Paris’teki terör saldırıları sonrasında Amerika’nın Suriyeli mülteci kabulüyle ilgili tartışmalar giderek alevleniyor. Birçok Cumhuriyetçi Partili, Başkan Obama’nın 10 bin Suriyeli sığınmacıya Amerika kapılarını açma planını sorguluyor. Demokrat Partili siyasetçilerse çok sıkı güvenlik taramasından geçirilen sığınmacıların Amerika’ya kabul edilmesini destekliyor.
Birçok Cumhuriyetçi Partili’ye göre teröristlerin Amerikan topraklarına sızması durumunda Fransa’da düzenlenen saldırılar Amerika’da da tekrarlanabilir.
Cumhuriyetçi senatör Jeff Sessions, Suriyeli sığınmacıların Amerika’ya alınmasının durdurulmasından yana: ”Başvuran sığınmacıları gerekli güvenlik taramasından geçirmez, haklarında yeterli araştırmayı yapmazsak teröre eğilimli bazı kişileri Amerika’ya almış oluruz.”
Your browser doesn’t support HTML5
Demokrat Partililer ise Amerika’ya sığınmaya çalışanların güvenlik taramalarının aylar, hatta yıllar sürdüğüne dikkati çekiyor. Demokrat Partili senatör Ben Cardin, ”Çok kademeli güvenlik taramaları uzun sürüyor. Sığınma başvurusu yapanların terör örgütleriyle, özellikle de IŞİD’le herhangi bir bağları olmadığından emin olmaya çalışıyoruz” diyor
Cumhuriyetçi Partililer ise Suriye gibi savaş bölgelerinden gelen mültecilerin yeterli taramadan nasıl geçirileceğini sorguluyor. Senatör Bob Corker, ”Suriye’de kimlik taraması için başvurabileceğiniz merkezi bir veritabanı sistemi yok. Bu kişiler hakkında nasıl bilgi edineceksiniz?” diye soruyor.
Demokrat Partili Elliot Engel, çok dikkatli olunduğu konusunda ısrarlı: ”Teröristlerin Amerika’ya mülteci kisvesi altında girmesini istemiyorum. Amerika’ya kimleri kabul ettiğimiz hakkında son derece dikkatli olmamız gerekiyor. Ancak kapılarımızı sıkı sıkı kapatmak ve mültecilere şefkat göstermemek de yanlış.”
Ben Cardin de aynı görüşte: ”Çok açık fikirli bir topluma sahibiz. Teröristlerin galip gelmesine ya da ülkemizin yönetim şeklini değiştirmelerine izin vermeyeceğiz.”
Mülteci tartışmaları, Washington dışında da yankı buluyor. 30’dan fazla Cumhuriyetçi vali, Suriyeli mültecileri kendi eyaletlerinde istemediklerini açıkladı.