ABD Başkan Joe Biden bu hafta, COVID-19 salgını sırasında cinayet ve şiddet suçlarında keskin artışlar yaşayan büyük şehirlerin emniyet müdürleriyle Beyaz Saray'da biraraya geldi. Biden toplantıda, geçen yıl ABD genelinde suç oranlarında büyük düşüş kaydedilmesinden övgüyle bahsetti.
Toplantı ayrıca, Biden için, Demokratları suçla mücadele konusunda zayıf göstermek için COVID dönemindeki artışları kullanan Cumhuriyetçilerin eleştirilerini engelleme fırsatı olarak değerlendirildi.
Başkan Biden, Beyaz Saray’taki toplantıda, özellikle pandeminin ilk dönemlerinde suç oranının arttığı Chicago, Philadelphia, Miami, Detroit, Buffalo, Milwaukee ve Charlotte gibi şehirlerden üst düzey polis yetkililerine, 2023 yılında bu tablonun değiştiğini söyledi.
Biden, "Geçen yıl, Amerika Birleşik Devletleri’nde 50 yıldan uzun bir süredir tüm şiddet suçlarında en düşük oranlardan biri kaydedildi" dedi.
Beyaz Saray’dan gelen mesajda ayrıca, pandeminin başlangıcı olan ve Biden'ın Cumhuriyetçi selefi ve bu yılki seçimdeki muhtemel rakibi Donald Trump’ın başkanlığının devam ettiği 2020 yılında, ülkede cinayetlerde şimdiye kadarki en büyük artışın yaşadığı vurgulandı.
AH Datalytics adlı araştırma kuruluşunun analizine göre, pandeminin ilk iki yılında artış gösteren şiddet suçu oranları, 2022'den 2023'e kadar ülke genelinde keskin bir düşüş gösterdi. Buna, ülke çapında cinayetlerde kaydedilen yüzde 12'lik bir düşüş de dahil.
Washington'da ise 2023 yılında cinayetler yüzde 35 oranında artarken, araba hırsızlıkları ve araba gasp vakaları da iki katına çıktı.
Geçen yıl Washington'daki araba hırsızlığı kurbanları arasında bir ABD Kongre üyesi ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir diplomat da bulunuyordu.
İlgili Haberler Las Vegas’ta üniversite kampüsünde silahlı saldırıWashington’daki suçlarda çocuk yaştaki zanlıların artışı dikkat çekiyor
Başkan Biden’ın dünkü konuşmasında da değindiği gibi, COVID-19 salgını ve karantina sırasında birçok Amerikan kentinde şiddet suçları arttı.
Ancak New York City, Chicago, Philadelphia ve Baltimore gibi yerlerde pandemi sonrası cinayetler düşerken, Washington'da bu eğilim daha da hızlandı.
Washington emniyet birimi istatistiklerine göre, başkentteki şiddet suçları 2022'den 2023'e kadar yüzde 39 artarak soygunlarda yüzde 67, cinayetlerde ise yüzde 35 artış gösterdi. Aynı dönemde araba hırsızlıklarında yüzde 82 ve kundakçılıkta yüzde 175 artış görüldü.
Resmi istatistikler, 2024 yılının ilk iki ayında ise kentte 30'u ateşli silahlarla olmak üzere en az 57 araba hırsızlığı gerçekleştiğini gösteriyor.
Bu suçlarda tutuklananlar arasında çocuk yaşta olanların sayısındaki artış da dikkat çekiyor. Verilere göre, ilk iki ayda yaşanan vakalarda tutuklananlar arasında 14, 15 ve 17 yaşlarındaki çocukların yanı sıra diğer genç zanlılar da yer alıyor.
Washington’un emniyet birimi Metropolitan Polis Teşkilatı tarafından bu hafta yayınlanan verilere göre, bu yıl 28 Şubat 2024 tarihine kadar geçen sürede başkentte 27 cinayet ve ölümcül silahla 146 saldırı kayıtlara geçti.
Washington Metropolitan Polis Teşkilatı verileri ayrıca, 2024 yılında şu ana kadar kentte 388 hırsızlık vakası yaşandığını gösteriyor.
Başkentteki “suç krizi” için çözüm arayışı
Washington’da kamu güvenliğinden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Lyndsey Appiah geçen yıl Kongre'de yapılan bir oturumda başkentin “bir suç krizinin ortasında” olduğunu açıkça itiraf etmişti.
Aralık 2023'te Washington, DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, başkentte suçla mücadelede yeni bir güvenlik sisteminin devreye gireceğini açıkladı. Bowser’ın açıklamasına göre, Washington’da bölgesel ve federal polis ile ulaşım kurumlarının, suçları gerçek zamanlı olarak izleyeceği bir merkez kurulacak.
Adalet Bakanlığı da Ocak ayında yaptığı bir açıklamada, Washington güvenlik güçlerinin şiddet suçları ve araba hırsızlığı failleriyle mücadele etmesine yardımcı olmak için ek kolluk kuvvetleri kaynakları göndermeyi planladığını kaydetmişti.
Adalet Bakanı Merrick Garland yaptığı açıklamada, "Kolluk kuvvetlerine sağlanan bu kaynak artışı, Bakanlığın ülkenin başkentinde şiddet suçlarına neden olan kişi ve örgütleri hedef alma çabalarına katkıda bulunacaktır" dedi.
Washington, her ne kadar artık ABD’nin “cinayet başkenti” olmasa da, son yıllarda cinayet sayısında devam eden bir artışa tanıklık ediyor ancak çok daha azını çözüyor.
Metropolitan Polis Teşkilatı (MPD) tarafından çözülen cinayetlerin yüzdesi 2023 yılında keskin bir düşüş gösterdi ve son 15 yılın en az seviyesine indi.
"Temizleme oranı" veya "kapatma oranı" olarak adlandırılan cinayet aydınlatma oranları ortalaması 2023 yılında ABD genelinde yüzde 60’a yaklaşırken, başkent Washington’da bu oran yüzde 50’nin altında kaldı.
Bu bağlamda, Adalet Bakanlığı ayrıca federal savcıların da bölgedeki şiddet suçları davalarında görev yapmalarını sağlamayı hedefliyor.
İlgili Haberler ABD’de toplu katliamlarda en kanlı altı ay: 28 saldırıda 100'den fazla can kaybıPersonel sayısını arttırma hedefi
Polisin personel sorunları ve olay yeri analizindeki zorluklar da, temizleme oranını etkileyen faktörler arasında. 2020'de 3 bin 800 olan MPD personel sayısı 2023 yılı sonu itibariyle 3 bin 300’e indi.
Polis sendikası yetkilileri, polis memurlarını uzaklaştıran ve işe alım çabalarını engelleyen polis karşıtı politikalar nedeniyle başkentin yerel yasama organı DC Konseyi'ni kamuoyu önünde suçladılar.
Belediye Başkanı Bowser ise polis memuru sayısını 4 bine çıkarma çabasında olduğunu söylüyor.
Geçen yıl Ağustos ayında başkentin çeşitli bölgelerinde yürürlüğe koyulan, çocuk ve gençlere yönelik sokağa çıkma yasakları da mevcut suçla mücadele çabaları arasında yer alıyor.
Ülkenin birçok eyaletinde çocuk ve gençlerin korunması için gece saatlerinde uygulanan sokağa çıkma yasakları öncelikli olarak çocuk ve gençlerin suç mağduru olmalarını önlemek için devreye sokulurken, başkent Washington’daki yasaklar ise 18 yaş altındaki nüfusun “suça karışmasını engellemeyi” de hedefliyor.