WASHINGTON - ABD Başkanı Joe Biden İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’u Beyaz Saray’da ağırladı. İki liderin gündeminde Ortadoğu barışı ve İran'ın yanı sıra, İsrail’de protestolara yol açan yargı reformu vardı. Biden ve Herzog, Netanyahu hükümetinin Yahudi yerleşimleri politikası ve yargı reformu konusunda yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen ABD ve İsrail arasındaki yakın ilişkileri vurguladı.
Oval Ofis'te yapılan görüşmede Başkan Biden ABD'nin İsrail'e yönelik güçlü taahhüdünün altını çizdi, iki ülkenin Orta Doğu'ya istikrarın gelmesi konusunda birlikte çalıştıklarını söyledi.
ABD Başkanı, "Çok yoğun çalıştık. Yapacak daha çok şeyimiz var ama ilerleme var" diye konuştu.
Beyaz Saray görüşmede Başkan Biden'ın Ortadoğu'da iki devletli çözüm yolunun açık kalmasının önemli olduğunu İsrail tarafına ilettiğini belirtti.
Your browser doesn’t support HTML5
İran'ın nükleer programı ve Rusya ile artan savunma işbirliği ele alındı
Başkan Biden ve Herzog en son Beyaz Saray'da Ekim ayında biraraya gelmişti. İsrail Başbakanı Netanyahu göreve Aralık ayında dönmüştü. Ziyaret İsrail'in kuruluşunun 75. yıldönümüne rastlıyor.
Beyaz Saray'dan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemeye yönelik güçlendirilmiş işbirliği ve İran'ın Rusya ile artan savunma ortaklığı gibi ortak kaygı yaratan konularda istişarede bulundukları" belirtildi.
İki liderin "ortak demokratik değerlere dayanan ilişkilerin gücünü ele aldıkları ve yargı reformu paketi konusunda mutabakata dayalı bir yaklaşım ihtiyacını görüştükleri" belirtildi.
Başkan Biden'ın İsrail-Filistin sorununda müzakere yoluyla iki devletli çözüm yolunun korunmasına yönelik taahhüdünü yinelediği belirtildi, "Başkan Batı Şeria'da güvenlik durumunun ve ekonomik durumun iyileştirilmesi ve terör eylemlerinin engellenmesine yönelik ilave adımların atılması gerektiğini vurguladı" denildi.
Herzog Blinken ile de görüştü
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog da Başkan Biden'ı İsrail'in büyük bir dostu olarak niteledi, "Bazı görüş ayrılıklarımızın olmasının sarsılmaz bağımızı etkilediği yanılgısına düşen bazı düşmanlarımız var" ifadelerini kullandı.
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Başkan Biden'la görüşmede İran'ın nükleer programının ve İsrail içinde yaşanan durumun gündeme geldiğini söyledi.
Herzog Başkan Biden'la görüşmesinin ardından ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile de biraraya geldi.
ABD'den İsrail'e tartışmalı yargı reformu konusunda kapsamlı mutabakat çağrısı
İsrail'de tartışmaya ve protestolara yol açan yargı reformunu doğrudan telaffuz etmeyen İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, "İsrail'de toplumun hararetli bir tartışma sürecinden geçtiğini; ancak demokrasisinin güçlü ve dayanıklı olduğunu" söyledi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby dün yaptığı açıklamada, İsrail’de bugün de protesto edilen yargı reformu konusunda endişelerinin devam ettiğini belirtmişti.
John Kirby, “Demokratik kurumlara ve ABD ile İsrail’in temsil ettiği demokrasi ideallerine güçlü bir şekilde inanıyoruz. İsrail’i mümkün olduğu kadar canlı ve işleyen bir demokrasi olarak görmek isteriz. Bu da uzlaşmaya dayanan ve mümkün olan en geniş mutabakatı sağlayacak şekilde reform ve değişiklikler yapmak anlamına gelir” ifadelerini kullanmıştı.
Beyaz Saray yetkilileri Başkan Biden'ın dünkü telefon görüşmesinde İsrail Başbakanı Netanyahu'ya benzer mesajı ilettiğinin altını çiziyor.
Biden’dan Netanyahu’ya uzun süre sonra davet
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un ziyareti, Başbakan Benyamin Netanyahu liderliğindeki dindar-milliyetçi hükümetin işgal altındaki Batı Şeria’da yeni Yahudi yerleşimleri inşası başlatmasının ardından gerilimin tırmandığı bir döneme rastladı.
ABD Başkanı Joe Biden uzun süren gecikmenin ardından İsrail Başbakanı Netanyahu’yu kendisiyle dün yaptığı telefon görüşmesi sırasında bu yıl içinde resmi ziyaret için ABD'ye davet etti.
Başkan Biden altı ayı aşkın bir süre önce göreve dönen Netanyahu liderliğindeki sağcı hükümetin Yahudi yerleşimleri politikası ve İsrail Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini azaltan tartışmalı yargı reformu sebebiyle İsrail Başbakanı’na daveti geciktirmişti.
Netanyahu ile görüşme Beyaz Saray'da mı olacak?
İsrai tarafı Netanyahu'nun Beyaz Saray'a davet edildiğini söylese de Biden yönetimi yetkilileri iki liderin görüşmesinin nerede ve nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntıları teyit etmiş değil.
Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin bu konuda bir tereddüdün olup olmadığına ilişkin sorularını yanıtlayan sözcü Karine Jean-Pierre, "Bir tereddüt yok. İki lider görüşecek. Bu görüşmenin nerede olacağı ya da nasıl görüneceği konularının netleşmesi zaman alıyor" dedi.
Bazı Kongre üyeleri Herzog'un Kongre hitabını boykot ediyor
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog yarın ABD Kongresi’nde ortak oturuma hitap edecek. Ancak Demokrat Parti’nin ilerici kanadından bazı isimler oturuma katılmayabileceklerinin işaretini verdi.
Ilhan Omar İsrail’de tarihinin en sağcı hükümetin görevde olduğunu söyleyerek ve hükümetin yerleşimci politikasına işaret ederek, Herzog’un konuşmasında salonda olmayacağını söyledi.
Ilhan Omar, Twitter'dan paylaştığı mesajda İsrail hükümetinin "açık açık Filistinliler'in devlet olma umutlarını yok etmeyi amaçladığını ve bu şekilde barış ve iki devletli çözümün tabutuna çivi çaktığını" savundu.
ABD Kongresi'nin ilk Filistin kökenli üyesi olan Rashida Tlaib de Herzog'un hitabını boykot edeceğini söyledi. Alexandria Ocasio Cortez de oturuma katılmayı planlamadığını belirten Kongre üyelerinden.
İsrail’e “ırkçı devlet” diyen Kongre üyesinden özür
Kongre üyesi Primila Jayapal, İsrail için ırkçı devlet ifadesini kullanmış ve daha sonra özür dilemişti.
Konu Beyaz Saray’da dün yapılan günlük basın toplantısında da gündeme geldi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, “Özür dilediğini gördük, buna memnun olduk. Bu yorumlar konusunda özür dilemenin doğru şey olduğunu düşünüyoruz. İsrail’e taahhüdümüz sağlam. Bunu her fırsatta net ve tutarlı şekilde dile getireceğiz” ifadelerini kullandı.