ABD Adalet Bakanlığı’ndan İran’ın Trump kampanyasını hacklediği iddiasıyla 3 kişiye suçlama

ABD Adalet Bakanlığı, Cumhuriyetçi Parti adayı Trump’ın seçim kampanyasını hacklemeye çalıştıkları gerekçesiyle İran Devrim Muhafızları üyesi üç kişiyi suçladı.

Amerika Adalet Bakanlığı, Cuma günü İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun üç üyesinin, Donald Trump'ın başkanlık kampanyasını hacklemek ve 5 Kasım seçimlerini etkilemeye çalışmakla suçlandığı iddianameyi açıkladı. İddianame, Biden yönetiminin Trump ile Demokrat rakibi Kamala Harris arasındaki başkanlık seçimlerine yönelik yabancı müdahalelere karşı aldığı önlemlerin bir parçası olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, ABD Maliye Bakanlığı, Devrim Muhafızları'nın yedi üyesine yaptırım uygulanacağını bildirdi. İran, eski ABD’li yetkilileri hedef aldığı yönündeki suçlamaların asılsız olduğunu savundu. Adalet Bakanı Merrick Garland, basın toplantısında suçlanan üç kişinin Trump’ın kampanyasını zayıflatmaya çalıştığını söyledi. Garland, “Bu seçim döneminde İran'ın siber faaliyetlerinin arttığını görüyoruz” dedi.

İddianamede, bu üç kişinin 2020'den itibaren ABD’li yetkilileri, gazetecileri ve kampanya çalışanlarını hedef alan büyük bir hackleme kampanyası yürüttüğü belirtildi. Suçlamalar arasında banka dolandırıcılığı, kimlik hırsızlığı ve bilgisayar dolandırıcılığı yer alıyor. Garland, zanlıların an itibarıyla İran’da yaşadığını ifade etti.

Trump kampanyası, Ağustos ayında İran tarafından hacklendiğini bildirmiş, ancak faillerin özel bilgilere ulaşamadığını iddia etmişti. Birçok medya kuruluşu, kendilerine ulaştırılan kampanya belgelerini yayınlamayı reddetmişti.

Bu durum, 2016 seçimlerinde Demokrat Hillary Clinton’ın kampanyası

İlgili Haberler ABD istihbaratı Trump'ı İran'ın suikast tehditleri konusunda uyardı

na yönelik hacklenen belgelerin sıkça gündeme gelmesiyle çelişiyor. Araştırmacılar, İranlı bir hacker grubu olan APT42 veya Charming Kitten'in cep telefonlarına izleme yazılımları yerleştirerek, aramaları kaydetme, mesaj çalma ve gizlice kameraları açma yeteneğine sahip olduğunu bildiriyor.

Adalet Bakanlığı, ayrıca Rusya'nın seçimlere müdahale girişimlerini de hedef alarak, ABD’de Trump yanlısı sosyal medya fenomenlerini finanse ettikleri iddiasıyla Rus devlet medya kuruluşu RT çalışanlarına karşı suç duyurusunda bulunmuş ve yaptırımlar uygulamıştı.