ABD başkanlık kampanyaları seçime üç ay kala kilit eyaletlere odaklanıyor

7 Ağustos 2024 - Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris, başkanlık seçimi kampanyası kapsamında Wisconsin'e gitmek üzere Maryland'daki hava üssünde

ABD'nin önde gelen başkanlık kampanyaları bu hafta, Kasım ayında yapılacak seçimleri kimin kazanacağının belirlenmesinde büyük rol oynayacak bazı kilit eyaletlerdeki etkinliklere odaklanıyor.

Your browser doesn’t support HTML5

ABD başkanlık kampanyaları seçime üç ay kala kilit eyaletlere odaklanıyor


Minnesota Valisi Tim Walz'ı kampanyasının başkan yardımcısı adayı olarak açıklayan Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Çarşamba günü Wisconsin ve Michigan'a gidiyor. Harris, bu hafta Arizona ve Nevada'da da temaslarda bulunacak.

Eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'ın başkan yardımcısı adayı Senatör JD Vance de Çarşamba günü Wisconsin ve Michigan'da kendi etkinliklerini düzenleyecek. Bu hafta içinde Kuzey Carolina'da yapılması planlanan etkinlikler ise, tropikal bir hava sisteminin o bölgeden geçmesi nedeniyle ertelendi.

İlgili Haberler Kamala Harris başkan yardımcısı adayını seçti: İlerici Minnesota Valisi Tim Walz


Harris, Salı sabahı yardımcı seçimini açıkladıktan sonra, Pennsylvania'da artık beraber sürdürecekleri kampanyalarını başlatmak için düzenlenen bir mitingde Walz'a övgüler yağdırdı.

Harris, "Daha parlak geleceği inşa etmeye yardımcı olabilecek bir ortak, ulusumuzu birleştirmeye ve bizi ileriye taşımaya yardımcı olacak bir lider bulmak için yola çıktım" dedi.

İlericiler, Harris’in kararı öncesinde de, Minnesota valisi olarak kendi istedikleri politikaları savunan 60 yaşındaki Walz'ın etrafında toplanıyordu. ABD Ordusu altındaki Ulusal Muhafızlar’ın eski üyesi ve öğretmen olan Walz'ın kırsal kesimdeki beyaz seçmenlere de hitap ettiği düşünülüyor.

Demokrat stratejist Julie Roginsky VOA'ya yaptığı açıklamada "Walz, Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania gibi kazanılması gereken eyaletlerde Orta Batı'daki seçmenlere enerji verecek olağanüstü bir seçim" dedi.

İlgili Haberler Harris ve Trump’ın yapay zeka politikalarındaki farklılıklar


Virginia Üniversitesi'nde siyaset profesörü olan Jennifer Lawless, Demokratlar’ın Walz'da Minnesota'nın kırsal muhafazakar bölgelerini kazanan, silah sahibi, askeri deneyimi olan ve Nebraska'da doğmuş bir liberal bulduğunu söyledi.

Lawless VOA'ya yaptığı açıklamada Walz'ın "oldukça güvenli bir seçim olduğunu ama kesinlikle sıkıcı olmadığını" söyledi.

Lawless, "Amerika'nın orta bölgelerini anlayan biri ve bu ilerici politikaları trendlerden uzak olduğu için değil, ülkeyi ileriye götürmenin en iyi yolunun bu olduğuna inandığı için savunuyor" diye ekledi.

Bunlara ek olarak, Walz sendikalar tarafından saygı görüyor; bu da, Cumhuriyetçi Trump'ın işçi sınıfıyla yakınlaşmaya çalıştığı bir dönemde Demokratlar açısından bir avantaj olarak görülüyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Prof. Dr. Kemal Kirişci: “Trump Vance’i seçmekle hata yaptı”


Cumhuriyetçiler’den Walz’a eleştiri: 'Beceriksiz liberal'

Harris kampanyası Walz'ı başkan yardımcısı adayı olarak resmen açıklamadan önce Trump kampanyası bir açıklama yayınlayarak Walz'ı "beceriksiz bir liberal" olarak nitelendirmişti.

Trump kampanyası basın sekreteri Karoline Leavitt yaptığı açıklamada, "San Francisco Liberali Kamala Harris'in Batı Yakası özentisi Tim Walz'ı aday adayı olarak istemesi sürpriz değil" dedi ve şu ifadeleri kullandı: "Walz, Kaliforniya'nın tehlikeli derecede liberal gündemini her tarafa yayma konusunda takıntılı."

Harris'in başkan yardımcılığına yakın bir başka aday da, seçim zaferi için kilit öneme sahip bir eyalette güçlü onay oranlarına sahip, yükselen bir Demokrat yıldız olan Pennsylvania Valisi Josh Shapiro’ydu.

Shapiro duyurunun ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Önümüzdeki 90 gün boyunca, Pennsylvanialılar’ı, arkadaşlarım Kamala Harris ve Tim Walz'ın arkasında birleştirmek ve Donald Trump'ı yenmek için tüm eyaleti dolaşmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

Harris'in düşündüğü diğer isimler arasında Arizona Senatörü Mark Kelly, Kentucky Valisi Andy Beshear, Illinois Valisi J.B. Pritzker ve Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg yer alıyordu.

Trump geçen ay Cumhuriyetçi Parti'nin aday belirleme kurultayında Vance'ı yardımcı adayı olarak seçti. Walz kısa süre önce Cumhuriyetçi aday adayları karşısında etkili bir muhalif olarak profilini yükseltti ve onları "tuhaf" olarak nitelendirdi.

Vance ise, Salı günü Walz hakkında "Bu, sadece Kamala Harris'in ne kadar radikal olduğunu vurguluyor" dedi ve ekledi: "Bu, adayını seçerken kendi partisinin Hamas kanadını dinleyen bir kişi."

Harris, Başkan Joe Biden'ın bir dönem daha göreve gelmek için yarışmayacağını açıklamasının ardından geçen ayın sonlarında hızla Demokratlar’ın adayı olarak harekete geçti.

Biden'ın anket sonuçları, Haziran sonunda Trump'a karşı katıldığı bir tartışma programındaki kötü performansının ardından düşüşe geçmiş ve bu da yarıştan çekilmesi çağrılarına yol açmıştı.

Chris Hannas bu habere katkıda bulundu. Bu haberde Associated Press ve Reuters’tan yararlanıldı.