Güney Carolina eyaletinin Charleston kentindeki bir kiliseye Haziran ayında yapılan ve dokuz siyah Amerikalı’nın ölümüne yol açan silahlı saldırının faili Dylann Roof ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. İnsan hakları örgütleri, beyazların üstünlüğüne inanan Roof’un düzenlediği saldırının bir terör saldırısı sayılmasını istiyor.
Charleston’daki saldırıdan sonra en çok kullanılan kelime terör oldu.
Başkan Obama, “Bu bir raslantı değil. Başkalarını bastırma ve etrafa terör saçma planı” şeklinde konuştu.
Amerika’nın güneyi, geçmişte Ku Klux Klan gibi beyaz ırkçı grupların yarattığı şiddetle tanınır. Bu aşırılık yanlısı grupların, Amerika’nın çeşitli yerlerinde hala aktif eylem hücreleri bulunuyor.
İnsan hakları savunucusu Marc Morial, Charleston’daki saldırının terör kategorisine girdiğini söylüyor: “Terör deyince aklıma, siyasi bir ideolojinin çok ileri giderek şiddete dönüşmesi geliyor. Kurbanları küçümseyen, onları bir tehdit gibi gören bağnaz düşüncelerin şiddete dönüşmesi söz konusu.”
Charleston’daki saldırıyı sıradan vatandaşlar da terör olarak tanımlıyor.
Stewart Watson, “Bu bir Amerikalı tarafından Amerikan halkına karşı yapılan ciddi bir terör saldırısı” diyor.
Son 20 yıldır, Oklahoma’da bir hükümet binasına yapılan bombalı saldırı veya geçtiğimiz ay Charleston’da meydana gelen kilise saldırısı gibi olaylar yaşansa da, Amerika’nın teröre karşı verdiği savaş yabancı tehditlere odaklandı.
Oysa 2001’den beri, beyaz ırkın üstünlüğüne inanan aşırı sağcılar Amerika’da 48 kişiyi öldürdü. Yeni Amerika Derneği’nin verilerine göre bu sayı, aynı dönemde cihatçıların öldürdüğü Amerikalı sayısının iki katı.
Michael German, Federal Soruşturma Dairesi eski çalışanı.
German, “Terör siyasi bir anlam taşıyor. Bu tanımlama yapılırken, tüm ideolojiler dikkate alınmalı ve tutarlı bir yaklaşım sergilenmeli. Azınlıkların uyguladığı şiddet ile azınlıklara uygulanan şiddete yaklaşım arasında ayrımcılık yapılmamalı,” şeklinde konuşuyor.
Hükümet yetkilileri, Charleston saldırısının yasalara göre terör eylemi kategorisine girip girmediğini inceliyor. Ancak terör damgası, saldırgan Dylan Roof için daha ağır bir ceza anlamına gelmeyecek. 21 yaşındaki Roof zaten ölüm cezasıyla yargılanacak.
Ülkenin en eski insan hakları örgütü Ulusal Azınlıkları İlerletme Derneği NAACP Başkanı Cornell Brooks, Charleston saldırısının bir terör eylemi olduğunu, ancak bu eylemin Amerikan halkını, özellikle de siyahları korkutmadığını söylüyor: “Eğer saldırganın amacı bir ırk savaşı başlatmaksa bunu bir anlamda başardı. Çünkü bu olay, ırkçılığa karşı verilen savaşı daha da güçlendirdi.”