ABD’de 36 limanda grev: 45 bin liman işçisi iş bıraktı

  • Associated Press

ABD’de genelindeki birçok limanda işçiler, ücret ve otomasyonla ilgili taleplerinin yerine getirilmemesi gerekçesiyle grev başlattı.

ABD genelinde Maine'den Teksas'a kadar birçok limanda işçiler, ücret ve otomasyonla ilgili taleplerinin yerine getirilmemesi gerekçesiyle grev başlattı. Salı günü erken saatlerde başlayan grevin birkaç haftadan fazla sürmesi halinde enflasyonu yeniden yükseltmesi ve ürün sıkıntılarına yol açması bekleniyor.

Limanlar ile Uluslararası Liman İşçileri Birliği'nin (ILA) yaklaşık 45 bin üyesi arasındaki sözleşmenin süresi gece yarısı doldu. Pazartesi günü görüşmelerde ilerleme kaydedildiği bildirilmesine rağmen işçiler Salı gününün ilk saatleri itibariyle greve gitti.

ABD’de 36 limanı etkileyen grev, 1977'den bu yana sendika tarafından gerçekleştirilen ilk grev.

Gece yarısından kısa bir süre sonra, ülkenin doğu eyaletlerinden Pennsylvania eyaletindeki Philadelphia Limanı'nda eyleme başlayan işçiler, liman dışındaki demiryolu geçidinde daire şeklinde yürüyerek “Adil bir sözleşme olmadan iş yok” sloganları attı.

Sendikanın bir kamyonun yan tarafına astığı pankartta, “Otomasyon Ailelere Zarar Veriyor: ILA İşin Korunması İçin Mücadele Ediyor” mesajının yazılı olduğu görüldü.

Yerel ILA Başkanı Boise Butler, işçilerin, işlerin otomasyonuna izin vermeyen adil bir sözleşme istediklerini söyledi.

İlgili Haberler Toplu sözleşme teklifini geri çeviren Boeing fabrikası çalışanları greve gitti

Nakliye şirketlerinin pandemi sırasında yüksek fiyatlar uygulayarak milyarlar kazandığını söyleyen Butler, “Şimdi geri ödemelerini istiyoruz. Geri ödeyecekler” dedi ve sendikanın adil bir anlaşma elde etmek için ihtiyaç duyduğu sürece grev yapacağının, şirketler üzerinde baskı gücüne sahip olduğunun altını çizdi.

Sendikanın ülke ekonomisi için önemine de vurgu yapan ILA temsilcisi Butler, “Bu, başlayıp bırakacağınız bir şey değil. Biz zayıf değiliz” dedi.

ABD’nin diğer yakasında, güneybatı eyaletlerinden Teksas’taki Houston Limanı'nda en az 50 işçi de yerel saatle gece yarısı civarında “Adil Sözleşme Olmadan İş Yok” yazılı pankartlar taşıyarak eyleme başladı.

Limanları temsil eden ABD Denizcilik Birliği, Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, her iki tarafın da önceki ücret tekliflerinden uzlaşma yoluna gittiğini ancak herhangi bir nihai anlaşmaya varılamadığını belirtti.

Sendikanın görüşmelerdeki açılış teklifi, sözleşmenin altı yıllık ömrü boyunca yüzde 77'lik bir maaş zammıydı. ILA Başkanı Harold Daggett, bunun enflasyon ve yıllarca yapılan küçük zamları telafi etmek için gerekli olduğunu söyledi.

ILA üyeleri yılda yaklaşık 81 bin dolar taban maaş alıyor. Ancak bazıları yüksek miktarda fazla mesai ile yılda 200 bin doların üzerinde kazanabiliyor.

Ancak Pazartesi akşamı, limanları temsil eden ABD Denizcilik Birliği, bir önceki teklifini altı yıl içinde yüzde 50 zamma çıkardığını söyledi ve eski sözleşmedeki otomasyon sınırlamalarını devam ettirme sözü verdi.

Sendika, otomasyonun tamamen yasaklanmasını istiyor. Son açıklamalara göre, her iki tarafın da uzlaşmaya ne kadar uzakta olduğu net değil.

Denizcilik Birliği’nin açıklamasında, “Bu durumun, bir anlaşmaya varmak amacıyla diğer açıkta kalan konularla ilgili toplu pazarlıklara tamamen devam etmemize olanak sağlayacağını umuyoruz” denildi.

Salı günü erken saatlerde sendikadan yapılan açıklamadaysa, birliğin son teklifinin “ILA'nın taban üyelerinin ücretler ve otomasyona karşı korumalar konusunda talep ettiklerinin çok gerisinde kaldığı” ve bu nedenle de sendika tarafından reddedildiği belirtildi.

İki taraf Haziran ayından bu yana resmi müzakerelerde bulunmamıştı.

Sendika Başkanı Daggett açıklamasında, “ILA üyelerimizin hak ettiği ücretleri ve otomasyona karşı korumaları elde etmek için gerektiği kadar uzun süre mücadele etmeye, ne kadar zaman gerekiyorsa grevde kalmaya hazırız” dedi ve ekledi: “Bu grevin sona ermesi için şimdi taleplerimizi karşılamaları gerekiyor.”

ABD Denizcilik Birliği ise teklifinin emeklilik planlarına işveren katkılarını üç katına çıkardığını ve sağlık hizmetleri seçeneklerini güçlendirdiğini söyledi.

Tedarik zinciri sekteye uğrayabilir

Tedarik zinciri uzmanları, tüketicilerin grevden hemen etkilenmeyeceğini, çünkü çoğu perakendecinin mal stokladığını ve tatil hediyeliklerinin sevkiyatını öne çektiğini söylüyor.

Ancak grevin birkaç haftadan fazla sürmesi halinde iş bırakma eylemi, ülkenin tedarik zincirini önemli ölçüde sekteye uğratacak ve potansiyel olarak daha yüksek fiyatlara ve malların hane halkına ve işletmelere ulaşmasında gecikmelere yol açacak.

JP Morgan, Doğu ve Körfez kıyısındaki limanları kapatan bir grevin ekonomiye günde 3,8 milyar ila 4,5 milyar dolara mal olabileceğini ve bunun bir kısmının normal operasyonlar başladıktan sonra zaman içinde geri kazanılabileceğini tahmin ediyor.