WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, VOA Türkçe Ankara muhabiri Yıldız Yazıcıoğlu'nun MHP’lilerce tartaklanmasıyla ilgili, “ABD gazetecileri ve medya çalışanlarını hedef alan tehdit, taciz ve şiddeti kınıyor" açıklamasını yaptı.
VOA Türkçe muhabirinin olayla ilgili sorusuna e-posta üzerinden yazılı yanıt veren ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ifade özgürlüğünün demokrasiyi güçlendirdiğini ve korunması gerektiğini söyledi.
Bakanlık tarafından gönderilen açıklamada, "İfade özgürlüğü -gazetecilerin ifade özgürlüğü de buna dahil - bazılarının tartışmalı ya da rahatsız edici bulduğu söylemleri içerdiğinde bile, demokrasiyi güçlendirir ve korunması gerekir. ABD gazetecileri ve medya çalışanlarını hedef alan tehdit, taciz ve şiddeti kınıyor" denildi.
“Türkiye’de ifade özgürlüğüne karşı yaygın kısıtlamalardan endişe duymaya devam ediyoruz”
Amerika'nın Sesi'nin sürdürdüğü haberciliğin uzun zamandır objektif haber ve bilgi için hayati bir kaynak oluşturduğu belirtilen açıklamada, ABD'nin Türkiye'deki ifade özgürlüğüne karşı yaygın kısıtlamalardan endişe duymaya devam ettiği vurgulandı.
ABD'nin tarihinde birçok kez gerek özel kanallardan gerekse kamuoyu önünde Türkiye'yi ifade özgürlüğüne saygı göstermeye ve bu özgürlüğü güvence altına almaya çağırdığı belirtilen açıklamada, "Türkiye halkı, cezalandırılma korkusu olmaksızın insan haklarını ve temel özgürlüklerini kullanmayı hak ediyor. İfade, barışçı toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü kullanma hakkı, Türkiye'nin kendi anayasasında, uluslararası hukuk yükümlülüklerinde ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) taahhütlerinde yer almaktadır" sözlerine yer verildi.
VOA Türkçe Ankara muhabiri Yıldız Yazıcıoğlu, dün Meclis grup toplantısı çıkışında, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye 30 Aralık’ta öldürülen Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetiyle ilgili sorduğu bir sorunun ardından MHP’lilerce tartaklanmıştı.
İlgili Haberler Gazetecilik Örgütleri: “Saldırıyı Kınıyoruz”MHP’nin Medya ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir’in Twitter’da Yazıcıoğlu ile ilgili paylaştığı “Yabancı bir basın kuruluşu olan ve ABD’nin propaganda araçlarının başında gelen VOA’daki ‘sürekli’ görevi, asıl niyetini açık etmiştir’’ ifadelerini kullanmıştı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price dün günlük basın brifingi sırasında konuya değinmiş, “Basın özgürlüğünü, gazetecilerin ve muhabirlerin vazgeçilmez mesleklerini, dünyanın her yerinde tacizden, tehditten ve şiddetten uzak bir şekilde yapabilmelerini destekliyoruz’’ demişti.
VOA Türkçe’nin internet sitesi amerikaninsesi.com'a 2022 Haziran ayından bu yana RTÜK kararıyla uygulanan erişim yasağının Ankara-Washington hattındaki görüşmelerde gündeme gelip gelmediğinin de sorulduğu Price, “Türk müttefiklerimizle yaptığımız görüşmelerde, bizi de ilgilendiren ve her iki tarafı da ilgilendiren konuları gündeme getiriyoruz. Güvenlik meseleleri, diplomatik meseleler, ekonomik meseleler ve aynı zamanda insan hakları ve sivil özgürlükler hakkında epeyce konuştuk. Bunlar Türk müttefiklerimizle yaptığımız görüşmelerin temelini oluşturuyor’’ yanıtını vermişti.
Bu görüşmelerde evrensel hakların kapsayıcılığına vurgu yaptıklarını da kaydeden Price, “İfade, toplanma özgürlüğü gibi bu evrensel haklardan biri de bu durumda basın özgürlüğüdür’’ diye konuşmuştu.
VOA: ''Derinden endişeliyiz''
Voice of America'dan yapılan yazılı açıklamada da, ''Sebepsiz ve haksız saldırının yanısıra, muhabirimizin kritik bir konuda önemli sorular sorduğu için sözlü olarak azarlanmasından derin endişe duyuyoruz'' denilmişti.
Olay Türkiye'de de basın örgütlerinin ve birçok çevrenin tepkisini çekti. Son olarak DİSK Basın İş'ten de tepki geldi.
Twitter'dan açıklama yapan DİSK Basın İş, “Yıllardır parlamento muhabirliği yapan üyemiz Yıldız Yazıcıoğlu'nun soru sormasını 'fiziki' olarak engellemeye çalışan siyasetçiler, basını susturmaktan utanç duyacaklarına gazeteci arkadaşımızı, arkalarındaki siyasi güce ve karanlık ilişkilere güvenerek hedef haline getirmekten geri durmuyor” dedi.
“Bugüne kadar darp ve tehdit edilen, hedef gösterilen gazetecilerden biliyoruz: MHP'ye soru sormak, MHP'yi sorgulamak gazeteciler için hep tehlikeli oldu. Sinan Ateş cinayetine dair sorular MHP'yi rahatsız ediyor çünkü gözaltına alınanların MHP ile ilişkileri ortada. İşte tam da bu yüzden 'işimize bakıyor' ve bu cinayetin üstündeki karanlığı sorularımızla dağıtmaya çalışıyoruz” diyen DİSK Basın İş, üyelerini hedef gösterenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da belirtti.
Dün yaşanan olayın ardından aralarında Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi, Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin de olduğu siyasetçi ve meslek örgütleri tepkilerini dile getirmişti.