ABD’de Helene Kasırgası nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 64’e yükseldi

28 Eylül 2024 - Kuzey Carolina eyaletinin Boone kasabasında yaşayan Scott Richardson, Helene'in ardından yıkılan ve harabeye dönen evini incelerken bir zamanlar evinin temelinin bulunduğu yeri işaret ediyor.

ABD'nin güneydoğusunu etkileyen Helene kasırgası nedeniyle en az 64 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Kasırga, birçok eyalette geniş çaplı yıkıma neden olurken milyonlarca kişi elektriksiz kaldı. Bazı yerlerde vericilerin yıkılması nedeniyle cep telefonları kullanılamıyor.

Helene kasırgasının yol açtığı şiddetli yağışlar nedeniyle çok sayıda kişinin evi kullanılamaz hale geldi, birçok Amerikalı da sel nedeniyle mahsur kaldı ve uzun süre kurtarılmayı bekledi.

28 Eylül 2024 - Teresa Lashley, Florida eyaletindeki Steinhatchee kasabasında Helene Kasırgası'nın ardından bahçesindeki enkazın arasında yürüyor.

Helene, Perşembe günü geç saatlerde Florida'nın Big Bend bölgesinde saatte 225 kilometre hızla esen 4. kategori bir kasırga olarak denizden kıyıya ulaştı. Kasırga buradan hızla Georgia eyaletine ilerledi. Georgia Valisi Brian Kemp, hafta sonunda parçalanmış evleri ve enkazla kaplı otoyolları havadan gördükten sonra “bomba patlamış gibi görünüyor” dedi.

Gücünü kaybeden Helene daha sonra Kuzey ve Güney Carolina eyaletleriyle Tennessee'ye sağanak yağmur bıraktı. Bu bölgelerde dereler ve nehirler taştı, barajlar zorlandı.

28 Eylül 2024 - Tennessee eyaletinin Greene İlçesi'nde Helene Kasırgası sonrasında Nolichucky Nehri boyunca hasar gören bir köprü ve sel havadan görüntülendi.

Yetkililer, 64 olarak duyurulan ölü sayısının artmasından endişe ederken, ticari bir hava durumu tahmin şirketi AccuWeather'ın baş meteoroloğu Jonathan Porter, fırtınanın 95 milyar dolar ila 110 milyar dolarlık hasara yol açtığını söyledi. Porter, bunun modern Amerikan tarihinin en “maliyetli” fırtınalarından biri olabileceğini belirtti.

100 yılın en yüksek yağış miktarı

Ulusal Kasırga Merkezi, zayıflayan fırtınanın hafta sonunda Tennessee Vadisi üzerinde gezinmesinin beklendiğini açıkladı.

Kuzey Carolina'da son 100 yılın en kötü sel felaketine yol açan kasırganın eyaletteki Spruce Pine kasabasına Salı'dan Cumartesi'ye kadar 60 santimetrenin üzerinde yağmur bıraktığı belirtildi.

Florida eyaletindeki St. Petersburg kentinde marinadaki bazı tekneler karaya sürüklendi.

Atlanta'da ise 48 saat içinde 28,24 santimetre yağmur yağdı. Bu, 1878'de kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana şehrin iki gün içinde gördüğü en yüksek yağmur miktarı oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, kasırganın yarattığı yıkımın “çok büyük” olduğunu belirtti ve yardım gönderme sözü verdi. Biden, ayrıca Kuzey Carolina’yı afet bölgesi ilan ederek, etkilenen vatandaşlar için federal finansmanı kullanılabilir hale getirdi.

Florida eyaletinin Pinellas İlçesi, kasırga nedeniyle hasar gören birçok bölgeden biri.

Güney Carolina eyaletinde en az 25 kişinin ölümüne yol açan Helene, 1989 yılında Charleston'un hemen kuzeyinde karaya vurarak 35 kişinin ölümüne yol açan Hugo Kasırgası'ndan bu yana eyalette meydana gelen en ölümcül tropikal kasırga oldu. Florida, Georgia, Kuzey Carolina ve Virginia'da da ölenler olduğu bildirilmişti.

Florida'da hayatını kaybeden 11 kişiden 9’unun Pinellas İlçesi’ndeki zorunlu tahliye bölgesinde evlerinde boğulduğu açıklandı.

Florida eyaletinin Horseshoe Beach kasabasındaki evinde 25 yıldır yaşayan Elsie Hicks, kasırga sonrasındaki enkaz karşısında şaşkın.

İklim değişikliği, bu tür fırtınaların gelişmesine, ısınan sularda hızla şiddetlenmesine ve bazen birkaç saat içinde güçlü siklonlara dönüşmesine olanak tanıyan koşulları daha da kötüleştirdi.

Helene Kasırgası, 1 Haziran'da başlayan Atlas Okyanusu kasırga sezonunun sekizinci fırtınası oldu. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), rekor düzeye çıkan okyanus sıcaklıkları nedeniyle bu yıl ortalamanın üzerinde bir kasırga sezonu yaşanacağını tahmin etmişti.