Amerikan uçaklarının IŞİD hedeflerini vurmasının ertesi gününde Savunma Bakanı Chuck Hagel, yönetimin IŞİD’e karşı geniş bir uluslararası koalisyon oluşturma çabalarına destek almak için Kongre’deydi:
“IŞİD Ortadoğu’da tüm ülkeleri, Avrupa’yı ve Amerika’yı tehdit ediyor. Bu kolay ya da kısa süreli değil, karmaşık bir iş. El Kaide’yle savaşta olduğumuz gibi IŞİD’le de savaştayız.”
Başkan Obama geçen hafta Amerika’nın Irak’a kara operasyonu yapmayacağını açıkladı. Orgeneral Dempsey bu açıklamayı onaylasa da bazı durumların, Amerikan güçlerinin çatışmalarda Irak ordusunu desteklemesini gerektirebileceğini söyledi:
“Eğer belli bir görev için askerlerimizin savaş alanında olması gerektiğini düşünürsem bu yönde tavsiye veririm.”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf de Başkan Obama’nın tavrını yineledi:
“Başkan son derece açık konuştu. Çatışmalarda kara kuvvetleri kullanılmayacak. Nokta…”
Başkan, Irak Ordusu’nu güçlendirme ve ılımlı Suriyeliler’i IŞİD’e karşı eğitme çağrısı yaptı. Birçok Cumhuriyetçi Partili siyasetçi askeri müdahaleyi desteklese de planı yetersiz buluyor. Senatör James Inhofe da bunlardan biri:
“Bir orduyu yenmek için başka bir ordu gerekir. Ancak Başkan kısıtlı terörle mücadele stratejisini sunuyor ve bunu Yemen’e ve Somali’ye benzetiyor. Yemen ve Somali’deki El Kaide ile IŞİD arasındaki fark çok büyük ve bizim stratejimiz de bu farkı yansıtmalı.”
Savunma Bakanı Hagel Başkan’ın planını savundu:
“Amerikan ordusu tek başına IŞİD’in Amerika’ya, müttefiklere ve ortaklarımıza oluşturduğu tehdidi yok edemez. Irak’ın daha kapsayıcı ve temsili bir hükümet kurması, reform ve uzlaşmaya yönelmesi, ilerleme kaydedebilmemiz için kilit öneme sahip.”
Başkan IŞİD’e mücadele için Kongre’den yetki almayı düşünmüyor. Şimdilik Kongre üyeleri planın bir yönünü onaylama üzerinde çalışıyor. Bu da ılımlı Suriyeli muhalifleri eğitme planı.
Kongre üyeleri bugün de Dışişleri Bakanı John Kerry’den yönetimin diplomatik girişimleri hakkında bilgi alacak.