İç Güvenlik Bakanlığı, Amerika’da uçuş güvenliği konusunda derin kaygı duyduğunu bildirdi. Senato’da ifade veren bakanlık baş müfettişi, havaalanı güvenlik noktalarında terör hücreleriyle bağlantısı olan 73 kişinin güvenlik taramalarının yüzde 96’sından geçmeyi başardığını ve aynı oranda tehlikeli silah ve maddelerin de gözden kaçtığını söyledi.
11 Eylül saldırılarının ardından 14 yıl geçti. Ancak bugün Amerika’da ulaşım güvenliğinden sorumlu TSA’nın sorumluluklarını yerine getirip getiremediği tartışılıyor.
İç Güvenlik Bakanlığı'ndan John Roth, “Ulaştırma Güvenlik Dairesi’nin bu önemli görevi yerine getiremediği konusunda kaygılarımız var” diyor.
İç Güvenlik Bakanlığı Baş Müfettişi John Roth, Senato’daki ifadesinde ekibinin TSA’nın havalalanı güvenlik taramalarında çok ciddi açıklar tespit ettiklerini belirtti: “Çok korkunç sonuçları olabilecek bir tehlikeyi atlamayı göze alamayız. Teröristler tek bir şansı bile kullanacaktır.”
Uçuş güvenliğindeki açıklarla ilgili uyarılar Senatör Ron Johnson gibi birçoklarını telaşladırdı: “TSA her gün 2 milyon yolcuyu, her yıl da 660 milyon kişiyi taramadan geçiriyor. Bu çok zor bir iş.”
Birçokları, havaalanlarında hızlı güvenlik denetimlerinden geçebilen yolcu sayısının giderek artmasıyla ilgili sorunlara dikkati çekiyor. Rebecca Roering, Minneapolis-St. Paul Uluslararası Havaalanı’ndaki TSA ekibinin başında.
Roering, “Güvenlik açıklarına rağmen TSA, yolcuları hızla taramadan geçirebilmek için hızlı geçiş statüsünü şeker dağıtır gibi dağıtıyor” şeklinde konuşuyor.
Uçuş güvenlik memuru Robert Maclean’e göre uçaklarda da kolayca saklanabilen patlayıcı aygıtlara karşı açıklar var: “Terörist bir grup bunu aklına koyarsa uçağa, yüksek irtifada patlatılmak üzere küçük patlayıcılar sokabilir.”
Uçak yolcuları da durumdan kaygılı.
Kate Marton, “Bu, korkutucu bir durum. Korkmamak imkansız” diyor.
Gayle Robson ise, “Açıkçası şok oldum. 11 Eylül sonrasında panik vardı ve birçok kişi bunun için işe alındı. Ama bu iş için yeterli olup olmadıklarını fazla düşünmedik” şeklinde konuşuyor.
Senatör Tom Carper, daha fazla çaba gerektiği görüşünde: “Kusursuzluk hedefimiz olmalı. Belki bu hedefe hiç varamayacağız ama gayret göstermeliyiz.”
Son uyarılardan sonra önlemler alınsa da Amerikalı siyasetçiler, teröristlerin başarı sağlamasının an meselesi olmasından kaygı duyuyor.