurgulayan Stephen Allen, “Sağlık Bakanlığı’ndan bir ekip Savunma Bakanlığı’ndan gelen sağlık ekibiyle birlikte sahra hastanesinin nasıl işlediği, iş akışı ve hangi ekipmanların bulunduğu gibi konuların üzerinden geçiyor. Sahra hastanesinin pürüzsüz bir şekilde devredilmesi için bu koordinasyon toplantılarını yapmaya devam edecekler” diye konuştu.
“İnsanlar tedavi görmek için büyük yapılara girmek istemiyor”
USAID Afet Yardım Müdahale Ekibi Lideri Stephen Allen, Sağlık Bakanlığı ile birlikte sahra hastanesinin en çok Hatay’da etkili destek verebileceğini değerlendirdiklerini ve bu nedenle hastanenin Hatay’da kurulması çalışmalarını başlattıklarını söyledi.
Hatay’daki büyük bir sevk hastanesinin ve üniversite hastanesinin depremde hasar gördüğüne dikkat çeken Stephen Allen, depremzedelerin tedavi almak için bu gibi büyük yapılara girmek istemediklerini ve onarım mümkün olsa bile bölgede sağlık sistemlerinin yeniden işler hale gelmesinin biraz zaman alacağını kaydetti.
USAID yetkilisi sahra hastanesinin faal hale geldiğinde afet sonrası ortaya çıkabilecek hastalıklarla mücadeleye de yardımcı olacağını söyledi.
100 yataklı sahra hastanesinde acil servis, iki ameliyathane ve bir yoğun bakım ünitesi bulunuyor.
“Hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla kuruluşlara fon sağlıyoruz”
Your browser doesn’t support HTML5
USAID ekibi lideri Stephen Allen bölgede hastalıkların yayılmasını önlemeye çalışmak amacıyla, temiz içme suyu ve hijyen malzemeleri sağlamak üzere Türkiye’deki kuruluşlara fon sağladıklarını belirtti.
Türk hükümetinin talebi üzerine havadan yardım desteği sağlanmasında ABD Savunma Bakanlığı’nın imkanlarının kullanılmaya devam ettiğini kaydeden Allen, şimdiye kadar AFAD ile koordinasyonlu şekilde 73 kez havadan yardım sevkiyatı yapıldığını söyledi.
“Dayanıklı çadır sevk edildi”
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de depremden etkilenen bölgeleri ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la birlikte ziyaret eden USAID Yönetici Yardımcısı Sarah Charles, geçtiğimiz hafta yaşanan artçı depremlerin bölgede durumun ne kadar kırılgan olduğunu hatırlattığını belirtti.
Depremlerin ardından hem Türkiye’de hem de sınırın diğer tarafında yani Suriye’de sağlık alanında ihtiyacın yoğun olduğunu ve ABD’nin depremde hasar gören hastaneler ve sağlık merkezlerine acil destek sağlamak üzere harekete geçtiğini vurguladı.
Sarah Charles bölgede termal battaniye, geçici barınma materyalleri, mutfak ve hijyen kitleri gibi malzemeleri içeren yaklaşık bin tonluk yardım malzemesi sağladıklarını söyledi.
Charles, ABD Savunma Bakanlığı’nın USAID ile birlikte çalışarak hem Suriye hem de Türkiye’de yerlerinden olmuş binlerce kişinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yüzlerce dayanıklı çadır sevk ettiğini belirtti.
Suriye’de kolera salgını
Depremlerden etkilenen Suriye’nin kuzeybatısında sudan bulaşan hastalıklara ilişkin artan risk konusunda endişeli olduklarını belirten USAID yetkilisi, Birleşmiş Milletler’in bu bölgede 21 Şubat itibariyle 49 binden fazla kolera vakası şüphesi bildirdiğine dikkat çekti.
USAID yetkilisi Sarah Charles, Suriye’nin kuzeybatısında kolera salgınının depremden bir önceki ay başladığını ve depremin yol açtığı hasar sebebiyle bölgede sağlık ve hijyen gereksinimlerinin daha da arttığını söyledi.