ABD'de Okullarda Tatil Tartışması

  • Jerome Socolovsky

Your browser doesn’t support HTML5

Amerika genelinde dini azınlıkların sayısının artmasıyla bu farklı dinlere mensup gruplar, Amerika’daki okulların sadece Noel veya Paskalya’da değil kendi dini kutsal günlerinde de tatil edilmesini istiyor. Amerika’nın Sesi Washington muhabiri Jerome Socolovsky, Maryland eyaletinin Mongtomery kentinde, bu konunun birçok okul yönetiminin gündeminde olduğunu bildiriyor.

Ülke genelindeki okulların çoğunda dini azınlıkların sayısı göreceli olarak az.

Montgomery’deki Müslümanların sayısı ise şehrin toplam nüfusun yüzde 10’unu oluşturuyor. 4’üncü sınıf ögrencisi Musa Sıddık yerel gazetecilere, Kurban Bayramı’nda bir günün tatil olmasını istediğini söyledi.

Musa Sıddık, “Bayramda okul, tatil olmadığı için okula gitmediğimde devamsızlık yaptığım söyleniyor. Bu durumdan hiç hoşlanmıyorum,” diyor.

Aktivist Zeynep Chaudry, bu tür devamsızlıkların mazeretinin kabul edilmesine rağmen, Musa gibi öğrencilerin halen zarar gördüğünü savunuyor: “Dersler devam ediyor. Öğretmenler ders konularını öğretiyor. Eğer o gün sınav varsa, öğrenciler sınava giriyor. Okula gitmeyen öğrenci de sınavı kaçırmış oluyor.”

Mongtomery şehri, okulların verdiği iyi eğitimle ünlü. Şehirde ayrıca değişik etnik ve dini azınlıklar bulunuyor.

Kurban Bayramı bu sene Yahudiler’in bayramı olan Yom Kippur’la okulların zaten kapalı olduğu zamana denk geliyor. Müslüman aileler konu ile ilgili isteklerini okulun yönetim kurulu toplantısında dile getirdiler. Müslüman ailelerin istekleri, Yahudi haham tarafından da desteklendi.

Bunun yerine, yönetim kurulu, okul takviminden Noel de dahil tüm dini bayramların kaldırılması yönünde oy kullandı.

Saqib Ali, "Sanki birisi Müslüman topluma eşitlik vermemek için her yolu deniyor," şeklinde konuşuyor.

Oylama sonrasında aktivist Saqib Ali bunun bir hata olduğunu savundu: "Okul yönetim kuruluna ve bu idareye karşı toplumda önemli tepkiler olacak.”

Nitekim, sosyal medya aracılığıyla insanlar okul yönetimini ve Müslümanları Noel karşıtı olmakla suçlamaya başladı.

Din Özgürlüğü Merkezi'den Charles Haynes, okul yönetimin başının dertte olduğunu söylüyor: "Amerika, dünyada en çok farklı dinden toplumun yaşadığı ülke konumunda. Amerika’da dini azınlıklar giderek seslerini yükseltiyor ve ‘Biz de buradayız, Hıristiyan ve Yahudi dini bayramlarını resmi olarak tanıyıp biz dışlayamazsınız’ diyorlar.”

Haynes, bir azınlık grubun sayıca büyük olması durumunda, okul yönetiminden tatil talebinde bulunabileceğini söylüyor: "Ama bu çoğunluk olmadığı takdirde, okul yönetim kurulu aldığı ret kararıyla anayasanın ilk ek maddesini ihlal etmiş olur.”

Amerikan anayasasının ilk ek maddesi dini özgürlükleri teminat altın alıyor.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, seçim kampanyası sırasında Amerika’nın en fazla insanın yaşadığı kentte müslüman bayramları sırasında okulların kapatılacağı sözünü vermişti. Blasio’nun sözünü tutması durumunda, Montgomery’de yaşayan Müslümanlara da yardım etmiş olabilir.