ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve ABD heyetleri arasında yapılan mekanizma görüşmesine dair bir açıklama yayımladı. Açıklamada, NATO müttefiki ve ortaklar olarak ABD ve Türkiye’nin ilişkileri derinleştirmek ve işbirliğini arttırmak konusundaki kararlılıklarını yineledikleri ifade edildi.
ABD ve Türkiye arasındaki Stratejik Mekanizma Diyaloğu toplantılarının beşincisi, bu hafta ABD’nin başkenti Washington’da yapıldı. Toplantıda Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, ABD tarafına da Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland başkanlık etti. 23 Haziran tarihinde yapılan toplantıya dair ABD Dışişleri Bakanlığı, bir açıklama yayımladı.
Açıklamada “İki ülke de stratejik çıkarları doğrultusunda, ikili politik, savunma ve güvenlik değerlendirmelerini her düzeyde genişletme ve yoğunlaştırma konusunda anlaştı. Ayrıca, ABD-Türkiye savunma ve güvenlik işbirliğinin bölgesel barışa katkı sağladığı konusunda hemfikir olundu ve Türkiye'nin F-16 filosunu modernize etme talebi konusundaki ilerlemeleri görüşüldü” denildi.
Toplantı kapsamında NATO’nun genişlemesi konusu da ele alındı. Heyetler arasında 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO liderler zirvesine hazırlık kapsamında da görüşmeler yapıldığı vurgulandı. ABD Dışişleri Bakanlığı hem ABD hem de Türkiye’nin NATO’nun genişlemesine dair açık kapı politikasına desteklerini dile getirdiklerini ifade etti.
Açıklamada, İsveç’in NATO üyeliğine dair olarak da “ABD ve Türkiye NATO'nun caydırıcılığını daha da güçlendirmek için yolları araştırdılar ve Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından imzalanan üçlü anlaşmanın uygulanmasını ve İsveç'in İttifak'a üyelik sürecini tartıştılar” denildi.
Mekanizma toplantısına dair olarak ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Akdeniz ve Ukrayna savaşı konularının da gündeme geldiği belirtildi.
Açıklamada, Doğu Akdeniz konusunda her iki tarafında istikrar ve güvenliğin sağlanması için diyaloğun devamı konusundaki kararlılıklarını ifade ettiklerine dikkat çekildi.
Ukrayna savaşı konusunda da hem Türkiye hem de ABD’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü konusundaki desteğine atıfta bulunulurken BM prensipleri çerçevesinde barışın sağlanması için ortak çalışmaların süreceği vurgulandı. ABD yönetimi ayrıca toplantı kapsamında Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasına katkıları nedeniyle Türkiye’nin girişimlerinden duyduğu memnuniyeti bir kez daha dile getirdiğini ifade etti.
Açıklamada ikili ilişkiler konusuna da değinildi ve “Her iki taraf da ikili ticaret hacmindeki sürekli artışı memnuniyetle karşıladı ve ekonomik ortaklıklarını ilerletme konusundaki bağlılıklarını yeniledi. Fırsatları değerlendirmek, dayanıklı tedarik zincirlerini güçlendirmek ve bilim ve teknoloji alanlarında işbirliğini artırmak amacıyla ortak çaba gösterme konusundaki müşterek hedeflerini dile getirdiler. Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında enerji konusunda düzenli değerlendirmeleri memnuniyetle karşılayarak, bölgesel ortaklık aracılığıyla küresel enerji güvenliğine katkıda bulunma ve sürdürülebilir temiz enerji, nükleer enerji de dahil olmak üzere işbirliğini ilerletme ortak arzusunu ifade ettiler. Ayrıca, yeni küresel enerji ortamının sunduğu zorluklarla yüzleşmek için İklim ve Enerji Diyaloğu kurmaya karar verdiler” ifadeleri kullanıldı
Mekanizma toplantısı kapsamında gündeme gelen bir başka konu da terörle mücadele konusu oldu. Açıklamanın ilgili bölümünde Türkiye ve ABD’nin “işbirliğini diğer bölgelerde ilerletmek için somut ortak girişimleri tartıştığı ve IŞİD/DEAŞ ve PKK dahil olmak üzere terörizmin tüm şekil ve tezahürlerine karşı mücadelede kararlılıklarını yinelediği ve tarafların terör örgütleriyle ve terörizmin kökenlerine karşı mücadele etmek için yakın koordinasyon içinde kalmaya kararlı olduklarını belirttikleri” vurgulandı.
Açıklamada ayrıca toplantı kapsamında Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılacak Stratejik Mekanizma görüşmesine dair hazırlıkların yapılması konusunda da uzlaşıya varıldığı ifade edildi.